8 Μάρτη 2019: δήλωση από γυναίκες της Ροζάβα (βόρεια Συρία)

Με καθυστέρηση δημοσιεύουμε την ανακοίνωση από τις γυναίκες της Διεθνιστικής Κομμούνας της Rojava, η οποία εκδόθηκε στις 8 Μάρτη αλλά δεν είχε φθάσει στο Μωβ. Σ.Β.

8 Μάρτη 2019: δήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τη Ροζάβα (βόρεια Συρία)

Ως Γυναίκες της Διεθνιστικής Κομμούνας της Rojava χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες παγκοσμίως, που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην πατριαρχική καταπίεση και βία. Στεκόμαστε πλάι σας και αναγνωρίζουμε αυτόν τον Αγώνα ως κοινό. Ο Αγώνας για την απελευθέρωση των γυναικών είναι διεθνής και πρέπει να καθοδηγήσουμε τον αγώνα μας σύμφωνα με αυτή την αντίληψη. Για να το πούμε με τα λόγια του Audre Lorde: “Για όσο ακόμη έστω και μία γυναίκα δεν είναι ελεύθερη, δεν μπορώ να είμαι ελεύθερη».

Η βία εναντίον μιας ή περισσοτέρων γυναικών είναι μια έκφραση της συστηματικής καταπίεσης των γυναικών παγκοσμίως. Αν και αυτή η βία και η καταπίεση έχουν διάφορα πρόσωπα και εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Παρ ‘όλα αυτά, η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική ή μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μέρος της πατριαρχικής δομής, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στη βασική δομή και την ιδεολογία του καπιταλισμού. Γι’ αυτό η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ένας επαναστατικός αγώνας. Πρόκειται για μια διαρκή αλλαγή αυτής της κοινωνικής δομής και νοοτροπίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο να τονίσουμε, ενάντια σε τι αγωνιζόμαστε, αλλά και να δείξουμε, για τι αγωνιζόμαστε και να αναπτύξουμε ενεργά αυτές τις εναλλακτικές λύσεις.

Ένα μέρος αυτής της διεργασίας, αυτής της εναλλακτικής, συμβαίνει ήδη εδώ στη Rojava. Η γυναικεία επανάσταση είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις που προωθεί τη διεργασία στη Rojava. Με το Jinwar για παράδειγμα, κατασκευάζεται ένα χωριό μόνο για γυναίκες. Εκεί ζουν, εκπαιδεύονται και οικοδομούν τη δική τους οικονομία. Μαζί σχηματίζουν ένα χώρο που είναι απαλλαγμένος από τη βία και την καταπίεση των ανδρών. Στέλνουμε χαιρετισμούς στις φίλες μας στο Jinwar, οι οποίες σήμερα (8 Μάρτη) γιορτάζουν και την 25η Νοεμβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε το επίσημο ξεκίνημα του χωριού.

Η Γυναιολογία (Jineology), η επιστήμη των γυναικών, είναι ακόμη ένα κομμάτι αυτής της εναλλακτικής και ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια επιστήμη από την οπτική γωνία των γυναικών. Για την απελευθέρωση των γυναικών είναι σημαντικό να γίνει ορατή και να διερευνηθεί η ιστορία του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, διότι αυτή η ιστορία έχει καταπιεστεί, καταστραφεί και ξεχαστεί για χρόνια.

Το δικαστικό σύστημα στη Rojava έχει αλλάξει ριζικά. Αντί της ανδρικής αστυνομίας και των αστών δικαστών, υπάρχει μια κοινοτική δικαστική επιτροπή, όπου οι γυναίκες είναι οι πρώτες που ερωτούνται για το αν υπάρχει βία στην οικογένεια, στο γάμο ή στη γειτονιά. Επομένως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν συλλογικά κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Δεν είναι πρωταρχικός στόχος η επιβολή τιμωρίας, αλλά η αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας του λαού μέσω της παιδείας.

Αυτά είναι συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι γυναίκες εδώ στην Rojava αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Είναι βέβαιο ότι η απελευθέρωση της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών. Όσο οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες, η κοινωνία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη. Την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γυναίκες, την βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία. Όταν οι γυναίκες καταπιέζονται, ολόκληρη η κοινωνία καταπιέζεται. Εξαιτίας αυτού, η καθεμία πρέπει να κατανοήσει την κεντρική θέση του αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών.

Μια αυτόνομη οργάνωση γυναικών μέσα στο επαναστατικό κίνημα είναι απαραίτητη σε όλο τον κόσμο για να αναπτύξουμε την αναγκαία δύναμη και αντοχή με την οποία θα αγωνιστούμε για την απελευθέρωσή μας και θα πάρουμε μαζί μας ολόκληρη την κοινωνία. Είναι απαραίτητη μια γυναικεία διεθνής πάλη, η οποία δέχεται τις διαφορές και είναι ικανή να ενισχύσει το κοινό, προκειμένου να ξεπεράσει το υπάρχον σύστημα.

Ευχόμαστε επιτυχία σε όλες τις γυναίκες, σε όλον τον κόσμο, που αγωνίζονται και όλα τα απαραίτητα κίνητρα και το πάθος για να βαδίσουμε μαζί αυτό το μονοπάτι.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΩΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – JIN JIYAN AZADÎ
πηγή: Internationalist Commune of Rojava
μετάφραση: Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη
Αθήνα, 8 Μάρτη 2019

Η Anna Campbell, το όνομα της οποίας φαίνεται στο πανό της αρχικής φωτογραφίας, ήταν η πρώτη φεμινίστρια από τη Βρετανία που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενη τη Ροτζάβα κατά την επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν, τον Μάρτιο του 2018. Ήταν από το αναρχικό κίνημα της χώρας της.

Δημοσίευμα του Μωβ του 2014, για τη Ροτζάβα

Ένα τραγούδι για τη Rojava

Επίσης, ανακοίνωση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για τη Ροτζάβα, το 2014

Αλληλεγγύη προς τις γυναίκες που αντιστέκονται στο Κουρδιστάν