Η πρώτη εταιρία στην Αίγυπτο που χορηγεί άδεια περιόδου

Αλιεύει η: Σίσσυ Βωβού
Παρουσίαση-προσαρμογή:Μαριαλένα Κομματά

Αρχικά, οι εργαζόμενες ήταν συγκλονισμένες και ντροπαλές, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να μιλάμε ελεύθερα για αυτό το ζήτημα εδώ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής “, λέει ο επικεφαλής των ανθρώπινων πόρων της εταιρείας.

Μια αιγυπτιακή εταιρεία έχει γίνει η πρώτη χώρα που δίνει στις γυναίκες μια μέρα αμειβόμενης άδειας κάθε μήνα για την περίοδο.

Οι σχετικές καμπάνιες στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισαν την κίνηση και ζήτησαν από την κυβέρνηση να εισαγάγει παρόμοιο μέτρο εδώ.

Οι γυναίκες εργαζόμενες στο Shark and Shrimp, ένα γραφείο ψηφιακού μάρκετινγκ που εδρεύει στο Κάιρο, δεν θα πρέπει να παρέχουν ιατρικές αποδείξεις για μια ιδιαίτερα οδυνηρή περίοδο.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις υπαλλήλους μας κατά 100% και γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση αυτής της απόφασης. Αρχικά, οι εργαζόμενοες ήταν συγκλονισμένες και ντροπαλές, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να μιλάμε ελεύθερα για το ζήτημα εδώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αλλά μετά την κατανόηση της πολιτικής δίνεται σε όλες τις γυναίκες η δυνατότητα  να κρατήσουν  τις εμμηνόρροες ημέρες μυστικές και ήταν πολύ χαρούμενες καθώς γιατί η Shark and Shrimp δεν ασχολούνται μόνο με την επαγγελματική τους απόδοση αλλά και με την ανθρωπιά τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mohamed Naiem, αποφάσισε να εισαγάγει την πολιτική μετά την ανάγνωση ιατρικών άρθρων σχετικά με τους πόνους της περιόδου και παρατήρησε ότι πολλές γυναικείες οργανώσεις ζητούσαν χρόνο από τις διακοπές τους για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την εμμηνόρροια, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κάποιοι Αιγύπτιοι χλευάζουν την έννοια της εμμηνορροϊκής άδειας – με την επιχείρηση να αντιμετωπίζει “πολλά επιθετικά και σαρκαστικά σχόλια” – αλλά άλλοι χαιρέτισαν την απόφαση της εταιρείας. Η κίνηση έρχεται μετά από μια πρόσφατη πρόταση από γυναίκες αιγύπτιες δημοσιογράφους που αγωνίστηκαν για τις γυναίκες στη χώρα για να τους χορηγηθεί άδεια της εμμηνόρροιας.

Η έμμηνος ρύση αναγνωρίζεται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Ζάμπια. Ορισμένες ιδιωτικές ινδικές εταιρείες έχουν επίσης δρομολογήσει τέτοιες πολιτικές.

Στη Νότια Κορέα, οι γυναίκες μπορούν να δικαιούνται πρόσθετη αμοιβή εάν δεν χρησιμοποιούν την άδεια της εμμηνόρροιας η οποία τους έχει παραχωρηθεί.

Το 2015, η Ζάμπια έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που καθιέρωσε το δικαίωμα της γυναίκας στο νόμο, δίνοντάς της μια μέρα ρεπό ανά μήνα όταν υπάρχει εμμηνόρροια.

Ο εργατικός νόμος της χώρας, ο οποίος επιτρέπει στις γυναίκες εργαζόμενες να παίρνουν ρεπό μία μέρα το μήνα, είναι γνωστή ως Ημέρα της Μητέρας, παρά το γεγονός ότι ισχύει για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από το αν έχουν παιδιά.

Η Ιαπωνία έχει εισάγει πολιτικές άδειας για την εμμηνόρροια από το 1947, όταν πέρασε ένας νόμος που επέτρεπε σε οποιαδήποτε γυναίκα με οδυνηρές περιόδους-ή η δουλειά της οποίας θα μπορούσε να εντείνει τον πόνο κατά την περίοδο-, να αποχωρήσει από την εργασία.

Η Νότια Κορέα χορήγησε στις γυναίκες άδεια για την εμμηνόπαυση το 2001, αλλά η πολιτική έχει επικριθεί από τότε από άνδρες που την αντιλαμβάνονται ως ένα είδος αντίστροφης διάκρισης.

Η Ιταλία προσπάθησε να υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία – η οποία θα την καθιστούσε την πρώτη Δυτική χώρα με επίσημη πολιτική “έμμηνης άδειας” για τις εργαζόμενες γυναίκες – πέρυσι, αλλά απέτυχε να περάσει.

Η Amika George , 19χρονη φοιτήτρια που ίδρυσε την εκστρατεία για τις ελεύθερες περιόδους, προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να εισαγάγει την άδεια της εμμηνόρροιας.

φωτό: Amika George

Είπε: “Θα ήταν υπέροχο. Όσα περισσότερα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, για να αναγνωρίσει στις γυναίκες αυτά που πρέπει να περάσουν κάθε μήνα, τόσο το καλύτερο. Αυτές οι άλλες χώρες ανοίγουν το δρόμο προς τα εμπρός.

Η έμμηνος ρύση θα συμβάλει στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους άνδρες και στις γυναίκες στη δουλειά τους. Οι γυναίκες έχουν πολλές υποτροπές και περιόδους και αυτό  μπορεί να είναι κάτι που εμποδίζει τη συμμετοχή τους στον εργασιακό χώρο.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι περίοδοι θεωρούνται ντροπιαστικές και ενοχλητικές – η συζήτησή τους στο χώρο εργασίας βοηθά στο να σπάσουν τα ταμπού. Δεν είναι κάτι που πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή.

Ο υποστηρικτής υποστήριξε ότι ήταν “λίγο μη ρεαλιστικό” να σκεφτεί ότι ένα παρόμοιο μέτρο θα μπορούσε να εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε ότι ίσως “μια μέρα” μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

πηγή: https://www.independent.co.uk/news/world/africa/egypt-period-work-paid-leave-menstrual-cairo-womens-rights-a8861741.html?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR11nQIFGvsYefFOF6YVfzpHEi7I3N9x_8rPrcuyYStlJqaTxj3k0ZX0ioo#Echobox=1554887403