Γκαϊανέ Κασαρτζιάν ήταν το όνομα της νοσοκόμας που σκοτώθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη

Παρουσίαση: Σίσσυ Βωβού

Ο Haris Movsesian αποκάλυψε την ταυτότητα και την τραγική ιστορία της νοσοκόμας που σκοτώθηκε πηδώντας από τον πρώτο όροφο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας την ώρα που γινόταν έλεγχος στο νοσοκομείο. Το όνομά της, Γκαϊανέ Κασαρτζιάν (αρχική φωτό). (Εμείς από το Μωβ έχουμε γνωρίσει δεκάδες απ’ αυτές τις γυναίκες στο κεντρικό κτίριο της διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου ράλλη, το οποίο επισκεπτόμαστε μια φορά το μήνα).

“Έμαθα πριν από λίγο ποια είναι η Αρμένισσα «νοσοκόμα» «που πήδηξε από μπαλκόνι νοσοκομείου και βρήκε τραγικό θάνατο»
ΕΙΜΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ από τον χαμό της πολύ αγαπημένης μου, της συντοπίτισσας, Γκαϊανέ Κασαρτζιάν…
Η Γκαϊανε για 5 συνεχόμενα χρόνια είχε αναλάβει τη φροντίδα του, κατάκοιτου από βαρύτατο εγκεφαλικό, πατέρα μου ο οποίος πέθανε το 2002.
Ευγενέστατη, φιλότιμη, ευχάριστη, πάντα γελαστή, αξιαγάπητη. Γίναμε εύκολα φίλοι.
«Τον αδελφό σου κι εσένα σας νοιώθω σαν αδέλφια μου» μου έλεγε σ’ένα μνημόσυνο όπου συναντηθήκαμε, πριν δυο βδομάδες.
Ταλαιπωρημένη κοπέλα. Δούλεψε σκληρά. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με τη δύσκολη δουλειά της φροντίδας ηλικιωμένων.
Δεν κράταγε σχεδόν τίποτα για τον εαυτό της . «Για τα παιδιά και για τα εγγόνια» έλεγε … «Σε 2-3 χρόνια , θα γυρίσω , να τα χαρώ κι εγώ»…
«Το Σωματείο των νομίμων είχε αντιληφθεί χθες την παρουσία της και την είχε αναφέρει στην ασφάλεια του νοσοκομείου. Το πρωί που η γυναίκα εμφανίστηκε ξανά η ασφάλεια επιχείρησε να την συλλάβει…» Λέει η είδηση…
ΚΟΥΦΑΛΕΣ ! Τόσο πολύ …. Και η Γκαϊανέ …πρέπει να ήταν πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. Τι διάολο …τόσο δύσκολο ήταν να βγουν αυτά τα «κωλόχαρτα»;
Κρίμα. Κρίμα.
Γιατί ρε κορίτσι μου”;

Για το τραγικό αυτό αλλά περίπου προδιαγεγραμμένο περιστατικό, έβγαλε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, στις 1/7/19

ΟΤΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ.

Όταν η ανθρώπινη ζωή γίνεται θυσία στην κρατική αναποτελεσματικότητα τόσο για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αναγκών της κοινωνίας, όπως είναι η πρόσβαση σε όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όσο και για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων όλων όσων υπηρετούν και παρέχουν την εργασία τους στο εθνικό σύστημα υγείας,  πρόοδος δεν θα υπάρξει ποτέ.
Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στο Κρατικό Νίκαιας με την αποκλειστική νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της επειδή εργαζόταν παράνομα και πήδηξε από το παράθυρο για να αποφύγει τη σύλληψή της, αποδεικνύει δυστυχώς τη γκρίζα ζώνη των εργατικών δικαιωμάτων στο σύστημα υγείας. Μια γκρίζα ζώνη με ένα σπιράλ δεδομένων από τη μη επαρκή προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποκλειστικών νοσοκόμων έως την οικονομική ένδεια των οικείων του ασθενούς για την πρόσθετη αναγκαία φροντίδα του (πχ τη νύχτα), την περιορισμένη απόδοση δαπάνης για τη χρησιμοποίηση αποκλειστικής νοσοκόμου, τα ψευδο-εργόσημα για την υποστήριξη ατόμων σε ανάγκη (συνήθως ηλικιωμένων) και την ψευδο-αυτοαπασχόληση, την αδήλωτη εργασία, τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας, τις εργολαβικές αναθέσεις, το έλλειμμα ελέγχων και ανάθεση ευθύνης ελέγχου στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Κράτος δεν συγχωρείται ούτε να αγνοεί και πολύ περισσότερο να γνωρίζει και να αδιαφορεί για την κατάσταση αυτή, αλλά και για τα παρά – φαινόμενα που επικρατούν γύρω από τις ανάγκες συνολικής φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών και των ανθρώπων που τους φροντίζουν, πέραν της οικογένειάς τους (εάν έχουν την τύχη να έχουν).
Η ΓΣΕΕ θυμίζει ότι στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας υπάρχουν πρόσφατες μελέτες για το εργόσημο και την ψευδο-αυτοαπασχόληση που δείχνουν ένα σημαντικό μέρος της ασυδοσίας και της παραβατικότητας.
Η Συνομοσπονδία ζήτησε επανειλημμένα να συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα αυτά, κυρίως για να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των εστιών παραβατικότητας, αλλά φαίνεται ότι οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές.
Τα προεκλογικά τσιτάτα και οι μεγαλόσχημες τοποθετήσεις δεν πείθουν κανέναν όταν ο άνθρωπος που ζει στο ελληνικό έδαφος, αντί να νοιώθει ασφαλής ως προς την εργασία του, νοιώθει απόγνωση και φτάνει να θυσιάσει τη ζωή του από το φόβο κυρώσεων, όχι στην εργοδοσία αλλά στον εαυτό του.
Καμία άλλη θυσία ανθρώπινης ζωής στο βωμό της κρατικής αδιαφορίας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Προφανώς διαφορετική αντίληψη έχουν, αλλά και γράφουν περήφανα, δημοσιογράφοι της κυβέρνησης στην εφημερίδα ΑΥΓΗ:

Συλλήψεις είκοσι γυναικών για παράνομη εργασία ως αποκλειστικές νοσοκόμες σε Νοσοκομεία

Δημοσίευση: 04 Μαρτίου 2019 11:54 (χωρίς υπογραφή)

Οι έλεγχοι σε δύο (2) Νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι είκοσι (20) γυναίκες (δεκαοκτώ αλλοδαπές και δύο ημεδαπές) εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος και βιβλιάριο υγείας της αρμόδιας Αρχής.

Στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, νυκτερινές ώρες της 1-3-2019, από αστυνομικούς των Αστυνομικών Τμημάτων Χαϊδαρίου και Ελευσίνας, σε Νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, για τον εντοπισμό γυναικών που εργάζονται παράνομα ως αποκλειστικές νοσοκόμες.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε δύο (2) Νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι είκοσι (20) γυναίκες (δεκαοκτώ αλλοδαπές και δύο ημεδαπές) εργάζονταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν το προβλεπόμενο πτυχίο Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων, άδεια άσκησης επαγγέλματος και βιβλιάριο υγείας της αρμόδιας Αρχής. Επιπρόσθετα δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο (λίστα) αποκλειστικών νοσοκόμων των Νοσοκομείων.

Σημειώνεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τη στέρηση εσόδων από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς δεν εκδίδονται οι απαιτούμενες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από το Νόμο ασφαλιστικές εισφορές.

Οι συλληφθείσες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, κατά περίπτωση, από το Α.Τ. Χαϊδαρίου και το Α.Τ Ελευσίνας, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαμαρτυρία έγινε χθες στα γραφεία της Athens Voice, από τη φεμινιστική συλλογικότητα Καμιά Ανοχή, όπου γράφτηκαν συνθήματα. Η Athens Voice φαίνεται δεν ανέχεται τους βανδαλισμούς. Μόνο η δική της προσβολή νεκρής περνάει. Κινητοποιήσεις μπροστά στο νοσοκομείο προετοιμάζονται και για την τρέχουσα εβδομάδα.

Βλ. και προηγούμενα δημοσιεύματα στο Μωβ.