“Αυτό που κρατά την κοινωνία είναι πρώτα απ’ όλα μια ομάδα γυναικών”

Mετάφραση απο τα γαλλικά Δώρα Στυλιανίδου

Η πρώην υπουργός δικαιοσύνης της Γαλλίας Christiane Taubira
αποδίδει φόρο τιμής στις γυναίκες στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την “πλειοψηφία ανάμεσα στα νοσηλευτικά κλιμάκια, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στα συνεργεία καθαρισμού των δημόσιων κτιρίων” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πολεμικός τόνος του διαγγέλματος του προέδρου Μακρόν “είμαστε σε πόλεμο” δεν ήταν καλός συνέχισε η Taubira και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι οι γυναίκες θα είχαν χειριστεί τα πράγματα διαφορετικά αν είχαν την εξουσία. Τότε όλες/όλοι θα έβλεπαν ξεκάθαρα ότι αυτό που κρατά την κοινωνία είναι αυτές οι ομάδες γυναικών που εργάζονται ακατάπαυστα στον τομέα της νοσηλείας, δημόσιου καθαρισμού και σε άλλα τέτοια επαγγέλματα.

“Δεν πρόκειται για μια υποβάθμιση της συμβολής και προσφοράς των ανδρών στο εργατικό δυναμικό αλλά η πηγή της δύναμης είμαστε εμείς οι γυναίκες. Η “κληρονομιά” των γυναικών είναι διαφορετική απο των ανδρών που είχαν απο γενιά σε γενιά σταθερές θέσεις εργασίες και πολλές φορές μέσα απο μια κυρίαρχη επιβολή.”

“Ολα αυτά που κρατούν την κοινωνία, που μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε μια προσωρινότητα με το μυαλό μας, να σχεδιάζουμε την επόμενη στιγμή και να μην πέφτουμε στην απελπισία, όλα αυτά τα κάνουν οι γυναίκες.”

Πηγές franceinfo radio france 13/4/2020

Η αρχική εικόνα λέει:

Ο covid-19 είναι μια έμφυλη κρίση
9/10 νοσοκόμες
9/10 φροντίστριες των ηλικιωμένων
9,7/10 φροντίστριες παιδιών
8/10 Κ-6 δασκάλες
ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Αξίζουν την αναγνώριση, την δίκαιη αμοιβή και το σεβασμό
Younglaborleft.com