Περί «αναξιόπιστων» γυναικών…

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Επανειλημμένα ενοχλήθηκα την Τρίτη 12 Μαΐου, επειδή η αναφορά στην παγκόσμια ημέρα, ως ημέρα «νοσηλευτή» Nurse day ενώ όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι πάνω από το τ 80% στον νοσηλευτικό κλάδο είναι γυναίκες. Αν και κατά τη γνώμη μου θάπρεπε να είχε μεταφραστεί ακριβώς και να ονομάζεται τουλάχιστον λόγω πλειοψηφίας ημέρα της νοσηλεύτριας (nurse= νοσοκόμα) θα συμβιβαζόμουν με τον πληθυντικό (των νοσηλευτών). Η γλώσσα έρχεται να επιτεθεί εξαφανίζοντας την ίδια την ύπαρξη των γυναικών ακόμη και εκεί που επικρατούν κατά κράτος ως ποσοστό αλλά και υπηρεσίες.

Η πατριαρχία θέλει την απόκρυψη των επιδόσεων του φύλου μας. Εφ’ όσον δεν αναφερόμαστε, είμαστε αόρατες, αφανείς κι έτσι η ιστορία δεν μας καταγράφει. Κι όμως, εμείς οι γυναίκες στηρίζαμε ανέκαθεν την κοινωνική αναπαραγωγή οίκοθεν αλλά και ως επαγγέλματα. Ειδικά δε τώρα με την κρίση στην εποχή της πανδημίας κληθήκαμε να είμαστε παντού παρούσες. Τι έγινε όμως με την ανάδειξη αυτού του έργου; Πως καταγράφηκε ιστορικά;

Τις γυναίκες θέλουν να μας αντιμετωπίζουν ως «περιορισμένης ευθύνης», «αναξιόπιστα» άτομα. Για κάθε δικαίωμα που μας αναλογεί πρέπει πολλαπλά να αποδεικνύουμε τις ικανότητές μας ενώ αντίστοιχα κάτι τέτοιο δεν απαιτείται και από το άλλο φύλο!

Οι τρεις γυναίκες γιατροί και ακαδημαϊκοί, που συντόνιζαν νυχθημερόν και συνεχίζουν τις προσπάθειες διάγνωσης και εντοπισμού, πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού στη Βόρεια Ελλάδα μνημονεύθηκαν άπαξ και έληξαν. Αυτές οι γυναίκες γιατροί είναι εκείνες που διέγνωσαν στις 26 Φεβρουαρίου, την «ασθενή μηδέν» Δήμητρα Βουλγαρίδου, την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο κρούσμα με κορωνοϊό που διαγνώστηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη Συντονίστρια και Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα-Παπά Κονιδάρη, κα τις Αναπληρώτριες Καθηγήτριες Γεωργία Γκιούλα και Μαρία Εξηντάρη. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ είπαν «Είμαστε εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και με τους αναπνευστικούς ιούς, όπως είναι και ο κοροναϊός, είμαστε εξοικειωμένες. Είναι μια δύσκολη περίοδος. Έχουμε χαθεί από τις οικογένειές μας το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτή την στιγμή προέχει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Πόσο αναξιόπιστες είναι οι συγκεκριμένες επιστημόνησες επειδή και μόνο είναι γυναίκες; Κι όμως η κοινή γνώμη γρήγορα λησμόνησε ότι αυτές, τόσο νωρίς και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία για τον COVID-19 μετά από μια ημερίδα για την λοίμωξη με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 διέγνωσαν την «ασθενή μηδέν». Άλλους θυμούνται!

Και ο αγώνας μας για ορατότητα καλά κρατεί.