ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ – ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Απόφαση του Δ.Σ. του Μωβ

Δυστυχώς, από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης που προήλθε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν η μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο σήμερα ανήκει, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το ίδιο κάνει και για το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας.

Το Μωβ και πολλές γυναικείες οργανώσεις έχουμε απαιτήσει εδώ και πολλά χρόνια, να δημιουργηθεί υπουργείο Ισότητας των Φύλων και στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αντί αυτού, έχουμε την μετακίνηση της Ισότητας σε ένα άλλο υπουργείο, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την εργασία και την πρόνοια, ενώ η Ισότητα αφορά όλες τις δημόσιες πολιτικές και δεν περιορίζεται.

Ενώνουμε τη φωνή μας με οργανώσεις και συλλόγους που ζητούν να μην μετακινηθεί η Ισότητα και το ΚΕΘΙ σε άλλο υπουργείο, και προσθέτουμε ότι απαιτούμε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και σύντομα τη δημιουργία υπουργείου Ισότητας.

Τονίζουμε ακόμα ότι δυστυχώς και σ’ αυτές τις εκλογές το ποσοστό των γυναικών που εκλέγονται στο κοινοβούλιο, με ευθύνη όλων σχεδόν των κομμάτων αλλά κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, είναι χαμηλότατο. Έχουμε πλέον 58 γυναίκες και 242 άντρες.

Ακόμα να τονίσουμε ότι μόνο 5 γυναίκες ορίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο (2 υπουργοί και 3 υφυπουργοί), όπως δυστυχώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ιανουαρίου 2015, όπου είχαν οριστεί 6 γυναίκες, καμία σε θέση υπουργού.

Η ισότητα των φύλων είναι δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής Δικαιοσύνης, αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν καθημερινά στην κοινωνία, αλλά και ο ρόλος της πολιτείας, των δημόσιων πολιτικών, των ποσοστώσεων, είναι αποφασιστικός.

ΤΟ ΜΩΒ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

10-7-19