Σαουδική Αραβία: Ελεύθερες υπό όρους τέσσερις ακτιβίστριες

Αλιεύει η: Αλεξία Τσούνη

Το Μωβ έχει γράψει πολλές φορές για την καταπίεση και τους αγώνες των
γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Ο αγώνας μας είναι διεθνής και διεθνιστικός.

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη σαουδαράβισσες ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφέθηκαν προσωρινά ελεύθερες την Πέμπτη, μετά την απελευθέρωση τριών άλλων που δικάζονται μαζί τους, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι ακτιβίστριες «Χάτουν αλ Φάσι, Άμαλ αλ Χάρμπι, Μαΐσα αλ Μανέα και Αμπίρ Ναμανκάνι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθερες», ανέφερε στο Twitter η ALQST, μια οργάνωση με έδρα το Λονδίνο που ασχολείται με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Σαουδάραβας δικηγόρος που έχει πρόσβαση στη δίκη που διεξάγεται στο Ριάντ επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Οι τέσσερις αυτές γυναίκες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανήκουν σε μια ομάδα 11 ακτιβιστριών –κάποιες από τις οποίες κατηγόρησαν τους ανακριτές τους για σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια στη διάρκεια της κράτησής τους, που διαρκεί εδώ και ένα χρόνο— ενώ κατηγορούνται ότι είχαν επαφές με ξένα μέσα, διπλωμάτες και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ριάντ δέχεται πιέσεις από τη Δύση να αφήσει ελεύθερες τις 11 ακτιβίστριες, οι περισσότερες από τις οποίες συνελήφθησαν πριν περίπου ένα χρόνο στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής που προηγήθηκε της ιστορικής απόφασης να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.

Τρεις εξ αυτών, η Έμαν αλ Νάφτζαν, η Αζίζα αλ Γιούσεφ και η Ροκάγια αλ Μοχάρεμπ, είχαν αφεθεί ελεύθερες στις 28 Μαρτίου μία ημέρα μετά τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία.

Στις αρχές Απριλίου οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε ένα νέο κύμα συλλήψεων τουλάχιστον εννέα συγγραφέων, πανεπιστημιακών και μπλόγκερ, εκ των οποίων δύο έχουν και αμερικανική υπηκοότητα.

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι πρώτες μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

πηγή: https://www.in.gr/2019/05/03/world/saoudiki-aravia-eleytheres-yporous-tesseris-aktivistries/?fbclid=IwAR1ml1o7WTWY9d8XnysSi_ZHn8I2agHxzSC6bEqUDMsoRTWEPtSdLsvypxY