Διαμαρτυρία της Συνέλευσης 8ης Μάρτη για τις γυναικοκτονίες στην Κύπρο


Στην Κυπριακή Πρεσβεία της Αθήνας, Πρωτομαγιά, 1.00 μ.μ. Οδός Ξενοφώντος και Αμαλίας, Σύνταγμα

Σήμερα, Πρωτομαγιά 2019, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες της Κύπρου, ντόπιες και μετανάστριες, αλλά και την οργή μας για την ανεμπόδιστη δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου, σύμφωνα πλέον με τη δική του ομολογία.

Σωρεία εξαφανίσεων μεταναστριών είχε καταγγελθεί κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν λίγους μήνες είχε καταγγελθεί η εξαφάνιση δύο από τις μετανάστριες οι οποίες βρέθηκαν πρόσφατα δολοφονημένες, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν τα δέοντα για την εξιχνίαση αυτών των εξαφανίσεων. «Φαινόμενο» συνυφασμένο με το σεξισμό που καλλιεργεί το σύστημα και «διαδεδομένο» και στη χώρα μας.

Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά μετράμε και καινούρια θύματα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η ζωή των γυναικών κινδυνεύει από την ανδρική βία, και ακόμα περισσότερο των μεταναστριών που θεωρούνται, όπως φαίνεται από τις τελευταίες τραγικές αποκαλύψεις, εύκολα θύματα βίας, αλλά και δολοφονίας.

Η έμφυλη βία, που παράγει το σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των γυναικών και οξύνεται από τη στάση των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, που αρνούνται να συγκρουστούν με τις κυρίαρχες λογικές και να εφαρμόσουν πολιτικές εξίσωσης των δικαιωμάτων των γυναικών, νομοθετώντας και προωθώντας μέτρα και κουλτούρα κατά των διακρίσεων, έχει τραγικά «αποτελέσματα», όπως οι συγκεκριμένες, αλλά και πολλές άλλες γυναικοκτονίες.

Ο κατά συρροή δολοφόνος διάλεγε τα θύματά του μεταξύ των πιο απροστάτευτων γυναικών, επειδή γνώριζε τη ρατσιστική αδιαφορία του κυπριακού κράτους για τα δικαιώματά τους. Τα δικαιώματα όσων αποφασίζουν να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους, πρέπει να προστατεύονται ισότιμα, όπως προβλέπουν και οι νόμοι, οι οποίοι, όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως σε τόσες άλλες, δεν τηρούνται. Το ίδιο ζητούν και δικαιούνται οι μετανάστες και μετανάστριες από την Κύπρο, σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρίσκονται.

Μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες της Κύπρου, καθώς και το αντιρατσιστικό κίνημα, ζητούμε από την κυβέρνησή της:

– Να υιοθετήσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας, ειδικά κατά των μεταναστριών γυναικών και των παιδιών τους

– να προχωρήσει στην αναθεώρηση όλων των νομοθεσιών και πολιτικών, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα καθιστούν τις μετανάστριες ακόμα πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία
– να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων νομοθετικών και άλλων πρακτικών μέτρων για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την δημιουργία όλων των απαραίτητων μηχανισμών ώστε τα θύματα έμφυλης βίας να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαιώματά τους

Τέλος, καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει σε ανεξάρτητη διερεύνηση του χειρισμού της υπόθεσης από την αστυνομία με στόχο τον εντοπισμό παραλείψεων και ευθυνών, αλλά και την υποβολή εισηγήσεων για αποφυγή επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς στο μέλλον από τις αρμόδιες αρχές.

Δηλώνουμε αποφασισμένες να αγωνιστούμε στο φεμινιστικό κίνημα, στους χώρους εργασίας, σε σχολές και σε σχολεία, σε κάθε δημόσιο χώρο, για τα δικαιώματα των γυναικών, για ίση ζωή, για ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες, για την προστασία των γυναικών, για την εξάλειψη των διακρίσεων, ενάντια στο ρατσισμό και την έμφυλη βία.

Συνέλευση 8ης Μάρτη

Η φωτογραφία είναι από την διαμαρτυρία στην Κύπρο, τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία