Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη…

Καμία άλλη δολοφονημένη…

Αυτό ήταν το σύνθημα που φωνάξαμε σήμερα οι αλληλέγγυες φεμινίστριες έξω από το δικαστήριο όπου δικάζονται οι φονιάδες της Ελένης Τοπαλούδη.

Ήταν συγκλονιστική η κατάθεση του ιατροδικαστή κ. Κοτρέτσου για το τι κάνανε στην Ελένη, για να επιβεβαιώσει με την τραγικότητα των ευρημάτων του το δικό μας σύνθημα.

Της έκαναν χαρακιές, τέσσερεις ή πέντε, στον τράχηλο, επιφανειακές, είπε ο ιατροδικαστής, ενώ βρήκαμε και στοιχεία στραγγαλισμού με τα χέρια.

«Βασανιστήρια. Πείτε το. Πείτε τι βασανιστήρια έκαναν στο κορίτσι μας…», είπε ο κ. Τοπαλούδης που πετάχτηκε εξοργισμένος από το ακροατήριο.

Στη συνέχεια την χτύπησαν με σίδερο, ανέφερε ο μάρτυρας, και της επέφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που θα μπορούσαν να της στοιχίσουν και τη ζωή. (Το σίδερο, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις του σε πρόεδρο και εισαγγελέα, μπορεί να ήταν του σιδερώματος).

«Είχε ελπίδες να ζήσει αν είχε πάει στο νοσοκομείο», είπε ο ιατροδικαστής, και από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις προέκυψε ότι η Ελένη, που είχε χάσει τις αισθήσεις της, μπόρεσε, όταν την είχαν μεταφέρει αργότερα στην καρότσα του αυτοκινήτου με το οποίο την μετέφεραν στο λοφίσκο απ’ όπου την πέταξαν στα βράχια, να τους ζητήσει να την πάνε στο νοσοκομείο.

«Υπήρχαν σημεία που μας έδειχναν ότι υπάρχει πλήξη εν ζωή», είπε ο ιατροδικαστής, αλλά η παραμονή της σορού στο νερό, είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν στοιχεία  DNA.

“Αποδείχθηκε ότι η τελική αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. Η κοπέλα ήταν ζωντανή όταν ρίχτηκε μέσα στο νερό. Ήταν λιπόθυμη», είπε ο κ. Κοτρέτσος, και πρόσθεσε πως «ένας μη ειδικός βλέποντας την κοπέλα σε αυτή τη κωματώδη κατάσταση πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν νεκρή».

Στο νερό ζωντανή έμεινε πολύ λίγο, μάλλον λίγα λεπτά, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς. Αν η κοπέλα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, θα είχε πιθανότητες να σωθεί.

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι η κοπέλα δεν είχε συρθεί για να μεταφερθεί στην καρότσα και μετά στο σημείο απ’ όπου την πέταξαν, γιατί δεν έφερε τέτοια ίχνη στο σώμα της. Και φυσικά ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να την μεταφέρει μόνος του, στις σκάλες, στην καρότσα, και μετά να την πετάξει. Η μεταφορά του θύματος δεν μπορεί να έγινε από ένα άτομο.

Άρα, προκύπτει, ότι την σήκωσαν και οι δύο και την μετέφεραν στο μακάβριο τέλος της.

Όταν τον ρώτησε η εισαγγελέας αν αυτά τα ευρήματα συνηγορούν σε συναινετική σεξουαλική πράξη με το θύμα, όπως λένε οι κατηγορούμενοι, ο ιατροδικαστής απάντησε: “Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. …Οποιαδήποτε συναίνεση και να υπήρχε δεν υπάρχει περίπτωση να κάλυπτε αυτά που έγιναν μετά”.

Η μητέρα της Ελένης, κ. Αρμουτίδου, δεν ήταν σήμερα μέσα στο δικαστήριο, ήταν απέξω, προφανώς ήταν κάτι που δεν το άντεχε. Ετοιμάζει όμως εκδηλώσεις μαζί με κάποιους καλλιτέχνες, όπως μας είπε, και μας κάλεσε να συμμετέχουμε. Φυσικά δηλώσαμε την προθυμία μας και θα είμαστε εκεί ότι κι αν κάνει. Εξάλλου, όπως έχουμε γράψει και στο δημοσίευμα της προηγούμενης δίκης, έχει πει ότι ετοιμάζει ένα ίδρυμα για τη βία κατά των γυναικών, και αυτό θα είναι το μνημόσυνο που θα κάνει για την Ελένη της.

Η δίκη θα διακόπηκε για τις 31 Ιανουαρίου, και καλούμε όλες τις αλληλέγγυες και αλληλέγγυους να είμαστε εκεί, μαζικά, περισσότερο και από σήμερα, με τα πανό μας. Σήμερα στη δίκη ήταν το Μωβ, η συνέλευση 8ης Μάρτη που μοίρασε φυλλάδιο, και η συλλογικότητα Καμιά Ανοχή με πανό.

Σίσσυ Βωβού

Στο πανό μας έξω από το δικαστήριο, σήμερα, ήρθε και ο κ. Τοπαλούδης και η κ. Αρμουτίδου, οι τραγικοί γονείς.