Μπαγκλαντές – φοιτήτρια καίγεται μέχρι θανάτου για καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης από δάσκαλο.

Αλιεύει η: Σίσσυ Βωβού

Μετάφραση-Προσαρμογή: Μαριαλένα Κομματά

Η 19χρονη σκοτώθηκε αφού κατηγόρησε έναν δάσκαλο ότι την παρενοχλούσε, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στο έθνος της Νότιας Ασίας.

19 Απριλίου 2019 – Μια μαθήτρια κάηκε μέχρι θανάτου στο Μπαγκλαντές με τις εντολές του διευθυντή της, αφού ανέφερε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά, ανέφερε η αστυνομία.

Ο θάνατος της 19χρονης Nusrat Jahan Rafi την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη νότια ασιατική χώρα, με τον Πρωθυπουργό Sheikh Hasina να υπόσχεται να ασκήσει δίωξη σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Η Ράφι παρασύρθηκε στην ταράτσα της θρησκευτικής σχολής που παρακολουθούσε όπου εκεί οι επιτιθέμενοι της ζήτησαν να αποσύρει την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε καταθέσει στην αστυνομία.

Όταν εκείνη αρνήθηκε, την έλουσαν με κηροζίνη και την της έβαλαν φωτιά. Στις 10 Απριλίου πέθανε από τα εγκαύματα, τα οποία κάλυπταν το 80% του σώματός της.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ένας από τους 17 συλληφθέντες που σχετίζεται με το θάνατό της κατηγόρησε τον διευθυντή του σχολείου ότι αυτός διέταξε την επίθεση.

Ο διευθυντής “τους είπε να ασκήσουν πίεση στη Rafi για να αποσύρει την υπόθεση ή να την σκοτώσουν αν αρνηθεί“, δήλωσε στο AFP ο επιθεωρητής Mohammad Iqbal, ο οποίος ηγείται της έρευνας.

Η Rafi είχε πάει στην αστυνομία στα τέλη Μαρτίου για να αναφέρει τη σεξουαλική παρενόχληση και  διέρευσσε ένα βίντεο που δείχνει ότι ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος καταγράφει την καταγγελία της αλλά την απορρίπτει ως “όχι μεγάλη υπόθεση“.

Ο Iqbal είπε ότι τουλάχιστον πέντε από αυτούς που είχαν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών συμμαθητών της Rafi, είχαν δέσει τα χέρια και τα πόδια της με ένα μαντήλι πριν την κάψουν.

Το σχέδιο ήταν να περάσει το περιστατικό σαν αυτοκτονία, αλλά απέτυχε, αφού η Ράφι κατάφερε να κατέβει κάτω ενώ καιγόνταν, επειδή το κασκόλ κάηκε και ελευθέρωσε τα χέρια και τα πόδια της“, είπε.

Στο ασθενοφόρο, φοβούμενη ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, η Rafi κατέγραψε μια δήλωση σχετικά με το κινητό τηλέφωνο του αδελφού της.

Ο καθηγητής με άγγιξε, θα πολεμήσω αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου αναπνοή“, είπε. Προσδιόρισε επίσης μερικούς από τους επιτιθέμενους της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, η Rafi έγραψε επίσης μια επιστολή στο σημειωματάριό της τάξης, προτού καεί, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ο καθηγητής της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Δύο νέοι άνδρες έχουν ομολογήσει συμμετοχή στη δολοφονία της Rafi. Περιλαμβανομένου ενός ανθρώπου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε μνησικακία εναντίον της.

Τα μέλη της οικογένειάς της δήλωσαν ότι δέχονται απειλές από τους υποστηρικτές του διευθυντή από την υποβολή της υπόθεσης τον Μάρτιο.

πηγή: https://www.aljazeera.com/news/2019/04/nusrat-rafi-burnt-death-reporting-sexual-abuse-police-190419070341185.html