Παλαιστίνη: οι γυναίκες διαδηλώνουν ενάντια στη βία

29.09.2019 – Pressenza Athens

Γράφει η Χριστίνα Χριστοφόρου Λιβάνη.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες Παλαιστίνιες διαδήλωσαν για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, της πατριαρχικής καταπίεσης και της αποικιοκρατίας του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με δημοσίευση του Mondoweiss, οι διαδηλώσεις διεξήχθησαν την ίδια μέρα σε δώδεκα διαφορετικές πόλεις σε όλη την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και τη διασπορά. Συγκεκριμένα στη Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα, τη Γιάφα, τη Γάζα, τη Βηρυτό και το Βερολίνο, μεταξύ άλλων.

«Δεν υπάρχει απελευθέρωση για την πατρίδα μας χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών».

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε μετά την «δολοφονία τιμής» της Israa Ghrayeb, 21 ετών, από άνδρες-μέλη της οικογένειάς της σε ένα χωριό έξω από τη Βηθλεέμ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με αναφορές, η 21χρονη κοπέλα, δολοφονήθηκε μετά την ανάρτηση ενός βίντεο του εαυτού της με τον σύντροφο που επρόκειτο να αρραβωνιαστεί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης Γυναικών έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 23 περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών λόγω έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην παλαιστινιακή κοινωνία το 2018.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: https://www.pressenza.com/el/2019/09/palestini-gunaikes-enadia-ths-vias/?fbclid=IwAR3hzomGv4lyWC1ON9lDnoDwYKVijc1MTYK3yUOKHQddRq47-By0_LPHKHE