Σε εξέλιξη η δίκη του Γουάινσταιν στη Νέα Υόρκη

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Άρχισε τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου η δίκη του διαβόητου παραγωγού στο Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστάιν, που έχει φανεί ότι για δεκαετίες δεν έφηνε γυναίκα που βρισκόταν στον ορίζοντά του που να μην την κακοποιήσει σεξουαλικά.

Στη συγκεκριμένη δίκη κατηγορείται για δύο υποθέσεις, μια για βιασμό το 2013 και μια για σεξουαλική κακοποίηση το 2007. Βέβαια, όπως είναι γνωστό έχουν γίνει καταγγελίες από 80 γυναίκες, και αν δεν έφτασαν στη Δικαιοσύνη οφείλεται ότι έχει κάνει συμβόλαια με αποζημιώσεις για πολλές, από τις καταγγέλλουσες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των “New York Times” τον περασμένο Σεπτέμβρη, έχει κάνει συμβιβασμό με 30 καταγγέλλουσες, προσφέροντας ως αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά, που ανέρχονται συνολικά σε 47 εκατομμύρια δολάρια. Σε άλλες περιπτώσεις, η απόδειξη είναι δύσκολη όταν η κακοποίηση είναι πολύν καιρό ή και πολλά χρόνια πριν.

Ο ίδιος πάντως παραδέχεται πως έχει προκαλέσει πόνο σε πολλές γυναίκες, αλλά ισχυρίζεται ότι όλες οι συνευρέσεις του ήταν συναινετικές. Άρα, κανένα έρεισμα για παραπομπή σε δίκη.

Στη δίκη παρουσιάστηκε να περπατά υποβοηθούμενος από ένα Π, λόγω της εγχείρησης που έχει κάνει στη σπονδυλική στήλη. Είναι όμως θρασύτατος, αφού χρησιμοποιούσε μέσα στο δικαστήριο κινητό τηλέφωνο απ’ όπου έστελνε μηνύματα, όπου τον πήραν είδηση οι δικαστές και του ζήτησαν να σταματήσει αμέσως γιατί θα διατάξουν την κράτησή του.

Η δίκη άρχισε με την επιλογή των ενόρκων, που θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες. Στις σημαντικές δίκες, όπως αυτή, οι προτεινόμενοι ένορκοι ρωτούνται από την έδρα τι γνωρίζουν για την υπόθεση, ώστε να διασφαλιστεί ότι γνωρίζουν αλλά και ότι δεν είναι προκατειλημμένες/προκατειλημμένοι.

Εξω από το δικαστήριο βρέθηκαν γυναίκες που τον κατηγοριούν, όπως η ηθοποιός Ροζάνα Αρκέτ που ανέφερε:

«Στεκόμαστε εδώ στο ξεκίνημα ενός νέου χρόνου και μιας νέας δεκαετίας. Ο χρόνος τελείωσε. Τέλος οι σεξουαλικές επιθέσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Τέλος η μεταβίβαση των ευθυνών στις επιβιώσασες. Τέλος οι κενές περιεχομένου συγνώμες χωρίς συνέπειες».

Φυσικά αυτός, όπως πάντα σε τέτοιες δίκες, έχει και γυναίκες δικηγόρους. Η συνήγορός του Ντόνα Ροτούνο ανέφερε: «Πιστεύουν ότι η δική τους πλευρά σε αυτήν την ιστορία είναι η μόνη που έχει σημασία και μετράει. Αλλά για αυτό γίνεται αυτή η δίκη. Για να παρουσιαστεί στους ενόρκους, την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τελικά στον κόσμο ότι υπάρχουν πιο πολλά από αυτά που φαίνονται και που θα ήθελε ο καθένας μας να πιστέψει». Αν αυτό το έλεγε με άλλα λόγια, θα έλεγε ότι αυτές ήταν πουτανίτσες και τα ήθελαν.

Οι πρώτες κατηγορίες σε βάρος του Γουάινστάιν, που είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα New York Times και το περιοδικό The New Yorker, τον Οκτώβριο του 2017. Ήδη αυτός βρίσκεται σε δικαστική επιτήρηση, έχει πληρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για εγγύηση και του έχει επιβληθεί βραχιολάκι, το οποίο όμως έχει απ’ ότι γράφεται έχει παραβάσει κάποιες φορές, αφού η αστυνομία “τον χάνει” κατά καιρούς.

Μετά απ’ όλα αυτά, αναφέρεται ότι έχει χρεοκοπήσει με όλα τα έξοδα που έχει πληρώσει για δικαστικές συνδρομές αλλά και για να κλείσει τα στόματα κάποιων από τα θύματά του.

Οι καταγγελίες εναντίον του πυροδότησαν το κίνημα Metoo το οποίο λειτούργησε στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο σαν απασφάλιση μιας βόμβας, της βόμβας της σιωπής και της υποταγής αμέτρητων γυναικών που υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση στην εργασία τους. Ότι κι αν λένε κάποιοι και δυστυχώς κάποιες ότι το κίνημα αυτό ποινικοποιεί το φλερτ, ότι κάποιες γυναίκες που καταγγέλλουν φορούν προκλητικά ρούχα και επομένως τα “θέλουν”, ότι κάποιες θέλουν να βγάλουν χρήματα, το γεγονός είναι ότι όλη η κοινωνία έχει πλέον καταλάβει, θέλοντας ή μη, ότι η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών δεν είναι πια ακίνδυνη.

Το ίδιο καταλάβαμε και με τον Ντομινίκ Στρος Καν κάτι χρόνια πριν, ο οποίος βρήκε να βιάσει μια καθαρίστρια ξενοδοχείου και μετανάστρια, και νόμιζε ότι δεν τρέχει τίποτα. Ήταν ο πρώτος που κατέρρευσε μετά την καταγγελία και τα δικαστήρια που ακολούθησαν γι’ αυτό του το κακούργημα αλλά και για προηγούμενα.