Κύπρος: Ιεράρχες ξερνούν μίσος, πιστοί τους κοιτάζουν στα μάτια

Γράφει η Κίτυ Ξενάκη

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Δεν είναι αστείο…
Ιεράρχες ξερνούν μίσος, πιστοί τους κοιτάζουν στα μάτια

Ο Μητροπολίτης Μόρφου επιδίδεται σε μια ανατριχιαστική ρητορική μίσους προς τους γκέι, μιλώντας για «μπόχα που αναδίδουν», και φτάνει σε σημείο να «ξεπλένει» τον κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά, τον άνθρωπο που σκότωσε στην Κύπρο πέντε γυναίκες και δύο παιδιά

Στην αρχή, για να λέμε την αλήθεια, γελάσαμε. Γιατί δεν νοείται το 2019 να εκφράζονται δημόσια τέτοιες απόψεις από ανθρώπους μορφωμένους, δεν το χωράει ο νους. Και αν δεν γελάσαμε με αυτή καθ’ αυτήν την «επιστημονικώς αποδεδειγμένη» άποψη του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου «γιατί συμβαίνει κάποιοι να έχουν στο ίδιο φύλο ερωτική διάθεση», σίγουρα γελάσαμε με το ανελέητο τρολάρισμα που της επιφύλαξαν τα σόσιαλ μίντια.

Η τραγικότητα της ομιλίας του κάπως εξισορροπήθηκε από την ιλαρότητα των αντιδράσεων. Αλλά, τελικά, κακώς γελάσαμε εξαρχής. Γιατί στα νέα αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν από την περιβόητη, πια, ομιλία του στο Ακάκι της Λευκωσίας, στις 25 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Μόρφου επιδίδεται σε μια ανατριχιαστική ρητορική μίσους προς τους γκέι, μιλώντας για «μπόχα που αναδίδουν», και φτάνει σε σημείο να «ξεπλένει» τον κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά, τον άνθρωπο που σκότωσε στην Κύπρο πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι υποκρισία να μαραζώνουμε» για τα δύο παιδιά που δολοφόνησε την ώρα που η Κύπρος έχει τόσες αμβλώσεις.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο σάλος πρωτοξέσπασε στις 25 Ιουλίου, όταν κυκλοφόρησε βίντεο από ομιλία του μητροπολίτη ενώπιον πολυπληθούς κοινού, ανάμεσά τους και παιδιά, που τον εμφάνιζε να απαντά σε γραπτή ερώτηση, από το κοινό, για το πώς δημιουργούνται οι γκέι. «Ο Αγιος Πορφύριος έδωσε ερμηνεία» δήλωσε αναφερόμενος στον έλληνα ιερομόναχο που ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 27 Νοεμβρίου 2013. «Είναι πρόβλημα, λέει, που συνήθως το μεταδίδουν οι γονείς στο παιδί.

Και αυτό συμβαίνει, λέει, την ώρα της ερωτικής πράξης ή κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, όταν γίνεται ερωτική πράξη των γονέων όχι φυσιολογική αλλά πρωκτική, να το πω έτσι ξεκάθαρα. Αυτό, λέει, όταν στη γυναίκα αρέσει, δημιουργείται επιθυμία. Και η επιθυμία μεταδίδεται στο κυοφορούμενο βρέφος. Οπως μεταδίδονται και τα χαρίσματα. Και αυτό είναι επιστημονικώς αποδειγμένο» αποφάνθηκε με ύφος απόλυτης βεβαιότητας. Τα όσα είπε έκαναν τον γύρο του κόσμου, ακόμα και η «Daily Mail» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ -συμπεριλαμβάνοντας τόσο τα αμέτρητα κοροϊδευτικά σχόλια στα σόσιαλ μίντια όσο και σχόλια πιο σοβαρά: «Το πρόβλημα δεν είναι αυτός ο αδαής, αλλά πως υπάρχουν χιλιάδες που τον πιστεύουν».

Κάπου εδώ κόβεται κάθε γέλιο

Γιατί στο δεύτερο απόσπασμα της ομιλίας του που ανέσυρε και έδωσε στη δημοσιότητα προχθές η οργάνωση Accept-LGTBI Cyprus, ο Μητροπολίτης Μόρφου εξιστορεί μια ιστορία σύμφωνα με την οποία οι «άγιοι άνθρωποι» μυρίζουν την «ξεχωριστή και διακριτική», όπως την αποκάλεσε, μυρωδιά των ομοφυλοφίλων. «Εχω ένα παράδειγμα» είπε. «Πήγε ένας ομοφυλόφιλος σε έναν άνθρωπο του Θεού και όπως πέρασε από δίπλα του ο μοναχός του είπε: “Ε, νεαρέ, έλα να σου πω. Σταμάτα αυτό που κάνεις. Θα κολλήσεις καμιά αρρώστια. Πηγαίνεις με διάφορους και κάνεις κάποια πράγματα…”. Ο νεαρός τον ρώτησε πώς το κατάλαβε. “Οπως πέρασες βρωμούσες. Εβγαινε μια μπόχα, έχεις συγκεκριμένη μυρωδιά και το γνωρίζω” του είπε ο μοναχός». Σύμφωνα πάντα με τον Μητροπολίτη Μόρφου, με την προσευχή ο συγκεκριμένος ομοφυλόφιλος «θεραπεύτηκε» και έπαψε να «βρωμάει». Μετά ο μοναχός τού ζήτησε να του φέρει τους γονείς του, τους εξήγησε τι έκαναν και απέκτησαν γκέι γιο, εκείνοι «έκλαψαν», «προσευχήθηκαν», «θεραπεύτηκαν» – και η ιστορία συνεχίστηκε.

Γιατί υπάρχει και συνέχεια

Στο νέο απόσπασμα, από την ίδια ομιλία, που κυκλοφόρησε χθες, ο μητροπολίτης κλήθηκε να απαντήσει σε άλλη γραπτή ερώτηση για τις πράξεις του Νίκου Μεταξά. Εξέφρασε λοιπόν την άποψη πως ο κύκλος των δολοφονιών δεν έχει κλείσει. «Είπα και αλλού. Δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δυο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος. Ρε εσού έκαμες τρεις εκτρώσεις, τα μωρά σου, και τώρα υποκριτή και φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα; Και αυτό είναι σε πάρα πολλά σπίτια που έχει συμβεί, σε πάρα πολλές οικογένειες που έχει συμβεί η έκτρωση. Δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Μια χώρα που έχει τόσες εκτρώσεις και δολοφονούμε τα παιδιά μας, είναι δυνατό να μη γεννήσει έναν τέτοιο δολοφόνο;» διερωτήθηκε – επισημαίνοντας παράλληλα ως παράδειγμα για όλους το γεγονός ότι ο κατά συρροήν δολοφόνος ζήτησε να εξομολογηθεί, αν και τόνισε ότι για τη μετάνοια έχει πολλή δουλειά ακόμα.

Αγάπη και αποδοχή, αυτά διδάσκει, αυτά πρέπει να διδάσκει η Εκκλησία. Δύσκολα εντοπίζει κανείς όμως έστω και ίχνος από αυτά στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πήρε χθες αποστάσεις από τα λεγόμενά του, «δεν με εκφράζουν», δήλωσε, «είναι καθαρά προσωπικές του απόψεις». Πιο πέρα, όμως, δεν πήγε. «Με πλήρη επίγνωση και χωρίς διάθεση αστεϊσμού δεν ξέρω αν είναι θεολόγος που χρειάζεται στη συζήτηση ή ψυχίατρος» δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοφωνικό σταθμό Active ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Η τραγωδία στην προκειμένη περίπτωση, σχολίασε ο ίδιος, είναι ότι ο Μόρφου Νεόφυτος πιστεύει αυτά που λέει. Αλλά όχι, μια ματιά στο βίντεο αρκεί για να καταλάβει κανείς πως η τραγωδία είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που τον κοιτάζουν, ενόσω ξερνάει μίσος, μέσα στα μάτια. Αυτούς πόσες προσευχές μπορεί να τους σώσουν;

Σε άλλο σχετικό δημοσίευμα, της ίδιας ημερομηνίας, αναφέρεται:

Έρευνα κατά του Μητροπολίτη Μόρφου για τις ομοφοβικές δηλώσεις

Οδηγίες για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με γραπτή δήλωση του Κώστα Γαβριηλίδη, συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η κίνηση νομικών διαδικασιών εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να δηλητηριάσει την κοινωνία κατά συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, πάψει να εξαρτάται από ένα και μοναδικό φορέα, ήτοι τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δηλώνει ότι «προτού προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι καλό να γνωρίζει τις βασικές έστω πρόνοιες του Συντάγματος και να σέβεται τους Θεσμούς του».

Εν πάση περιπτώσει, αναφέρεται, «με σημερινή επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη δώσει οδηγίες για την έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου σε σχέση με ομοφυλοφίλους και συναφή θέματα».

ΠΗΓΗ: in.gr – 1-8-19

Και ένα μακροσκελές άρθρο απάντηση στις διαμαρτυρίες, που απλώς επαληθεύει τις κριτικές, στον ιστότοπο Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, υπογεγραμμένο με αρχικά: http://www.immorfou.org.cy/newsvarious-articles/1878-nm.html