Δώρα Κατσιβαρδάκου η απώλεια μιας αγωνίστριας

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Μωβ

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα είχε μια αξιοσημείωτη απώλεια. Έφυγε από τη ζωή η Προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, Δώρα Κατσιβαρδάκου.

Η Δώρα Κατσιβαρδάκου από το 1994 ανήκε στο διοικητικό προσωπικό της ΓΓΙΦ. Από τη θέση της Προϊσταμένης της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΓΓΙΦ του Υπουργείου Εσωτερικών, προώθησε με συνέπεια τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Η ίδια καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο αγωνίστηκε με επιμονή για την προστασία των γυναικών ΑμΕΑ, για την άρση των έμφυλων διακρίσεων των μεταναστριών και προσφυγισσών, για την προάσπιση κι ενίσχυση της ισότητας των φύλων και των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Δομών για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με τη Γραμμή SOS15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας και εμπειρογνώμονας σε πολλές επιτροπές για ζητήματα έμφυλης βίας, ενώ είχε οριστεί Εθνική εκπρόσωπος ειδική σε θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην AdHoc Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης γνωστής ως “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”. [Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και από τις τελευταίες που την επικύρωσε (2018), επτά χρόνια μετά την υπογραφή της].

H Δώρα Κατσιβαρδάκου, ως δημόσια υπάλληλος δεν υπήρξε «η βολεμένη και αδιάφορη». Παρ όλη την προσωπική της περιπέτεια υγείας δεν πτοήθηκαν το ήθος, η επιμονή και η ακεραιότητα του χαρακτήρα της. Υπήρξε αγωνίστρια τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι/νες, έμμισθοι που παραπέμπουν στις καλένδες ζητήματα του τομέα τους καθώς δεν υφίστανται κανένα κόστος για την συμπεριφορά τους. H Κατσιβαρδάκου όμως μέσα στα θεσμικά πλαίσια που λειτουργούσε από την θέση της, φρόντιζε, προσπαθούσε, πρόσφερε για την προστασία των γυναικών και την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Δεν ήταν κινηματική αλλά ως φεμινίστρια, προοδευτική, αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των γυναικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες ΑμεΑ.

Το Μωβ λυπάται για την «απώλεια του φεμινιστικού χώρου» και εκφράζει συλλυπητήρια για τον άνθρωπο στους οικείους της.

Σήμερα έγινε η κηδεία της

Στον Ναό Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια έγινε σήμερα Δευτέρα η κηδεία της εκλιπούσης, με μεγάλη παρουσία φεμινιστριών και συναδελφισσών της από τη Γραμματεία Ισότητας, και φυσικά από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον. Συγκινητική η ομιλία της προέδρου εργαζομένων στην Γραμματεία Ισότητας (η οποία πλέον έχει μετονομαστεί ως Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, και έχει υπαχθεί στο υπουργείο Εργασίας, από το υπουργείο Εσωτερικών που ήταν ως τον Σεπτέμβριο του 2019). Ακόμα πιο συγκινητική η ομιλία του ανιψιού της Κυριάκου, που αφού μίλησε για τη ζωή και το έργο της, κατέληξε λέγοντας, όταν έχετε δυσκολίες και προβλήματα, να θυμάστε πόσες δυσκολίες είχε η Δώρα και πόσο γενναία τις αντιμετώπιζε.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Μωβ καθώς και πολλών γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων. Ακόμα, ήταν παρούσες η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα καθώς και οι προηγούμενες Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, Μαρία Στρατηγάκη και Έφη Μπέκου.