Δίκη Τοπαλούδη: Επί τρεισήμισυ ώρες το μακελειό στο διαμέρισμα

Ανταπόκριση από τη δίκη Σίσσυ Βωβού

Δραματική και η σημερινή συνεδρίαση στη δίκη για το βιασμό και φόνο της Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018. Βγήκαν ξανά στην επιφάνεια στοιχεία που δείχνουν καθαρά τη σθεναρή αντίσταση της Ελένης το μοιραίο βράδυ στο διαμέρισμα όπου την είχαν πάει οι δύο νεαροί για να “διασκεδάσουν”. Και τον πολύωρο βασανισμό της.

Πρώτη μάρτυρας η βιοχημικός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Σοφία Γκούγκουρα, που εξέτασε εργαστηριακά τα ευρήματα που περισυνελέγησαν από το εξοχικό του Μ.Κ. και από τη βραχώδη περιοχή, απ’ όπου πέταξαν τη φοιτήτρια ημιθανή αλλά ζωντανή, όπως φάνηκε από προηγούμενες συνεδριάσεις, στη θάλασσα. Επίσης ευρήματα στα βράχια, όπως δύο προφυλακτικά και το σίδερο του σιδερώματος με το οποίο της συνέτριψαν το κεφάλι, αλλά αυτό ήταν πλυμένο από τη θάλασσα. Τα ευρήματα ήταν 109, καταγεγραμμένα εργαστηριακά πειστήρια (κάλτσες, παπούτσια, προφυλακτικά, εσώρουχα), Η βιοχημικός παρέθεσε αναλυτικά πού έχει εντοπιστεί γενετικός τύπος, σε ποιον ανήκει, και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Τα δείγματα των κηλίδων αίματος που παρουσιάστηκαν ήταν σε πολλά σημεία, σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος, σε πόμολα, κουρτίνα μπάνιου, κουζίνα, ταβάνι, μπάνιο, ακόμα και στο κουρτινόξυλο που προφανώς είναι ψηλά. Επίσης δείγματα από το αυτοκίνητο με το οποίο την μετέφεραν εκεί όπου την πέταξαν. Υπήρχαν σε πολλά σημεία και γενετικά αποτυπώματα των κατηγορουμένων. Όλα αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικά σημεία, μας δείχνουν πόσο αγώνα έκανε η Ελένη για να αντισταθεί, και οδήγησαν την εισαγγελέα να πει δικαίως ότι τρεισήμισυ ώρες γινόταν το μακελειό.

Ακολούθησε η μαρτυρία της γιαγιάς του Μ.Κ., η οποία κοιμόταν στο ισόγειο το βράδυ εκείνο, τους άκουσε όταν έμπαιναν κατά τις 12, με κουβέντες και γέλια, μάλιστα άκουσε και μια γυναικεία φωνή όπως είπε, μετά κοιμήθηκε, και τους ξανα-άκουσε όταν έβγαιναν, κατά τις 4.30 το πρωί. Το μακελειό δεν το άκουσε. Μακάρι να το είχα ακούσει, είπε.

Ο εγγονός της είναι καλό παιδί, τρυφερό με τις κοπέλες που κάνει παρέα, είχε και μια σχέση για κάποιους μήνες, αποκλείεται να έκανε τέτοια πράγματα. Είναι γεγονός ότι είχε προβλήματα ως παιδί, ψυχολογικά, και κάποια με ναρκωτικά, είχε και προβλήματα στο σχολείο. Ήταν υπερκινητικό παιδί και χρειαζόταν υποστήριξη.

Ο πατέρας του Μ.Κ., με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, έδειξε όλη την εγκληματική στάση του στα προβλήματα που είχε το παιδί του. Το παιδί είχε προβλήματα, ήταν από 14 χρόνων στα ναρκωτικά, εμείς το ανακαλύψαμε στα 17 του, είπε. Είχε μπει και είχε βγει από το ΚΕΘΕΑ, όπως πηγαίναμε και εγώ και η μητέρα του για ένα χρόνο, για να ξέρουμε πώς να τον βοηθήσουμε.

Το τελευταίο διάστημα ήταν καθαρός για τρεις μήνες. Δούλευε στο ξυλουργείο του, αλλά ο πατέρας κάποια στιγμή τον σταμάτησε γιατί είχε τάσεις αυτοκτονίας και δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί, με τα μηχανήματα, μήπως πάθει κάτι. Ήταν κακός μαθητής, και ζωηρός.

Είχε ψυχολογικά προβλήματα, και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος, ο οποίος και του έγραφε φαρμακευτική αγωγή. Η συγκλονιστική λεπτομέρεια: Στις 28 Νοεμβρίου, οπότε έγινε ο φόνος τα ξημερώματα (ο οποίος ανακαλύφθηκε λίγες μέρες αργότερα), είχε συνταγή του ψυχιάτρου για φάρμακο. Είχε πάει με τον πατέρα του. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ήξερε ότι είχε κάνει το φόνο, ο πατέρας δεν γνωρίζουμε αν ήξερε ακόμα τότε, ή κι αν έμαθε ποτέ. Δηλαδή, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος οργάνωνε με λεπτομέρεια τις κινήσεις του. Και δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγγελέας επικαλέστηκε πολυσέλιδη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του ψυχιάτρου των φυλακών στην οποία αναφέρεται ότι με βάση τα τεστ που του έγιναν, ο κατηγορούμενος φαίνεται ότι προσποιόταν τον ψυχικά ασθενή. Με λίγα λόγια “μας δούλευε”, είπε η εισαγγελέας.

Τον είχαν διώξει από αρκετά σχολεία, όπως είπε η εισαγγελέας έχοντας στα χέρια της καταθέσεις από αρκετούς διευθυντές των σχολείων στα οποία πήγαινε και άλλαζε. Σε μια περίπτωση που είχε γίνει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ παιδιών, με τραυματισμούς, το παιδί του είχε φάει αποβολή, αλλά ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν άδικο γιατί δεν έφταιγε.

Το χειρότερο, όταν είχε αποκαλυφθεί το έγκλημα και είχε συλληφθεί ο γιος του, ένας διευθυντής σχολείου στο οποίο πήγαινε, είχε κάνει δηλώσεις στα μίντια για τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου. Δεν είχε δώσει ακόμα την κατάθεσή του στην ανάκριση, όπως είπε η εισαγγελέας με βάση τις ημερομηνίες. Τότε, ο πατέρας πήγε στον διευθυντή, τον έβρισε, τον απείλησε ότι αν μιλήσει στην ανάκριση θα πάθει κακό, (δεν συγκράτησα τη λέξη που χρησιμοποίησε) και τον έφτυσε. Φάνηκε ότι σε κάθε περίπτωση που ο γιος του παραφερόταν, συγκάλυπτε τις πράξεις του.

Και στη σημερινή κατάθεσή του, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ότι ο γιος του δεν βίασε. Η συνεύρεση ήταν συναινετική. Το υπόλοιπο, γιατί τη σκότωσαν, θα το πει, μάλλον, στη συνέχεια της κατάθεσής του.

Ο κατηγορούμενος, σήμερα έκανε κι άλλη παράσταση, ήρθε στο δικαστήριο ξυπόλητος, έλεγε συνέχεια ότι εγώ δεν βίασα, δεν σκότωσα, δεν πέταξα, αποπήρε τη γιαγιά του και της είπε φύγε και μην λες ψέματα, είπε μάλιστα ότι εγώ δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι δικηγόρος και γενικά παραλογιζόταν. Το ίδιο περίπου έκανε και με τον πατέρα του. Τον έβγαλαν έξω μια φορά, αργότερα τον ξαναέφεραν, τα ίδια, τρεις φορές έγινε αυτό.

Τέλος, το διαμέρισμα είχε καθαριστεί όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, και ο εντοπισμός του γενετικού υλικού έγινε με τη μέθοδο Μπλου Σταρ, όπου ψεκάζουν το χώρο ώστε να μπορούν να ανακαλέσουν το γενετικό υλικό. Στο κοντάρι της σφουγγαρίστρας βρέθηκε υλικό από τον κατηγορούμενο, ενώ η βιοχημικός είπε ότι όταν ένας χώρος έχει καθαριστεί καλά μπορεί και να καταστρέφονται τα ευρήματα. Αναμένεται να μάθουμε ποιος ή ποια ή ποιοι καθάρισαν το χώρο για να εξαφανίσουν τα ίχνη. Αυτό μπορεί να το μάθουμε σε επόμενες συνεδριάσεις.

Ο κ. Τοπαλούδης όπως πάντα μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, και στην ίδια θέση. Πετάγεται και διαμαρτύρεται σπάνια κατά τη διαδικασία. Η μητέρα όπως πάντα στον προαύλιο χώρο, καθισμένη στα μάρμαρα. Όταν βγήκε ο πατέρας-μάρτυρας, η μητέρα της Ελένης ξέσπασε σε κατάρες και φωνές εναντίον του, και ζητά και απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βελτιωθούν οι νόμοι ώστε να βοηθούν.

Αλλά, το κορίτσι, δυστυχώς, δεν θα ξαναγυρίσει.

Οι επόμενες δικάσιμοι που έχουν δοθεί είναι για τις 17, 19, 20, 30 και 31 Μαρτίου. Η πρόεδρος είπε για τις δύο τελευταίες, αν χρειαστούν.

Η φωτογραφία από παλιότερη δικάσιμο, με το ίδιο πανό είμαστε εκεί σε κάθε δικάσιμο, για την αλληλεγγύη. Στη μέση η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης.