Η βία στη διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δυστυχώς, οι φόβοι μας για ένταση της ενδοοικογενειακής βίας κατά το διάστημα της καραντίνας, επιβεβαιώθηκαν καθώς μετρούμε τους φόνους γυναικών και τις βαριές κακοποιήσεις που έφτασαν στη δημοσιότητα και από τις στήλες του Μωβ. Αναμένουμε φυσικά τα συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία από τη Γραμμή SOS 15900, αφού ήδη η γραμματέας Ισότητας ανέφερε σε συνέντευξή της στις 28/4 ότι έχουν αυξηθεί οι κλήσεις προς τη γραμμή.

Δύο φόνοι σε ενάμισυ μήνα, είναι αύξηση κατά περίπου 30% σε σύγκριση με τους 11 φόνους συνολικά κατά την περσινή χρονιά συνολικά.

Από 23 Μαρτίου που άρχισε η καραντίνα, μέχρι την άρση της που είναι για τις 4 Μαίου, σημειώσαμε ήδη δύο γυναικοκτονίες στις 30/3 και 14/4, ενώ υπήρξαν και πολλές ακραίες πράξεις κακοποίησης γυναικών στο οικογενειακό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα: Στις 30 Μαρτίου, πέθανε στο νοσοκομείο της Λάρισας 55χρονη γυναίκα που είχε ξυλοκοπηθεί από τον γιο της λίγες μέρες πριν. Στις 14 Απριλίου, πέθανε από αιμορραγία 37χρονη γυναίκα, η οποία βρισκόταν με στο σπίτι με τον “σύντροφό” της, ο οποίος της προκάλεσε την αιμορραγία με αντικείμενο, που κατέληξε στο θάνατό της, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Υπήρξαν και τα περιστατικά της άγριας κακοποίησης.
Στις 29 Απριλίου, στο Χαϊδάρι, σύζυγος έριξε βενζίνη στη γυναίκα του με σκοπό να την κάψει, μετά από καυγά. Μετά τις φωνές της κόρης τους κλήθηκε η αστυνομία η οποία και τον συνέλαβε.
Στις 22 Απριλίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, πατέρας κακοποιούσε την έγκυο κόρη του, και όταν προσπάθησε να τον εμποδίσει η γυναίκα του, κακοποιήθηκε κι αυτή.
Στις 13 Απριλίου συνελήφθη 30χρονος στην Αλεξανδρούπολη, γιατί κακοποιούσε την 17χρονη έγκυο σύζυγό του.
Στις 27/3 γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει μήνυση στον άντρα της για ξυλοδαρμό. Η αστυνομία την έδιωξε, γιατί είχε τα “σοβαρά θέματα της πανδημίας” για να ασχοληθεί, και μετά την καταγγελία της γυναίκας και γυναικείας οργάνωσης που την στήριξε, η μήνυση έγινε τελικά δεκτή στις 30/3.

Αυτά για την περίοδο της καραντίνας, αλλά στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου, υπήρξαν τρεις ακόμα γυναικοκτονίες.

Στις 18 Μαρτίου το τραγικό περιστατικό της διπλής γυναικοκτονίας στην Κάτω Κηφισιά, έξω από το σούπερ μάρκετ όπου εργαζόταν μια γυναίκα και ήταν εκεί για διάλειμμα με τη φίλη της. Ο σύζυγος-αστυνομικός, τις εκτέλεσε και τις δύο με το υπηρεσιακό του όπλο.

Στις 9 Μαρτίου, βρέθηκε γυναίκα ημίγυμνη σε ρείθρο κεντρικού δρόμου στη Βέροια, και σύντομα διαπιστώθηκε από την αστυνομία ότι επρόκειτο για ομαδικό βιασμό με φόνο, και συνελήφθησαν δύο ύποπτοι.

Στις 6/3 κακοποιήθηκε 28χρονη γυναίκα στη Νέα Ιωνία του Βόλου από τον σύντροφό της, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το ΕΚΑΒ.
Στις 21 Μαρτίου, γνωστοποιήθηκε ότι τέσσερεις γυναίκες είχαν δεχτεί φροντίδα από το Νοσοκομείο Νίκαιας, για σπασμένα μέλη. Θεωρείαι ότι στις τέσσερεις αυτές περιπτώσεις αιτία των τραυμάτων ήταν ενδοικογενειακή βία.