Τέρμα στις Γυναικοκτονίες – Δρώμενο στο Σύνταγμα

Το Μωβ σε συνεργασία με την ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ και την Nimertis Action Art σας καλούμε σε ένα δρώμενο για τις γυναικοκτονίες εν όψει της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σκοπός του δρώμενου, το οποίο διοργανώνουμε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 13:00 στο μετρό Συντάγματος, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις γυναικοκτονίες και η κινητοποίηση όλων μας.

Οι συμμετέχουσες θα λέμε μια αληθινή ιστορία γυναικοκτονίας η καθεμία, από οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ παράλληλα θα μοιράζουμε φυλλάδιο για την ημέρα και θα δημιουργήσουμε ένα εικαστικό με κόκκινα παπούτσια, τα οποία αποτελούν πλέον σύμβολο διεθνώς της βίας κατά των γυναικών.

https://www.facebook.com/events/479358536258086/

Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών – Η πιο ακραία μορφή είναι οι γυναικοκτονίες.

Σε όλο τον κόσμο αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, κάθε μέρα, σε κάθε τόπο.
Στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε ακραίες μορφές έμφυλης βίας, όπως ο βιασμός και φόνος της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο και της Σούζαν Ίτον στην Κρήτη. Επίσης ο φόνος της Αγγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα από τον πατέρα της στην αρχή της χρονιάς. Είχαμε όμως και τις “συνηθισμένες γυναικοκτονίες, 8 μέχρι τον Μάιο του 2019.
Οι καθημερινές μορφές “συνηθισμένης” βίας κατά των γυναικών ενισχύονται από διάφορες σκουπιδοεκπομπές της τηλεόρασης, όπως έγινε με την εκπομπή του Λιάγκα στον Σκάι όπου λοιδωρούσαν και χλεύαζαν τη σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, που ευτυχώς ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, κάτι που δημιουργεί ελπίδα για την κατάργηση της κατάπτυστης εκπομπής.
Επιπλέον οι προσφύγισσες δέχονται συστηματική σεξιστική βία από τις κρατικές υπηρεσίες και την έλλειψη ασφαλούς περιβάλλοντος που επιτρέπουν καθημερινές πράξεις βίας εναντίον τους.
Ο σεξισμός, οι ύβρεις και οι επιθέσεις εναντίον γυναικών από τις αστυνομικές δυνάμεις χτύπησαν κόκκινο τον τελευταίο καιρό, δίνοντας το σύνθημα ότι όλα επιτρέπονται.
Στις 25 Νοέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου διαμαρτυρόμαστε, αγωνιζόμαστε, δουλεύουμε για την ενίσχυση του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος που θα βάλει τέρμα στη βία κατά των γυναικών.
Απαιτούμε κατάλληλες και επαρκείς δομές στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας από την πολιτεία. Απαιτούμε επαρκή κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό για τις δομές αυτές για την έγκαιρη και αποτελεσματική νομική τους στήριξη αλλά και για την πιο μακρόχρονη αρωγή στις γυναίκες των οποίων καταστρέφεται η ζωή λόγω βίας.
Και τέλος επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για Παρατηρητήριο για τις Γυναικοκτονίες, όπως το θέσαμε και στην σχετική ημερίδα στο Πάντειο: https://tomov.gr/2019/03/15/femicide/