Εμπόριο βρεφών και παρένθετης μητρότητας στη Θεσσαλονίκη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Οργανωμένο κύκλωμα βιομηχανοποίησης γεννήσεων συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στις 23 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία, με γυναίκες που γεννούσαν κατά παραγγελία για πώληση βρεφών ή για παράδοση ωαρίων για παρένθετη μητρότητα. Το κύκλωμα δρούσε από το 2016, αλλά προφανώς δεν είχε πέσει στην αντίληψη των αρχών, παρά την διακήρυξη ότι το θέμα αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βιβλίο ινδής συγγραφέως με τον τίτλο “Εξετάζοντας τη μητρότητα”. Το θέμα συζητείτει έντονα στην Ινδία, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο επιτρεπτικός νόμος και να καταργηθεί ο τουρισμός παρένθετης μητρότητας για γυναίκες του εξωτερικού.

Εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάρια έναντι χρηματικής αμοιβής, όπως λέει η ανακοίνωση την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια πιο κάτω. Συνελήφθησαν 12 άτομα ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 66 συνολικά ατόμων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σημειώνουμε ότι συνελήφθησαν και οι γυναίκες που ήταν θύματα της εμπορίας ανθρώπων ή ωαρίων, δύο από τις οποίες είναι ήδη κρατούμενες.
Αυτού του είδους η εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές χώρες, με την Ουκρανία να κρατά τα σκήπτρα από μεριάς Ευρώπης, ενώ σε άλλες χώρες όπως στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, άλλαξαν οι νόμοι για την παρένθετη μητρότητα ή καταργήθηκε τελείως το δικαίωμα αυτής της πρακτικής, τουλάχιστον στο πλαίσιο του νόμου. Δεν πειράζει όμως, η κερδοφόρα βιομηχανία μετακινείται προς το παρόν στην Κένυα, και βλέπουμε. Έχει πολλές χώρες αυτός ο πλανήτης, και πολλές φτωχές γυναίκες.

Σημαντικό σχετικό βιβλίο της Laura Corradi με τίτλο “Στην κοιλιά μιας άλλης”.

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει τον πιο επιτρεπτικό νόμο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό, αλλά φυσικά οι αναφερόμενες πράξεις ήταν τελείως παράνομες.

Οι γυναικείες οργανώσεις, σε όλες τις χώρες που αποκαλύπτεται αυτή η εμπορία βρεφών ή γενετικού υλικού, απαιτούν να μην τιμωρούνται, συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται οι γυναίκες που διέθεσαν το σώμα τους για τέτοιες πράξεις, γιατί αυτές είναι θύματα της φτώχιας και/ή τις άγνοιας για την αξία της ανθρώπινης ζωής και για τις βλάβες που μπορεί να επέλθουν στο σώμα τους από τέτοιες πρακτικές, αλλά συχνότατα και θύματα καταναγκασμού από τους συζύγους. Το ίδιο ζητάμε και εμείς από το Μωβ για τις γυναίκες που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη.

Από εκδήλωση διαμαρτυρίας για την εμπορευματοποίηση της γέννας, στη Γαλλία

Φυσικά, το κάνουν με τη συναίνεσή τους. Τι σημαίνει όμως συναίνεση σε μια συνθήκη ανισότητας και φτώχιας; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα της βιοηθικής και των φεμινιστικών κινημάτων, πάνω στο οποίο γίνεται συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές οι γυναίκες κάνουν τα σώματά τους βιομηχανίες παραγωγής, για να κερδίσουν κάποια χρήματα.

Την πώληση παιδιών από τις ίδιες τους τις οικογένειες, για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση, την έχουμε δει μαζικά σε χώρες όπου υπάρχουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι, για το όφελος των πλουσίων, που συχνά είναι από χώρες της Δύσης. Τώρα έχουμε και πώληση βρεφών ή γενετικού υλικού, και μάλιστα πέρα από κάθε νομική προστασία. Και φυσικά πλήρη εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και των αναπαραγωγικών λειτουργιών, πολύ μεγαλύτερης σημασίας απ’ ότι η πορνεία.

Ποιος είπε ότι η δουλεία καταργήθηκε πριν μερικές δεκαετίες;

Πιο κάτω ολόκληρη η αποκαλυπτική και αναλυτική παρουσίαση από μεριάς της αστυνομίας, σε συνέντευξη που έδωσε στις 25 Σεπτεμβρίου:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δηλώσεις του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχου Αντώνιου Τζιτζή και του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμου Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου, σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας μεσολαβούσαν σε παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία, διενεργούσαν εμπόριο ωαρίων και στρατολογούσαν παρένθετες μητέρες

Δηλώσεις του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχου Αντώνιου Τζιτζή:

Σας καλέσαμε σήμερα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την επιτυχή ολοκλήρωση ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διενεργούσαν εμπόριο ωαρίων, μεσολαβούσαν σε παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία και στρατολογούσαν παρένθετες μητέρες.

Στην επιχείρηση αυτή, που αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνέδραμαν κλιμάκια της EUROPOL και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Προχωρήσαμε στη σύλληψη 12 ατόμων, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 66 συνολικά εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν στις παράνομες υιοθεσίες παιδιών και στο εμπόριο ωαρίων που έχει απασχολήσει τις Αστυνομικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι χρηματικής αμοιβής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι ύστερα από μεθοδική και επισταμένη έρευνα προχώρησαν στην εξάρθρωση της πολυμελούς αυτής ομάδας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των αδικημάτων.

Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμου Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου:

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αντώνιος Τζιτζής, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μετά από πολύμηνη έρευνα, πέτυχαν να θέσουν τέλος στη δράση ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος «βιομηχανοποίησης γεννήσεων».

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές 23 Σεπτεμβρίου 2019 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 12 μέλη της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας από 20 έως 53 ετών.
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 ακόμη μελών της οργάνωσης, ενώ 2 κατηγορούμενες είναι ήδη κρατούμενες για παρόμοια αδικήματα.
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 66 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δικηγόρος, μία μαιευτήρας – γυναικολόγος, καθώς και υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2016 έως σήμερα, οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Με τον ίδιο τρόπο, επίσης, μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Στη συνέχεια οι βιολογικές μητέρες παρέδιδαν τα νεογέννητα βρέφη προς υιοθεσία, έναντι διαφόρων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, ορισμένες από τις γυναίκες που μετέφεραν από τη Βουλγαρία τις χρησιμοποιούσαν ως παρένθετες μητέρες, έναντι χρημάτων.

Στο πλαίσιο της δράσης του, το κύκλωμα στρατολογούσε ως δότριες ωαρίων, αλλά και ως παρένθετες μητέρες και άλλες γυναίκες, ημεδαπές και αλλοδαπές, που διαμένουν στην Ελλάδα, τις οποίες, μετέφεραν στις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αφού πρώτα αποσπούσαν τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες που εκμεταλλεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Ακόμη, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τόσο οι δότριες, όσο και οι ιδιωτικές κλινικές κατέβαλλαν χρήματα σε γυναίκες, οι οποίες είχαν τον ρόλο της «μεσολαβήτριας».

Οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες, κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, προκειμένου να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών».

Από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε παράνομα έσοδα, τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.
Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω χρηματοπιστωτικών οργανισμών, πραγματοποιούσαν αγορές πολυτελών οχημάτων, χρυσαφικών, οικιών και οικοπέδων, και χρηματοδοτούσαν την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:
• Χρηματικό ποσό 13.300 ευρώ,
• 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
• Πλήθος εγγράφων υιοθεσιών και παρένθετων μητροτήτων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βιβλιάρια τραπεζών και τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και άλλα έγγραφα σχετιζόμενα με την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η αντιμετώπιση της εμπορίας βρεφών και γενικότερα ανθρώπων ήταν και είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Σας ευχαριστώ πολύ.