Για την 25η Νοέμβρη-κάλεσμα του Ελληνικού Φεμινιστικού Δικτύου για την 8η Μάρτη

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

«Μέχρι που το μισό του πληθυσμού μας που αποτελείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζήσει απαλλαγμένο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, δεν θα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο». António Guterres, Γ.Γ. του ΟΗΕ

Για μια ακόμα φορά, με την ευκαιρία της 25ης Νοέμβρη, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας, με καταστροφικές συνέπειες για το μισό του ανθρώπινου πληθυσμού και όχι μόνο.

Η παραβίαση αυτή μέχρι σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατη, εξαιτίας της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού, της ντροπής που την περιβάλλουν.

Tα ενδεικτικά στοιχεία που παρατίθενται είναι αποκαλυπτικά:
1. 1στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από άνδρα του στενού οικογενειακού/φιλικού περιβάλλοντός τους
2. Μόνο το 52% των παντρεμένων γυναικών όπως και αυτών που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση είναι σε θέση να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις αναφορικά με τις σεξουαλικές τους σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική τους περίθαλψη
3. Σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που βρίσκονται σήμερα στη ζωή παντρεύτηκαν πριν από τα 18 τους χρόνια, ενώ 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους
4. 1 στις 2 γυναίκες που δολοφονήθηκαν παγκόσμια υπήρξαν θύματα των συντρόφων τους ή μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
5. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές τις γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση

6.  Η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή με τον καρκίνο αιτία θανάτου και ανικανότητας των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και κατά πολύ μεγαλύτερη από τα τροχαία ατυχήματα και την ελονοσία.
Ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών αποτελεί η Γυναικοκτονία (Feminicide), δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να γίνονται γνωστές οι διαστάσεις της. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία γυναικών από τους συντρόφους τους ή άλλα μέλη των οικογενειών τους, τα βασανιστήρια και το μισογυνιστικό φόνο των γυναικών, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο όνομα της λεγόμενης τιμής κλπ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ το 2018 καταγράφηκαν 87.000 γυναικοκτονίες κι αυτές υπολογίζεται πως αποτελούν μικρό μόνο μέρος της πραγματικότητας. Πρόκειται δηλαδή όχι απλά για εγκλήματα μίσους με σεξιστικά κίνητρα, αλλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κι ως τέτοια ζητάμε να αναγνωρισθούν.

Η βία, αλλά και η απειλή της βίας, αποτελούν σημαντικό μέσο κοινωνικού ελέγχου. Η φτώχια, η ανασφάλεια, η συλλογική κοινωνική συνείδηση που διαμορφώνεται από τις έμφυλες προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις πατριαρχικές «πολιτιστικές» αντιλήψεις είναι οι βασικές αιτίες που οι γυναίκες ανέχονται και σιωπούν.

Στη χώρα μας υπάρχει αρκετά αξιόλογο θεσμικό πλαίσιο μετά και από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στους νόμους και στη συλλογική κοινωνική συνείδηση. Αρκεί να θυμηθούμε τις 20 γυναικοκτονίες των δύο τελευταίων χρόνων.

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι πρόθυμη να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Έτσι, συχνά, δημοκρατικοί θεσμοί της, όπως τα ΜΜΕ, ασκούν απροκάλυπτα βία που συνδέεται με το φύλο, ιδιαίτερα εναντίον εκείνων των γυναικών που τολμούν να διεκδικήσουν το χώρο που τους ανήκει στη δημόσια σφαίρα της ζωής.

Η βία σίγουρα δεν εξαλείφεται με αστυνόμευση.

Χρειάζεται:
• κοινωνική και πολιτική βούληση
• διατήρηση και ενίσχυση των δομών για τα θύματα βίας
• ενίσχυση και όχι υποβάθμιση θεσμών, όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
• αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης σε μια προοδευτική κατεύθυνση για εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών

Καλούμε όλες τις γυναίκες σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 6μμ και πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο για την 8η Μάρτη

Η εικόνα είναι από εκδήλωση εναντίον της βίας κατά των γυναικών, σε πόλη της Ιταλίας