Η Δικαιοσύνη ρίχνει και πάλι στα μαλακά την κακοποίηση

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Για κακοποίηση βαριάς μορφής, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, έκανε μήνυση το τέλος του 2016 η Νικόλ Λιακοσταύρου. Η δίκη έγινε την Πέμπτη 20/2 και ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση, εξαγοράσιμη.

Η αργοπορία στην εκδίκαση των υποθέσεων έμφυλης βίας όπως και όλων των άλλων, είναι εξοντωτική για όσες και όσους ζητούν δικαιοσύνη. Και η ποινή που επιβλήθηκε πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις βλάβες της γυναίκας, για τις οποίες είχε και δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Το Μωβ παρακολούθησε τη δίκη, κατόπιν πρόσκλησης για αλληλεγγύη της εγκαλούσας, και έχουμε να πούμε ότι η κακοποίηση ήταν καθημερινή, διαφόρων μορφών, και όσο για την συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει και στο μοιραίο.

Η κ. Νικόλ Λιακοσταύρου έχει κάνει άλλες εννιά μηνύσεις, απ’ ότι μας είπε, οπότε έχει μπροστά της δικαστικό μαραθώνιο. Βρισκόταν για τρία χρόνια σε ομηρία και η ζωή της ήταν ένα διαρκές τραύμα, που της έχει αφήσει σωματικές και ψυχικές μόνιμες κακώσεις. Για την συγκεκριμένη απόφαση νιώθει οργή, πιστεύει ότι είναι πολύ ελαφριά η ποινή του, κάτι που έχει και δημοσιοποιήσει.

Ο κατηγορούμενος φυσικά απουσίαζε, και φυσικά ζήτησε αναβολή, όπως γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, εκπροσωπήθηκε από γυναίκα δικηγόρο η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να διαστρεβλώσει και να αντιστρέψει την πραγματικότητα. με άριστη υποταγή στην πατριαρχία.

Ευελπιστούμε στις επόμενες δίκες να συνυπολογιστούν πολύ περισσότερα στοιχεία. Πάντως, δεν ακούστηκε από την έδρα τίποτα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και για το κακούργημα της βίας κατά των γυναικών.

Τέλος, τέτοιες ελαφρές ποινές για έμφυλη βία, δεν ενθαρρύνουν τις γυναίκες που την έχουν υποστεί να καταφεύγουν στα δικαστήρια, οπότε οι κακοποιητές μπορούν να νιώθουν σχετική ασφάλεια.