ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Εκλογές στην εποχή του κορωνoϊού

Γράφει ο Δημήτρης Γκιβίσης

Με το κυβερνών κεντρώο φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, συνεχίζεται η προεκλογική περίοδος στη Νότια Κορέα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 15ης Απριλίου. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, λόγω του κορωνοϊού, ήταν αβέβαιο αν θα διεξαχθούν οι εκλογές ή αν θα αναβληθούν. Ωστόσο, μετά την μείωση των κρουσμάτων αποφασίστηκε να γίνουν, παίρνοντας όμως μια σειρά έκτακτων μέτρων.

Έτσι, όσες και όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα μπορούν να ψηφίσουν από νοσοκομεία ή από τα σπίτια τους σε ειδικά μεταφερόμενες κάλπες, τα εκλογικά κέντρα θα απολυμανθούν και θα διαθέτουν αντισηπτικά, οι ψηφοφόροι θα ελέγχονται για τη θερμοκρασία τους, ενώ οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 13 του μήνα προκειμένου να μειωθεί η συμφόρηση στα εκλογικά κέντρα.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Η δεξιά αντιπολίτευση, που συμμετέχει στις εκλογές έχοντας δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό διαφόρων κομμάτων με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ενωμένο Κόμμα του Μέλλοντος», μόλις άρχισε η εξάπλωση του κορωναϊού επέκρινε τον πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν για την απόφασή του να μην κλείσει εντελώς τα σύνορα με την Κίνα, και παράλληλα ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον του που υπογράφηκε από περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, κατηγορώντας τον για ολιγωρία και ανικανότητα.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση του κορωνoϊού κρίνεται κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, αφού η Νότια Κορέα, έχοντας και την εμπειρία από την αντιμετώπιση του SARS στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και του MERS το 2015, με μια σειρά μέτρων που πήρε (έγκαιρα και μαζικά διαγνωστικά τεστ, απομόνωση και επιτήρηση όσων μολύνθηκαν, ιχνηλάτηση των προσώπων με τα οποία ήρθαν αυτοί σε επαφή), κατάφερε να βγει σταδιακά από την κρίση χωρίς να μπει εκτεταμένο λουκέτο στις οικονομικές δραστηριότητες και χωρίς την επιβολή λοκντάουν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, στήριξης των εργαζομένων, και οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. 
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι εκτός από το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνoϊού που πιστώνεται θετικά στον πρόεδρο, υπάρχουν δύο ακόμα παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρώτος είναι ότι ο Μουν Τζε-Ιν, που ήρθε στην εξουσία μετά τις τεράστιες διαμαρτυρίες του 2016-2017 και την πτώση της συντηρητικής προκάτοχού του Παρκ Γκουν-Χιέ, η οποία λόγω της συμμετοχής της σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση, και από την πρώτη μέρα υποσχέθηκε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίκαιη κοινωνική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη.

Όμως, μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν, αφού η ανεργία εδώ και πολλούς μήνες αυξάνεται και η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού (!) που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα, για την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και για τα μικρά βήματα που έγιναν στη μεταρρύθμιση του κράτους. Παράλληλα, επικρίνει την πρόοδο που σημειώθηκε στο δι-κορεατικό μέτωπο, λέγοντας ότι δεν έφερε τίποτα στη χώρα παρά μόνο τεράστια έξοδα για τις συνόδους κορυφής με τη Βόρεια Κορέα.

Οι υποστηρικτές του χαιρετίζουν τα διπλωματικά επιτεύγματά του που δημιούργησαν μια πλατφόρμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, τονίζουν ότι η οικονομία άντεξε παρά τα σοβαρά χτυπήματα που δέχτηκε η χώρα από τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ, και από την εμπορική σύγκρουση με την Ιαπωνία στις εξαγωγές υλικών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και μιλάνε για τα θετικά βήματα που έγιναν στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ενδυνάμωση της αντιπολίτευσης, που μπορεί το 2017 να έχασε με 17 μονάδες διαφορά, αλλά με τις κινήσεις ενοποίησης που έκανε έχει αποκαταστήσει αρκετή από τη δημοτικότητά της, ενώ συγχρόνως έχει ενισχύει και τις συμμαχίες της με τα ΜΜΕ και με μεγάλες μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου.

Σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα έχει 129 βουλευτές από τους συνολικά 300 και η δεξιά αντιπολίτευση 114, ενώ καθοριστικός παράγοντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ότι σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά θα υπάρξει αναλογική αντιπροσώπευση, που θα επιτρέψει στα μικρότερα κόμματα να κερδίσουν περισσότερες έδρες.

Τα αριστερά κόμματα και το Κόμμα των Γυναικών

Στα αριστερά του πολιτικού φάσματος υπάρχουν δύο κόμματα, όμως αναγκαστικά παραλείπουν τη λέξη «αριστερά» από τον τίτλο τους, αφού βασιζόμενο στο νόμο για την εθνική ασφάλεια το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγορεύει την αναγραφή της: το Κόμμα της Δικαιοσύνης, που στις δημοσκοπήσεις παίρνει 8% και έχει ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατίας (διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, κοινωνική πρόνοια, βιώσιμη ανάπτυξη, ισότητα των φύλων, δικαίωμα στην έκτρωση, κλπ), και το Λαϊκό Κόμμα, που δημοσκοπικά βρίσκεται στο 2% και έχει μια περισσότερο ριζοσπαστική ατζέντα (εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, απαγόρευση εξώσεων, κλπ).

Στις εκλογές συμμετέχει για πρώτη φορά και το Κόμμα των Γυναικών, που δημιουργήθηκε συμβολικά στις 8 του Μάρτη, λειτουργεί με συλλογική ηγεσία, και μέχρι σήμερα έχει περίπου 10.000 μέλη. Στόχος του είναι να εκλέξει τουλάχιστον 4 βουλεύτριες, και προτεραιότητά του να περιοριστεί το χάσμα των μισθών μεταξύ των φύλων. Το Κόμμα των Γυναικών αποτυπώνει την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση των γυναικών της Νότιας Κορέας τα τελευταία χρόνια, και την απόφασή τους να φέρουν τα φεμινιστικά ζητήματα στην πρώτη γραμμή της χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια του κινήματος Escape the Corset (Αποδράστε από το κορσέ), μιας φεμινιστικής επανάστασης χιλιάδων νεαρών γυναικών που ξεκίνησε πέρυσι απέναντι στα άκαμπτα ιδεώδη της ομορφιάς και στις πιέσεις της πατριαρχίας να είναι τέλειες στην εμφάνισή τους, και των μεγάλων διαδηλώσεων οι οποίες έγιναν ενάντια στην ατιμωρησία των αντρών που βάζουν κρυφές κάμερες σε διάφορους χώρους (σχολεία, αποδυτήρια, τουαλέτες, ξενοδοχεία, κλπ), για να καταγράφουν τις ιδιωτικές στιγμές των γυναικών και να τις πωλούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

ΠΗΓΗ: Η ΕΠΟΧΗ, 5-4-20

Σχετικά δημοσιεύματα του Μωβ για την έκτρωση, το 2018 εδώ: Και για τον αγώνα των φεμινιστριών ενάντια στην “τέλεια ομορφιά” εδώ:

Αρχική φωτογραφία: «Οι θυμωμένες γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο» – Από τη φεμινιστική διαδήλωση στις 8 του Μάρτη στην Σεούλ