ΕΠΕΙΓΟΝ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση μετάφραση: Σίσσυ Βωβού

Τα αντιπολεμικά κινήματα στην Ευρώπη αγωνίζονται εδώ και μήνες για την ακύρωση των μεγάλων και διεθνούς συμμετοχής στρατιωτικών ασκήσεων σε Ευρώπη, Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία, τονίζοντας τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει ήδη επιβεβαιωμένα πλήξει τόσο στρατιωτικά στελέχη, όσο και στρατιώτες.

Φυσικά αγωνίζονται γενικώς ενάντια στις στρατιωτικές ασκήσεις και το μιλιταρισμό, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία η “συμβολή” τους στην εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο θανατηφόρα και ανεξέλεγκτη.

Ήδη ακυρώθηκαν κάποιες μεγάλες ασκήσεις, όχι όμως και το σύνολό τους, παρά τις συνθήκες πανδημίας, αφού ο μιλιταρισμός είναι συνεχώς αυξανόμενος και ανεξέλεγκτος.

Δημοσιεύουμε το τελευταίο κείμενο της σουηδικής οργάνωσης ACTIVISTS FOR PEACE SWEDEN, της 15ης Μαρτίου, φυσικά επικεντρώνεται αρκετά στη Σουηδία, αλλά είναι σημαντικό και για τη διεθνή του οπτική:

O Κορωνοϊός πλήττει πολλές από τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Αρχίζουμε να βλέπουμε αναφορές που μας λένε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη περιορίζονται λόγω του κορωνοϊού, και ότι μπορεί να ληφθούν καινούριες αποφάσεις σύντομα.

Οι Activists for peace πιστεύουμε ότι η μόνη σωστή απόφαση είναι να τερματιστούν όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, και αυτό ισχύει ακόμα και όταν οι προετοιμασίες είναι ήδη σε εξέλιξη, ή όταν έχει ήδη αρχίσει μια άσκηση.

Την Τετάρτη (11 Μαρτίου) η άσκηση Cold Response στη Νορβηγία ακυρώθηκε έξι ημέρες μετά την ταυτοποίηση ενός στρατιώτη ως θετικού στον ιό και τέθηκαν σε καραντίνα όλοι όσοι ήταν στο πεδίο. Αυτή η απόφαση ελήφθη τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της από τη στρατιωτική άσκηση, για την οποία δεν είχε στείλει ακόμα στρατιώτες.

Την Παρασκευή (13/3) η EUCOM (United States European Command) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην άσκηση Defender Europe 2020 από τις ΗΠΑ θα μειωθεί. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της EUCOM: “Η προστασία της υγείας της στρατιωτικής δύναμης της δικής μας και των συμμάχων μας είναι υψίστου ενδιαφέροντος”. Χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια επιχειρηματολογία με τη Νορβηγία που ακύρωσε τη συμμετοχή της, αλλά αρκετά αργότερα.

Η EUCOM προσθέτει: “Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν το ξέσπασμα του κορωνοϊού και πιστεύουμε ότι με τη λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε το δικό μας μερίδιο στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού”. Όμως, η μειωμένη συμμετοχή στην άσκηση Defender Europe 2020 είναι πιθανότατα η αρχή μόνο. Αυτή η στρατιωτική άσκηση εξαρτάται σημαντικά από την υποστήριξη της Γερμανίας, που είναι η φιλοξενούσα χώρα. Γερμανοί εκπρόσωποι έχουν πει ότι περίπου το 70% θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, και ότι θα ήταν αξιοσημείωτο αν αυτό δεν επηρέαζε τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 25 ετών που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.

Άλλη μια στρατιωτική άσκηση είναι προγραματισμένο να αρχίσει το Μάη, και αυτή τη φορά το κλειδί είναι η Σουηδία. Η Aurora 20 είναι η δεύτερη στρατιωτική άσκηση δομημένη στην υποστήριξη της Σουηδίας ως φιλοξενούσας χώρας, που με τη σειρά της βασίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η Σουηδία με το ΝΑΤΟ στις 4 Σεπτέμβρη του 2014. Η άσκηση Aurora 20 είναι μεγαλύτερη από την πρώτη, την Aurora 17 που κατά την διεξαγωγή της, το 2017, ήταν η μεγαλύτερη για πολλά χρόνια. Παράλληλα σχεδιάζεται εσωτερική άσκηση (Σουηδία) η Total Defence Exercise (TFÖ 2020). Και οι δύο αυτές ασκήσεις πιθανότατα επίσης θα επηρεαστούν από την πανδημία.

Οι 3 000 στρατιωτικό προσωπικό από τις συνολικά 25 000 της Aurora 20 είναι από χώρες εκτός Σουηδίας. Σύμφωνα με τον Johan Olsson, εκπρόσωπο των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι προετοιμασίες για την Aurora συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο. Κανένας ακόμα δεν ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν ή θα αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Olsson είπε ότι μπορεί να υπάρξουν νέες δηλώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εμείς έχουμε δημοσιεύσει το κάλεσμά μας για τη διακοπή όλων των στρατιωτικών ασκήσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η μόνη σωστή απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Αυτές οι αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήδη. Χρειαζόμαστε όλους τους πόρους για την ανθρωπότητα, όχι για πολεμικά παιχνίδια.

Αρχική εικόνα: Περισσότεροι από 19.000 στρατιώτες, γυναίκες και άντρες, πήραν μέρος στην άσκηση Aurora 17.