Η ενδοοικογενειακή βια σε συνθήκες κορωνοϊού

Ανοιχτή επιστολή του Δ.Σ. του Μωβ προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων

Μένουμε σπίτι, αλλά τι γίνεται αν σ’ αυτό το σπίτι μένει και ο κακοποιητής μας και αδυνατούμε να αντιδράσουμε σε επιθετικές συμπεριφορές; Πολλές γυναίκες ζουν σε συνθήκες συστηματικής κακοποίησης, και στη σημερινή συγκυρία χρειάζονται ενημέρωση και πιθανώς βοήθεια, περισσότερο απ’ ότι τον υπόλοιπο καιρό.

Έχουμε λάβει τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά μηνύματα από γυναίκες που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη συνεχή παρουσία ενός προσώπου με διαρκή τοξική συμπεριφορά, που αφορά τις ίδιες αλλά και τα μικρά παιδιά τους.

Θυμίζουμε τη διπλή γυναικοκτονία που έγινε χθες στην Κηφισιά, όπου ένας αστυνομικός σκότωσε την πρώην γυναίκα του και τη φίλη της με το υπηρεσιακό του όπλο, που δεν είναι βέβαια η πρώτη γυναικοκτονία και φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία. Υπογραμμίζουμε ακόμα ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες ένα από τα σημαντικά ζητήματα τριβής είναι η επικοινωνία των χωρισμένων συζύγων με τα παιδιά, όπως ήταν και στην περίπτωση της διπλής γυναικοκτονίας.

Είναι επείγον η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να δράσει αμέσως, για να βοηθηθούν οι γυναίκες που το χρειάζονται, σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Γι’ αυτό ζητούμε να κάνει μια καμπάνια ενημέρωσης για τα συμβουλευτικά κέντρα, τα καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες και για την παροχή ψυχολογικής και άλλης στήριξης. Μια νέα ενημέρωση δηλαδή για τη γραμμή 15900, η οποία δεν είναι γνωστή σε όλες τις γυναίκες της χώρας, αλλά επίσης δεν είναι γνωστό αν αυτή η απαραίτητη υπηρεσία λειτουργεί στις σημερινές έκτακτες συνθήκες. Η ενημέρωση, για να φθάσει σε μεγάλα ακροατήρια, μπορεί να γίνει από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, δημόσια και ιδιωτικά, όσο και από εφημερίδες.

Απαιτείται ταυτόχρονα παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης στο σπίτι (και επιτήρησης των κακοποιητικών συζύγων) από επαγγελματίες ψυχολόγους, κονωνικούς/ες λειτουργούς οικογενειακών συμβούλων, συνοδεία δημοτικής αστυνομίας, με σκοπό την εξασφάλιση στήριξης, διατήρηση του μέγιστου βαθμού ισορροπίας, περιλαμβάνοντας την φροντίδα για την υγεία των γυναικών, κοριτσιών και παιδιών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Ιδανικό θα ήταν να ανακοινωθούν τέτοια μέτρα για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών λόγω εγκλεισμού πανδημίας, ώστε να μην προδίδονται οι ενδιαφερόμενες ότι αυτές κάλεσαν τις υπηρεσίες και έχουν τις γνωστές τραγικές συνέπειες εκ των υστέρων.

Αθήνα 19-3-2020