Σαουδική Αραβία: οι γυναίκες θα ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του κηδεμόνα τους

Συντάσει η Δώρα Στυλιανίδου

Στο παρελθόν ανήκουν απο την περασμένη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν για τα ταξίδια των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας -σε μια χώρα που τα γυναικεία δικαιώματα είναι σαν τον αγώνα δρόμου μιας χελώνας, αργά, οδυνηρά πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν- θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του άνδρα τους, του πατέρα τους ή του αδελφού τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με το σύστημα της κηδεμονίας.

Το πατριαρχικό σύστημα της κηδεμονίας -που αυτό το μέτρο δεν το εξαλείφει τελείως αλλά το αποδυναμώνει- στη Σαουδική Αραβία κράταγε δέσμιες τις γυναίκες μέχρι την 1η Αυγούστου του 2019 που άρχησε αυτή η μεταρρύθμιση και η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές Σαουδαράβισες δήλωσαν ότι είχαν πέσει θύματα βίας απο την κηδεμόνα άνδρα τους ή απο οποιαδήποτε άλλο συγγενή άνδρα της οικογενείας τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων δέχεται βροχή απο αιτήματα των γυναικών άνω των 21 ετών για την έκδοση ή ανανέωση του διαβατηρίου τους. Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας που προωθεί ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Επίσης οι γυναίκες μπορούν να δηλώνουν μόνες τους επίσημα γεννήσεις, γάμους και διαζύγια όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά απο ένα διαζύγιο.

Να σημειωθεί ότι το 2018 είχε επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθούν δημόσια ποδοσφαιρικούς αγώνες και να κάνουν επαγγέλματα που μέχρι το 2017 τους ήταν απολύτως απαγορευμένα.

Η άρση αυτών των απαγορευτικών μέτρων για τις γυναίκες είναι πολύ θετική αλλά πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη σε αυτή την χώρα για τα βασικά γυναικεία δικαιώματα.

Πηγές βικιπαίδεια στα ελληνικά, TVXS ανεξάρτητη εφημερίδα