ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα των Αγώνων για τα Δικαιώματα των Γυναικών


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ 2019 ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Από το 2016 ξεκίνησε η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Μία παγκόσμια φεμινιστική απεργία που κινητοποιεί και ενώνει εκατομμύρια γυναίκες σε περισσότερες από 50 χώρες.ι 8
Οι γυναίκες απεργούν ενώνοντας τις φωνές τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, διότι παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του γυναικείου/φεμινιστικού κινήματος, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο, ενώ παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία τους και η συμβολή τους στο ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, απειλούνται κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες ετών.
Οι Ελληνίδες δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους τόσο στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής (φόρτος ενδοοικογενειακών υποχρεώσεων, έλλειμμα ενδοοικογενειακού χρόνου, πολλαπλότητα ρόλων κ.ά.) όσο και στη δημόσια (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, τέχνη κ.λπ.), με αποκορύφωμα την όξυνση των πολλαπλών μορφών βίας που σημειώνεται ή αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια (γυναικοκτονίες ατομικές ή/και συλλογικές).

Η πρόσφατη επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση με τις αφίσες για τα «αγέννητα» παιδιά προκαλεί τεράστια οργή καθώς επιστρατεύεται ο πιο χυδαίος σεξισμός, στην προσπάθεια να καταργηθεί το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο των σωμάτων τους ενώ παράλληλα επιχειρείται η ενοχοποίηση των γυναικών ως υπεύθυνων για την υπογεννητικότητα.

Η πολιτική για την ισότητα των φύλων που περιστρέφεται γύρω από τις «παραδοσιακές αξίες» που θέλουν τη γυναίκα με μερική ή προσωρινή εργασία, με αμοιβή συμπλήρωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και με ανάληψη της ευθύνης για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, έχει τελειώσει. Οι γυναίκες διεκδικούν νέα κατανομή στην εξουσία, στην οικονομία, στον ελεύθερο χρόνο, στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Διεκδικούν μια νέα συνεργασία, νέα κοινωνική συμφωνία που να τις συμπεριλαμβάνει.

Το Δ. Σ των μελών ΔΕΠ καλεί τις συναδέλφισσες να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή φεμινιστική απεργία, που συμβολίζει τους αγώνες για γυναικεία χειραφέτηση: Συμμετέχοντας στη 2ωρη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, σωματεία και οργανώσεις γυναικών, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 12:00-15:00. Να συμμετάσχουν την Κυριακή 8 Μαρτίου στη συγκέντρωση στη Πλατεία Κλαυθμώνος και ΠΟΡΕΙΑ που διοργανώνεται από γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες.

Να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την ΕΛΕΓΥΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Το χάσμα του φύλου στο ελληνικό Πανεπιστήμιο: αριθμοί, αίτια, πολιτικές» τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στις 18:00-20:00, Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η αρχική φωτό είναι από το χορευτικό δρώμενο “Ένας βιαστής στο δρόμο σου”, αντίσταση στη βία, που ξεκίνησε από τη Χιλή και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι τον Δεκέμβρη.