Απορρίφθηκε αίτημα δυο φυλακισμένων γυναικών για 3ημερη άδεια

Δυστυχώς, το συμβούλιο της φυλακής του Κέντρου Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας απέρριψε αίτημα για 3ήμερη άδεια την οποία δικαιούντο δύο κρατούμενες στη Θήβα, η μια με 8 χρόνια φυλακή και η άλλη με 3.

Για την πρώτη το αίτημα απερρίφθη πριν 4 εβδομάδες, για την δεύτερη πριν 4 ημέρες.

Οι δύο γυναίκες δεν έχουν οικογενειακό πλαίσιο για να διαμείνουν κατά την άδεια τους. Η πρώτη είναι από ξένη χώρα και δεν έχει συγγενείς στην Ελλάδα εκτός από το 13χρονο παιδί της η επιμέλεια του οποίου έχει δοθεί σε συγγενή. Η δεύτερη είναι από άκρως κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον, λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του πατέρα της, όπως ακούστηκε και από μαρτυρίες στα δύο δικαστήριά της, και παρ’ όλα αυτά της συστήθηκε από την κοινωνική λειτουργό να διαμείνει κατά την άδεια της στο οικογενειακό της σπίτι, κάτι το οποίο η ίδια αρνείται κατηγορηματικά, γιατί έχει τη βεβαιότητα ψυχικής και σωματικής κακοποίησης.

Οι φεμινιστικές ομάδες που στηρίζουν συστηματικά τη δεύτερη φυλακισμένη και περιστασιακά την πρώτη, πρόσφεραν φιλοξενία και για τις δύο, με υπεύθυνη δήλωση συγκεκριμένης αλληλέγγυας την οποία ζήτησαν οι αρχές της φυλακής, και με γνωριμία και εξέταση της προσφέρουσας τη φιλοξενία, και όμως ο αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Πριν κάποιο διάστημα και ενόψη του δικαιώματος αδείας, είχαμε απευθυνθεί στον οργανισμό “Επάνοδος” για να ζητήσουμε τη φιλοξενία των γυναικών αυτών κατά την άδειά τους, αλλά η πρόεδρός του είχε δηλώσει ότι ο οργανισμός δεν δίνει στέγη για άδεια φυλακισμένων γυναικών, αλλά μόνο αποφυλακισμένων.

Έτσι οι ομάδες αλληλεγγύης προχωρήσαμε στην πρόταση για δική μας φιλοξενία, η οποία απορρίφθηκε.

Κατόπιν αυτού, απευθυνθήκαμε ξανά στην Επάνοδο, και η πρόεδρός της δήλωσε ότι θα κάνει προσπάθειες να δοθεί αυτή η άδεια. Το περιμένουμε.

Στο μεταξύ ενημερώνουμε κάθε υπεύθυνη και υπεύθυνο ότι οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς απογοήτευσης για τη μεγάλη αδικία που τους γίνεται και για την άρνηση ικανοποίησης του δικαιώματός τους. Η μία εξ αυτών προχώρησε πρόσφατα σε αυτοτραυματισμό, που είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα την κακοποίησή της, όπως έχουμε δημοσιοποιήσει κατόπιν ενημέρωσής μας από την ίδια.

Ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν ώστε να δοθεί η άδεια στις δύο γυναίκες. Τυχόν βλάβη στην ψυχική ή τη σωματική τους υγεία, θα βαρύνει αυτούς που έκαναν την άδικη πράξη και αυτούς που δεν ενήργησαν ώστε να αρθεί, μετά την παρούσα δημοσιοποίηση.

Οι υπογράφουσες τη διαμαρτυρία είμαστε ενεργά μέλη της αλληλεγγύης, με τακτικές επισκέψεις στη φυλακή και μάρτυρες στις δίκες των γυναικών αυτών.

Η παρούσα διαμαρτυρία θα δημοσιοποιηθεί και θα σταλεί στη διεύθυνση της Φυλακής στη Θήβα, στην Επάνοδο, στο Yπουργείο Δικαιοσύνης, στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στην Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στο Δίκτυο Υποστήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων, στη Δικτύωση για την Αυτοάμυνα.

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2019

Ισμήνη Τσουμπάρη – μάρτυρας υπεράσπισης-αλληλέγγυα
Σοφία Ζαχαριάδη – Μέλος Φεμινιστικής ομάδας Femina tre-μάρτυρας υπεράσπισης
Σίσσυ Βωβού Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων ΤΟ ΜΩΒ-Μάρτυρας υπεράσπισης