Καταγγελία του ΜΩΒ στο ΕΣΡ για την άθλια σεξιστική εκπομπή του OPEN «Διλήμματα» στις 14/05/2020

Το Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων “Το Μωβ” υπέβαλε σήμερα καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την άθλια σεξιστική εκπομπή του OPEN «Ευτυχείτε – Διλήμματα Ζωής». Ακουλουθεί το κείμενο της καταγγελίας:

Καταγγέλουμε την άθλια σεξιστική εκπομπή του OPEN «Διλήμματα» στις 14/05/2020, η οποία παρουσιάζει μια κακοποιημένη γυναίκα η οποία αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι και δούλα από τον σύζυγό της, την βλέπουμε μέχρι και να βιάζεται από αυτόν (14:29), και από πάνω η “γκουρού” της εκπομπής επισημαίνει με στόμφο (17:58) «Έχετε υπόψη σας, κάτι που σας διαφεύγει, ότι ο σύζυγος θα αλλάξει. Κάτι μέσα στον εγκέφαλό του όταν η γυναίκα γκαστρώνεται και γίνεται μάνα παύει να είναι η γκόμενα, το τσουλί, το θηλυκό, το αντικείμενο του σεξ, και την βλέπει αλλιώς», κάτι που σπεύδει να επιβεβαιώσει και ο άντρας παρουσιαστής της εκπομπής.

Θεωρούμε απαράδεκτο, ταπεινωτικό και εξευτελιστικό να αντιμετωπίζονται έτσι οι γυναίκες σε τηλεοπτικές εκπομπές, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες, διότι προφανώς τέτοια αντιμετώπιση, τέτοια σχόλια και τέτοια διλήμματα δεν θα υπήρχαν ποτέ για άντρες. Υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία μας αναγνωρίζει το βιασμό μέσα στο γάμο, με το νόμο 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, και αποτελεί κακούργημα. Θεωρούμε αναχρονιστικό και εγκληματικό να αναπαράγονται στερεότυπα και ρόλοι του παρελθόντος για τους άντρες και τις γυναίκες και να δίνονται συμβουλές στις γυναίκες να παραμείνουν σε κακοποιητικές σχέσεις δίνοντάς τους ελπίδες ότι όταν γκαστρωθούν θα αλλάξει ο εγκέφαλος των κακοποιητών ως διά μαγείας. Απαιτούμε αξιοπρεπή και ίση μεταχείριση. Τέλος το δίλημμα που τίθεται ρίχνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο, διότι η επιλογή που δίνεται στη γυναίκα σύμφωνα με την ψηφοφορία είναι να διαλέξει ανάμεσα σε σύζυγο και κουνιάδο, ενώ το πρωταρχικό ζήτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να φύγει η γυναίκα έτσι κι αλλιώς για να σταματήσει η κακοποίησή της.

Βίντεο: https://youtu.be/kx15eRrnbaI