Βία κατά γυναικών: Οι ακτινογραφίες που δείχνουν τον εφιάλτη

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Σοκάρουν οι ακτινογραφίες από περιστατικά επιθέσεων κατά γυναικών – Εγκαύματα, μελανιές, σπασμένα οστά, σημάδια στραγγαλισμού, μαχαίρι στην πλάτη

– – – –

Με αφορμή την Ημέρα, η ιταλική «La Repubblica» φιλοξένησε την γιατρό Μαρία Γκαρσία Βανταντόρι σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα το οποίο δημοσίευσε ακτινογραφίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενιακής βίας.

Ο αόρατος πόλεμος και τα «ατυχήματα»

Η Μαρία Γκράτσια Βανταντόρι είναι χειρουργός επί 26 χρόνια στο μιλανέζικο νοσοκομείο Σαν Κάρλο. Με πρωτοβουλία της πραγματοποιείται μια έκθεση ακτινογραφιών κακοποιημένων γυναικών.
Η ίδια αναφέρει πως στις ακτινογραφίες των θυμάτων αντικατοπτρίζεται η καθημερινή φρίκη που αντιμετωπίζει με τους συναδέλφους της στα «Επείγοντα».

«Συχνά οι τραυματισμένες γυναίκες δεν έχουν τη δύναμη να πουν τι τους έχει συμβεί, αλλά τα σώματά τους και τα τραύματά τους μιλούν από μόνα τους», σημειώνει, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια,  καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν «σπασμένα οστά σε μύτη, χέρια, πόδια, πληγές από μαχαιριές, εγκαύματα, μελανιές και άλλα σημάδια στραγγαλισμού».

Κάνει λόγο μάλιστα και για περιστατικό, όπου ασθενής εμφανίστηκε με μαχαίρι στην πλάτη, που όμως το περιστατικό δηλώθηκε ως «ατύχημα» στο νοσοκομείο.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχω δει χιλιάδες ακτινογραφίες γυναικών με κάθε είδους τραύματα, ακόμη και πολύ σοβαρά. Πολλές από αυτές τις κακοποιημένες γυναίκες αρνήθηκαν ότι τα τραύματά τους προκλήθηκαν από τους συζύγους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Η άρνησή τους σχετίζεται με συναισθήματα όπως φόβος, ντροπή, αγωνία για την τύχη των παιδιών τους ή και για τη ζωή τους ακόμη», σημειώνει η γιατρός.

ΠΗΓΗ: in.gr (τμήμα του δημοσιεύματος)