Συντήρηση λαχανικών με μορφή τουρσί

Το εργαστήριο για συντήρηση λαχανικών, κυρίως μελιτζάνας, έγινε στο κάμπινγκ του Μωβ στις 6 Σεπτεμβρίου, στο ωραίο μπαράκι, σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Διοργανώθηκε από ΤΟ ΜΩΒ και τον Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Σχίνου ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ.

Η Άντα Πολύζου (φωτό) που μας εισήγαγε στα μυστικά της, είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ, και μέλος της ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. Μελανθώ, που παρασκευάζει πολλά ποιοτικά προϊόντα σε μορφή σάλτσας, τουρσί και μαρμελάδας. Δείγματα των προϊόντων έφερε και στο εργαστήριο.

Εδώ παραθέτουμε τη συνταγή, και σύντομα θα αναρτήσουμε και το βίντεο που τραβήξαμε από το εργαστήριο, όταν ξεπεράσουμε τα σχετικά τεχνικά προβλήματα.

Η συνταγή

10 μελιτζανες μικρες τρυφερες τσακώνικες
2 καρότα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
1,5 ματσο σέλινο μακρύ (για να μπορεί να τυλιχτεί η μελιτζάνα)
1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Άρμη
1 φλιτζάνι ξύδι λευκό
1,5lt νερό
80γρ αλατι θαλασσινό (ή μια χουφτιτσα)

Βάζουμε το νερό με το αλάτι να βράσει και το ξύδι
Παράλληλα καθαρίζουμε και χαράζουμε τις μελιτζάνες κάθετα. Μόλις βράσει το νερό μας ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να ζεματιστούν για 5 λεπτά.
Πλένουμε το σέλινο και μολις βγαλουμε τις μελιτζάνες βαζουμε το σέλινο να ζεματιστεί.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε τα καρότα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα πλένουμε. Τρίβουμε τα καρότα και το σκόρδο στο χοντρό του τρίφτη, ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζι σε ένα λεκανάκι με αλάτι και πιπέρι. Αυτή είναι η γέμιση μας.
Οι μελιτζάνες μας πια είναι κρύες, παίρνουμε μια μια, τις γεμίζουμε και τις δένουμε με το σέλινο. Τις βάζουμε σε ένα βάζο και ρίχνουμε την άρμη που μας έχει περισσέψει και σφραγίζουμε το βάζο. Ανάλογα πόσο το εχουμε βράσει μπορούμε να το φάμε και αμέσως θα ήταν καλό να μείνει 2-3 μέρες όμως για βγάλει όλες τις ουσίες του.

Καλή Επιτυχία απο τις γυναίκες της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  ΜΕΛΑΝΘΩ

https://www.facebook.com/melantho.nafplio