7 χώρες όπου ηγούνται γυναίκες υπέστησαν λιγότερα δεινά απο τον κορωνοϊό. Απλή τύχη;

Μετάφραση απο τα ιταλικά Δώρα Στυλιανίδου

Είναι χώρες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά έχουν ένα κοινό: κυβερνώνται από γυναίκες και έχουν αντιδράσει καλύτερα από άλλες στην πανδημία του κορωνοϊού. Οι γυναίκες αυτές δεν ασχολούνται με την έρευνα γύρω από το πρόβλημα αλλά το λύνουν. Στην Ταϊβάν τα μέτρα ενάντια στην πανδημία ήταν άμεσα, και τώρα η χώρα εξάγει μάσκες σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία ήταν απο τις χώρες με τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη και έκανε τεστ ανίχνευσης του ιού θέτοντας έγκαιρα το φλέγον ζήτημα του περιορισμού των μολυσμένων από τον ιό.

Οι μήνες του lock down στη Νέα Ζηλανδία ήταν πιο αποτελεσματικοί από άλλες χώρες. Όλες οι χώρες που διοικούνται από γυναίκες αποτελούν μειονότητα με λιγότερο από το 7% των ηγετών παγκοσμίως να είναι γυναίκες.

Τι έκαναν καλύτερα αυτές οι γυναίκες αρχηγοί κρατών από τις άλλες χώρες; Οι αποφάσεις τους ήταν έγκαιρες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είχε άριστη διαχείριση, με την άμεση αποθεράπευση των θετικών ασθενών στον ιό.

Αυτό έκανε η Ταιβάν με τα 24 εκατομμύρια κατοίκους που γειτονεύει με την Κίνα. Έτσι έκανε και η πιο αραιοκατοικημένη Νέα Ζηλανδία, καθώς και η πυκνοκατοικημένη Γερμανία.Το ίδιο ισχύει και για τις Σκανδιναβικές χώρες: εκτός της Σουηδίας, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία.

Η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία δεν παρουσίασε μια καθησυχαστική εικόνα παρουσιάζοντας μειωμένο τον κίνδυνο, αλλά ανακοίνωσε ψύχραιμα ότι “κινδυνεύουμε να έχουμε το 70% των Γερμανών μολυσμένο“ από τον Ιανουάριο, όταν ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι δεν θα επιβάλει γενική καραντίνα στον πληθυσμό.

Η πρόεδρος της Ταιβάν Tsai Ing Wen μαζί με τον επιδημιολόγο Chen Chien-jen επέβαλε 124 περιοριστικά μέτρα ήδη απο τον Ιανουάριο και αυτή, για να μπλοκάρει την διάδοση του ιού. Έγκαιροι ήταν και οι έλεγχοι με τη γειτονική Κϊνα και επιπλέον επέβλεπε την παραγωγή προστατευτικών μασκών.

Στη Νέα Ζηλανδία η Jacinda Andern έκανε πράξη το lock down με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά και στην ευγενική ευαίσθητη συμπεριφορά. Υιοθέτησε την τακτική προς την πανδημία της Αυστραλίας: 2 βδομάδες κοινωνική απομόνωση για τους ντόπιους κατοίκους, καραντίνα των θετικών ασθενών και ανίχνευση των επαφών τους. Η καραντίνα του πληθυσμού είναι ολική από τις 25 Μαρτίου και οι θάνατοι στη χώρα δεν ξεπέρασαν τους 10 σε σύνολο.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg καθοδηγεί την πρώτη χώρα που είναι έτοιμη να βγει από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προξένησε ο κορωνοϊός σύμφωνα με μια είδηση του BBC. Μιλούσε με τα παιδιά της χώρας της μέσα από την τηλεόραση, καθησυχάζοντάς τα ότι είναι ρεαλιστικό να φοβούνται και πως να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις των κανόνων υγεινής και απόστασης.

Στη Δανία η Mette Frederiksen ήταν από τους πρώτους ηγέτες χωρών που επέβαλε στη χώρα της lock down με μεγάλη επιτυχία και έχει επίσης την πρωτιά στο να χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα, ανοίγοντας πρώτα τα σχολεία.
Η Sanna Marin στην Φινλανδία κήρυξε την πρωτεύουσα Ελσίνσκι κόκκινη ζώνη για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στην υπόλοιπη χώρα. Απομόνωσε το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της πατρίδας της, σώζοντας το υπόλοιπο από τη μόλυνση. Η Φινλανδία είναι επαρκώς προμηθευμένη με υλικό πρώτης ανάγκης και όλο το υγειονομικό υλικό.

Στην Ισλανδία η Katrin Jakobsottir πρόσφερε δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού σε όλες/ους, βρίσκοντας ότι το ήμισυ των θετικών ασθενών είναι ασυμπτωματικοί/ες.

Όλες αυτές οι γυναίκες που κυβερνούν, δεν έκαναν τις ίδιες κινήσεις κατά της πανδημίας, αλλά έκαναν όλες γρήγορες, αποφασιστικές και λογικές κινήσεις στις χώρες τους. Δεν καταναλώθηκαν σε δηλώσεις ούτε έχασαν ούτε στιγμή τον παλμό της κατάστασης.
Είναι ολοφάνερο ότι οι γυναίκες αυτές εξασφάλισαν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή τους έξοδο από την κρίση στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Πηγές: Vanity News, άρθρο της Chiarra Pizzimenti, 16 Απριλίου 2020