Βρετανία: Διπλασιάζονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Μεγάλη Βρετανία: τα θύματα της ενδοικογενειακής βίας φαίνεται να διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Γράφει η Maya Oppenheim, ανταποκρίτρια για γυναικεία θέματα
Mετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Η Κάρεν Ινγκάλα Σμιθ που καταγράφει τον αριθμό των γυναικών που δολοφονήθηκαν από άνδρες, για την ετήσια απογραφή γυναικοκτονιών στη Μεγάλη Βρεττανία, έχει ταυτοποιήσει 16 τουλάχιστον φόνους ενδοοικογενειακής βίας που έγιναν μεταξύ 23 Μαρτίου και 12 Απριλίου.
Η Σμιθ δήλωσε ότι ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από άνδρες τις τρεις πρώτες βδομάδες της καραντίνας είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον 11 χρόνια.

Η υπεύθυνη της καμπάνιας για την ενδοοικογενειακή βία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Νία δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι ο αριθμός είναι διπλός από τον μέσο όρο των 21 ημερών την τελευταία δεκαετία.

Η Σμιθ που ίδρυσε την εφαρμογή Μετρώντας τις Νεκρές Γυναίκες που καταγράφει τις γυναικοκτονίες στην Βρετανία, πρόσθεσε: “Ο κορωνοιός δεν δημιούργησε επιπλέον βίαιους άνδρες που κακοποιούν γυναίκες.Αυτοί οι άνδρες ήταν βίαιοι και κακοποιούσαν και πριν την πανδημία.Η καραντίνα δημιούργησε προυποθέσεις που δίνουν στους άνδρες πρόσθετες δικαιολογίες και εναύσματα”.

“Γιαυτό το λόγο δεν πρέπει να τρομάζουμε μόνο τώρα με την βία, αλλά πάντα. Δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών σαν κάτι φυσικό ή αναπόφευκτο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες.”

Η Κάρεν Ινγκάλα Σμιθ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 7 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον σύντροφο τους ή τον πρώην τους σε αυτή την χρονική περίοδο και 3 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον πατέρα τους. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και 2 δολοφονημένα κορίτσια.

Η Vera Baird η επίτροπος για την Αγγλία και Ουαλία, επέστησε την προσοχή στα τελευταία στοιχεία της έρευνας και δήλωσε: “Η εφαρμογή Μετρώντας Νεκρές Γυναίκες έχει ένα σύνολο 16 θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας τις τελευταίες 3 βδομάδες. Συνήθως λέμε ότι είναι τρεις την βδομάδα, αλλά εμένα μου φαίνεται ότι είναι πέντε. Αυτά είναι τα νούμερα της κρίσης.”

Όσον αφορά την αναζήτηση βοήθειας από το θύμα, η Vera Baird, δήλωσε ότι μια πιθανή λύση είναι όταν παραγγέλνουν φαγητό για το σπίτι, που γίνεται ηλεκτρονικά.

Η αλυσίδα φαρμακείων Boots ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ασφαλή χώρο για τις γυναίκες, αρχίζοντας από το μήνα Μάιο

Ένα μέλος του βρετανικού συνεταιρισμού λιανικής πρότεινε να υπάρχει ένα κόκκινο κουμπί που θα είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις προσβάσεις παραγγελιών, έτσι ώστε όταν κινδυνεύει μια γυναίκα να φαίνεται ότι παραγγέλνει λάχανο. “Βέβαια μπορεί απλά να πατήσει ένα κουμπί και να έρθει βοήθεια, δηλαδή η αστυνομία. Έχουμε τώρα την τεράστια ευθύνη να σκεφτούμε όλα όσα μπορούν να γίνουν για να απευθυνόμαστε σε εκείνες που μας χρειάζονται”. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο για τα θύματα αυτά που είναι απομονωμένα στην καραντίνα με τους θύτες τους, γιατί μπορεί αυτοί να ελέγχουν τα τηλεφωνήματα που κάνουν για να ζητήσουν βοήθεια.

Η κυβερνητική καμπάνια για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας στη Μεγάλη Βρεττανία δέχτηκε δριμεία κριτική ως μη αποτελεσματική. Επίσης η χρηματοδότηση για τα ανάλογα προγράμματα αρωγής είναι χαμηλή. Στο μεταξύ, οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν από άνδρες που καταφεύγουν στη βία.

Πηγή: The Independent, 15 Απριλίου

Αρχική φωτό: Η  Louisa Rolfe είναι ανώτατη αξιωματικός της αστυνομίας των Δυτικών Μίντλαντς, υπεύθυνη για την ενδοοικογενειακή βία.