Για τη Σάμα: Από την εμπόλεμη Συρία στα Όσκαρ

Γράφει η Πέρσα Νικηφόρου

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Μια γυναίκα από τη Συρία έκανε κάτι μοναδικό: ξεκίνησε να τραβά πλάνα της εμπόλεμης Συρίας και κατέληξε με ένα ντοκιμαντέρ υποψήφιο για Όσκαρ

«Έχω κάνει ρεπορτάζ από εμπόλεμες ζώνες για πάνω από 40 χρόνια. Ιράν, Ιράκ, Γάζα, Αφγανιστάν, Σομαλία και άλλα μέρη. Η Waad al-Kateab έκανε κάτι που δεν κατάφερε κανείς: κατέγραψε τον πόλεμο της Συρίας από ένα μέρος στο οποίο δεν μπόρεσε να διεισδύσει κανείς ρεπόρτερ, με τρόπο που αγγίζει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο δημοσιογράφος του Channel 4 (βίντεο) μιλά συγκλονισμένος για την γυναίκα που μόλις στα 24 της άρχισε να κινηματογραφεί την καταστροφή της κάποτε υπέροχης πόλης που ονομάζεται Χαλέπι. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συριακή διαμάχη όπως αποτυπώνεται μέσα από την καθημερινή ζωή της Waad, που αφηγείται την ιστορία της καθώς οι συγκρούσεις στο Χαλέπι την ακολουθούν στο γάμο, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την πάλης της με την απόφαση να εγκαταλείψει την πατρίδα της αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά της. Άλλο βίντεο εδώ:

Η κάμερά της αποτυπώνει ταυτόχρονα το πρόσωπο του πολέμου, τη βία, τη χαρά, την απώλεια, τη θυσία, το δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις, σε ένα αναπάντεχο σκηνοθετικό ντεμπούτο

Η Waad άρχισε να γυρίζει το ντοκιμαντέρ της το 2011, τις πρώτες μέρες της εξέγερσης στο Χαλέπι, χρησιμοποιώντας πρώτα το κινητό της τηλέφωνο και στη συνέχεια μια μικρή φορητή κάμερα. Αρχικά, ήθελε να απαθανατίσει τις διαμαρτυρίες στην πόλη, αλλά στο τέλος βρέθηκε να γυρίζει πολλά περισσότερα.

Το «For Sama» δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο στη Συρία. Είναι μια «επιστολή αγάπης» που αφιερώνεται στην κόρη της σκηνοθέτιδας, Sama, από την οποία πήρε και το όνομά του. Η κάμερά της αποτυπώνει ταυτόχρονα το πρόσωπο του πολέμου, τη βία, τη χαρά, την απώλεια, τη θυσία, το δίλημμα του να μείνεις ή να φύγεις, σε ένα αναπάντεχο σκηνοθετικό ντεμπούτο. Η Waad Al-Kateab μαζί με τον Edward Watts, συνυπογράφει, το «For Sama», που βραβεύτηκε ήδη με BAFTA, ενώ πλέον βρίσκεται στο δρόμο για τα Όσκαρ.

[Πηγή: www.doctv.gr] 7-2-20