Η Cynthia Cockburn δεν είναι πια μαζί μας

Παρουσίαση: Σίσσυ Βωβού

Με λύπη ενημερώνουμε για το θάνατο της παλαίμαχης φεμινίστριας και αντιπολεμικής ακτιβίστριας Cynthia Cockburn, όπως ανακοίνωσε το γυναικείο φεμινιστικό και αντιπολεμικό δίκτυο Women in Black against war, στο οποίο συμμετείχε για δεκαετίες.

Ήταν μέχρι το τέλος της ζωής της δραστήρια στο τμήμα του Λονδίνου του διεθνούς δικτύου, και συμμετείχε ενεργητικά στις δράσεις του στο δημόσιο χώρο.

Έχει γράψει δεκάδες βιβλία, έχει κάνει εκατοντάδες ομιλίες όπου την προσκαλούσαν, καθώς και άρθρα και έρευνες. Σύντομα θα παρουσιάσουμε το έργο της, σε συνεργασία με το δίκτυο στο οποίο ανήκε. Στο τέλος του δημοσιεύματος, εξώφυλλα από μερικά από τα βιβλία της. Επίσης, ένας σύνδεσμος από το δικό της weblog. https://www.cynthiacockburn.org/

H φωτογραφία του εξωφύλλου, είναι από μια διαμαρτυρία για τη Σρεμπρένιτσα, στο Λονδίνο, πολλά χρόνια πριν.

Βιβλίο: Γυναίκες, διχοτόμηση και φύλο στην Κύπρο

Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το βιβλίο της Γυναίκες, διχοτόμηση και φύλο στην Κύπρο. Παραθέτουμε εδώ την παρουσίασή του από τον εκδοτικό οίκο, στο οπισθόφυλλο. Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2008.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 πιέζει τους πολιτικούς ηγέτες να επιδιώξουν την εξεύρεση μιας λύσης και να καταργήσουν τη Γραμμή της Διχοτόμησης, που σημαδεύει με βία το νησί, υποθάλποντας εθνικιστικά μίση και εμποδίζοντας την επικοινωνία. Ωστόσο, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ακόμη η προοπτική μιας μόνιμης συμφωνίας ειρήνης. Η ανά χείρας μελέτη αποτελεί έμφυλη ανάλυση της διαμάχης και των ειρηνευτικών διαδικασιών στην Κύπρο, βασισμένη σε εκτενείς συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις με γυναίκες που ζουν στα βόρεια και στα νότια της Γραμμής. Ανακαλούν τις εθνικιστικές επιθέσεις σε ομάδες Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του ’60, τη βίαιη εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων το 1974 και την εμπειρία της προσφυγιάς από την ιδιαίτερη σκοπιά του φύλου τους. (. . .) Η Γραμμή μελετά ένα αξιοπρόσεκτο εγχείρημα κυπρίων γυναικών που αγωνίζονται για την ειρήνη και χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στη μεταξύ τους επικοινωνία. Στη μελλοντική Κύπρο που οραματίζονται δεν θα χαράσσονται πλέον αυθαίρετες και καταστροφικές γραμμές για να χωριστούν οι λεγόμενες εθνοτικές ομάδες ή για να γίνει διάκριση ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, γραμμές που γεννούν ιεραρχικές σχέσεις, αποκλεισμούς και ανισότητα.