9 Ιανουαρίου: Διεθνής ημέρα δράσης ενάντια στη δολοφονία των πολιτικών γυναικών

Μετάφραση-παρουσίαση Σίσσυ Βωβού

Αγαπητές γυναίκες του κόσμου
Ο αγώνας για την απελευθέρωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο οφείλει τις επιτυχίες του σ’ αυτές τις γυναίκες που άνοιξαν το δρόμο, αφιερώνοντας τις ζωές τους σ’ αυτό τον αγώνα.

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή στη Μέση Ανατολή, τα σεξιστικά και μιλιταριστικά κράτη του κόσμου συνεχίζουν τις βάρβαρες σφαγές τους. Η τελευταία εισβολή του τουρκικού κράτους στη Ροτζάβα της Βορειο-ανατολικής Συρίας, σε συνεργασία με τους ομοίους τους του ISIS είναι η πιο πρόσφατη επίδειξη της έμφυλης φύσης αυτών των πολέμων. Το συνομοσπονδιακό σύστημα που καλλιεργήθηκε κατά την επανάσταση των γυναικών της Ροτζάβα, η κατάκτηση του αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών και το μοντέλο που δημιούργησαν για όλο τον κόσμο, βρίσκεται υπό σκληρή επίθεση από τις φασιστικές και μιλιταριστικές δυνάμεις.

Την 9η Ιανουαρίου του 2020 έχουμε την 7η επέτειο της σφαγής στο Παρίσι, που κόστισε τις ζωές τριών αποφασισμένων γυναικών, που ήταν αφοσιωμένες στην γυναικεία απελευθέρωση: Sakine Cansız, Fidan Doğan, και Leyla Şaylemez.

Μετά από αυτό το φρικτό περιστατικό, το Συνέδριο Γυναικών της Μέσης Ανατολής, AMED (Ντιγιάρμπακιρ) και ο ευρωπαϊκός κλάδος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών κήρυξαν την 9η Ιανουαρίου ως την Διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στην δολοφονία των πολιτικών γυναικών” που είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους στον πολιτικό αγώνα.

Στις 4 Ιανουαρίου 2016, σαν να επρόκειτο για μια επανάληψη της τρομερής πράξης της 9ης Ιανουαρίου, τρία στελέχη του Συνεδρίου των Ελεύθερων Γυναικών (KJA) η Sêvê Demir, Pakize Nayır και Fatma Uyar εκτελέστηκαν από βαρέα όπλα, στη μέση του δρόμου, στη Σιλόπη. Καμιά από αυτές τις σφαγές δεν προσέλκυσαν την δέουσα προσοχή και οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν, δηλαδή οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, δεν έχουν λογοδοτήσει.

Η δολοφονία της Hevrin Xelef, Γενικής Γραμματέως του Κόμματος για το Μέλλον της Συρίας, στη διάρκεια των επιθέσεων των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εναντίον της Ροτζάβα το 2019 και τις βάρβαρες φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν μέσα από τα δικά τους μίντια είναι η απόδειξη της εχθρικής και βάρβαρης πολτικής που κατευθύνονται ενάντια στις κατακτήσεις των γυναικών.

Οι γυναικοκτονίες στο Παρίσι και οι επόμενες άγριες δολοφονιες είναι παραδείγματα πολιτικων φόνων που τα αποδεικτικά τους στοιχεία τα συγκαλύπτουν σκόπιμα.
Η συνενοχή και η ευθύνη των διεθνών δυνάμεων σ’ αυτά τα περιστατικά είναι προφανείς.

Γνωρίζουμε το τουρκικό κράτος και τους συμμάχους του που εκτελούν αυτές τις σφαγές λόγω της φασιστικής, μιλιταριστικής και σεξιστικής νοοτροπίας.

Θα κυνηγήσουμε αυτές τις φασιστικές επιθέσεις μέχρι που να έρθουν μπροστά στη δικαιοσύνη οι θύτες. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 θα κλιμακώσουμε τις κοινές
δράσεις μας ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Είμαστε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, που η αλληλεγγύη μας και η αντίστασή μας στον βάρβαρο και εξτρεμιστικό ISIS και στα κράτη που εκδηλώνουν τη νοοτροπία της αρσενικής συλλογικής επίθεσης θα δυναμώσει με το χρόνο.

Από τις 5 έως τις 9 Ιανουαρίου καλούμε σε δράση γυναίκες σε όλο το Κουρδιστάν, την Τουρκία και όλο τον κόσο να διαμαρτυρηθούμε για τις σφαγές στο Παρίσι, τη Σιλόπη και τη Ροτζάβα. Ας βγούμε στους δρόμους και στις πλατείες για να διαμαρτηρηθούμε για τις γυναικοκτονίες, κι αυτές τις συνωμοτικές και μιλιταριστικές επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες.

Jin, Jiyan, Azadi!
Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!
TJA (Tevgerê Jinên Azad – Το κίνημα των ελεύθερων γυναικών)

H αρχική φωτό είναι από διαμαρτυρία στο Παρίσι για την δολοφονία των τριών γυναικών, το 2013.