Τι κάνουν τα παιδιά και οι κοπέλες στο σπίτι;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι καλές αναγνώστριες του Μωβ για να ενημερωνόμαστε σφαιρικά για το τι λέγεται αυτές τις ημέρες. Όπως μάθαμε λοιπόν, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, βγήκε στην τηλεόραση για τη διαχείριση της κατάστασης της καραντίνας, και είπε:

“Στα παιδιά πρέπει αν εξηγήσουμε λακωνικά τι γίνεται και αν ρωτήσουν παραπάνω τότε μόνο πρέπει να τους πούμε… Μπορούμε να τους διαβάσουμε ένα βιβλίο, να παίξουμε μαζί τους να βρούμε τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουνε ξεχάσει και τι είναι. Και οι κοπέλες να ασχοληθούν με το νοικοκυριό που στις μέρες μας έχουν ξεχάσει τι πάει να πει αυτό. Εμένα η κόρη μου αυτές τις μέρες έχει γίνει πολύ καλή νοικοκυρά.”

Αυτά ακούστηκαν στην εκπομπή της κ. Καινούριου “Ευτυχείτε” στις 26/3 στο κανάλι Open.

Αγαπητότατος φίλος, από χωριό της Άρτας, μας έλεγε ότι στο χωριό του, τις δεκαετίες του 60 και 70 ακόμα, όταν ρώταγες έναν ντόπιο πόσα παιδιά έχει, σου απαντούσε, ανάλογα με τα παιδιά: “Έχω τρία παιδιά και δύο μετά συγχωρήσεως”. Να μην πούμε ακόμα ότι αυτές τις παλιές εποχές οι γυναίκες δεν έπαιρναν μόνο το επίθετο του αντρός τους όταν παντρεύονταν, αλλά και το όνομά του όταν αποκτούσαν το πρώτο παιδί. Η Δημήτραινα, η Κυριάκαινα, η Γιώργαινα και λοιπά.

Από τότε κύλησε βέβαια πολύ νερό στο αυλάκι, ψηφίστηκαν νόμοι για την ισότητα, καταργήθηκε η προίκα, θεσπίστηκε η διατήρηση του οικογενειακού ονόματος της γυναίκας μετά το γάμο, η θέση των γυναικών στην κοινωνία αναβαθμίστηκε με πολλούς και δυναμικούς αγώνες, αλλά κάποιοι “επιστήμονες” επιμένουν να “καθοδηγούν” την κοινή γνώμη ακόμα και σήμερα στους “παραδοσιακούς” ρόλους, και αναμένουν από τις κοπέλες όχι να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά να κάνουν μόνον αυτές τη δουλειά του νοικοκυριού.

Αλήθεια, τι λέει στις κοπέλες αυτός ο “επιστήμονας” όταν βλέπουν τις γιατρίνες και τις νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία; Μήπως ότι δεν έκαναν το σωστό, που ήταν να μείνουν στο σπίτι τους νοικοκυρές;

Και αναρωτιόμαστε ακόμα, οι επιστημονικοί σύλλογοι των ψυχιάτρων έχουν να πουν κάτι για τέτοιες απόψεις των μελών τους;

Ευχαριστούμε την αναγνώστρια του Μωβ Δήμητρα Σιαηλή για την ενημέρωση που μας έδωσε.