Αραβικά Φεμινιστικά Φιλμ

Καθώς ο πολιτικός κόσμος στρέφεται προς την δεξιά και ο ξενοφοβικός λόγος καταλαμβάνει κεντρική θέση, τα στερεότυπα και οι ρατσιστικές ρητορικές ενάντια στη διαφορετικότητα και τις θρησκείες έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Στην Ελλάδα, αυτές οι ρητορικές έχουν ενταθεί από το 2014 και έπειτα, όταν έφτασαν στις ακτές της πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις κλιματικές καταστροφές ή επιδίωκαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Το φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης, δεν είναι μια καινούργια συνθήκη. Οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και οι οικονομικές κρίσεις υπήρξαν για αιώνες αιτίες νέων κυμάτων προσφύγων. Η (τρέχουσα) παγκόσμια μεταναστευτική κρίση, είναι η πιο απτή εκδήλωση μιας πορείας που παρατηρείται από την εποχή της αποικιοκρατίας.

O ρόλος του πολιτισμού στη δημιουργία νέων αφηγήσεων που βασίζονται στις έννοιες της ισότητας, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της κατανόησης γίνεται πιο επείγον από ποτέ. Για το λόγο αυτό, η State of Concept αποφάσισε να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στο πρόγραμμά της με τίτλο “Xen(i)os”, το οποίο ασχολείται με τις προβληματικές του διπόλου οικοδεσπότη-φιλοξενούμενου, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ξενοφοβικός. Το εκθεσιακό πρόγραμμα θα ασχοληθεί επιπλέον με τις Ιστορίες της φιλοξενίας και της φροντίδας, σε σχέση με τις πολυπολιτισμικές πολιτικές που έχουν ορίσει τη μοντέρνα Δύση. Ο τίτλος είναι ένα παιχνίδι μεταξύ των λέξεων «Ξένιος» και «ξένος».

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουμε την διαφορετικότητα από μια φεμινιστική διαθεματική οπτική τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές πλαίσιο. Καθώς η Ελλάδα προσδιορίζεται ως μέρος του αποκαλούμενου “παγκόσμιου νότου”, θα αναζητήσουμε συνέργειες μεταξύ γεωγραφικών περιοχών του “Νότου” που διερευνούν φεμινιστικές πρακτικές φιλοξενίας, αλληλεγγύης και φροντίδας. Κομμάτι αυτού του κεφαλαίου είναι ένα νέο πρόγραμμα προβολών με τίτλο Αραβικά Φεμινιστικά Φιλμ.

Πολλές καλλιτέχνες και δημιουργοί ντοκιμαντέρ έχουν παρουσιάσει στον κόσμο τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έχουν δώσει οι λαοί του αραβικού κόσμου. Το Πρόγραμμα Αραβικών Φεμινιστικών Φιλμ είναι ένα αφιέρωμα στις γυναίκες από αυτές τις γεωπολιτικές περιοχές αλλά και όχι μόνο.

Τα Αραβικά Φεμινιστικά Φιλμ, είναι μια πρωτοβουλία του State of Concept,η οποία στοχεύει να έχει ετήσια παρουσία στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας.

7 – 21 Οκτωβρίου 2019
State of Concept, Αθήνα

Ελεύθερη Είσοδος

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, παρακαλoύμε επισκεφθείτε:

stateofconcept.org

Επίσης, στη στήλη “προτείνουμε” της αρχικής σελίδας του Μωβ