Κένυα: 14χρονη μαθήτρια αυτοκτόνησε μετά από προσβολή για την περίοδο

Μια 14χρονη μαθήτρια κρεμάστηκε σ’ ένα δέντρο για ν’ αυτοκτονήσει στις 6 Σεπτεμβίου, γιατί η καθηγήτριά της την αποκάλεσε «βρώμικη», όταν φάνηκε ότι είχαν λερωθεί τα ρούχα της από αίμα περιόδου. Στη συνέχεια την έβγαλε από την τάξη. Το επεισόδιο, που κατέληξε μοιραίο, έγινε σε σχολείο του Καμπιανγκέκ, δυτικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι.

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα μίντια της χώρας αλλά και διεθνώς, και η μητέρα της μίλησε και υποστήριξε ότι το κορίτσι είχε προσβληθεί. Επίσης αναφέρθηκε ότι το κορίτσι άφησε ένα σημείωμα όπου έλεγε ότι μετά από αυτό δεν μπορεί να ζήσει από τη ντροπή της, και η αυτοκτονία είναι η μόνη διέξοδος.

«Δεν είχε τίποτα για να χρησιμοποιήσει ως σερβιέτα. Όταν λερώθηκαν τα ρούχα της με αίμα, της είπαν να βγει από την τάξη και να μείνει έξω», δήλωσε η μητέρα της και πρόσθεσε ότι το κορίτσι επέστρεψε σπίτι και της είπε στη μητέρα της τί είχε συμβεί, αλλά δυστυχώς, αργότερα απαγχονίστηκε.

Οι γονείς κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία όμως δεν προχωρησε σε κάποια ενέργεια. Αντίθετα, ο διευθυντής του σχολείου δικαιολόγησε την δασκάλα για την πράξη της.

Τέσσερεις μέρες μετά, πλήθος γονέων συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίηε δακρυγόνα για να τους διαλύσει, και μάλιστα συνέλαβε πέντε άτομα όταν οι γονείς γκρέμισαν την πόρτα του σχολείου στην προσπάθειά τους να μπουν μέσα.

Το 2017 η Κένυα ψήφισε νόμο για παροχή δωρεάν σερβιετών στις μαθήτριες, αλλά ο νόμος αυτός δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί και τα κορίτσια δεν έχουν κατάλληλες σερβιέτες ή ταμπόν για την περίοδό τους.

Έκθεση του ΟΗΕ του 2014, αναφέρει ότι πολλά κορίτσια δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν σερβιέτες στην περιοχή χώρο της υποσαχάριας Αφρικής, και ως εκ τούτου περίπου ένα στα δέκα κορίτσια δεν πηγαίνει σχολείο όταν έχει περίοδο.

Κατωτέρω βίντεο με ειδησεογραφική παρουσίαση του γεγονότος