Δίκη Κω: ‘’δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ βιασμού και σεξ’’

Παρουσιάζει η Σίσσυ Βωβού

Συνεχίζεται στην Κω, η δίκη για τον ομαδικό βιασμό 19χρονης κοπέλας στη Ρόδο την 1η Δεκέμβρη του 2018, όπου κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης, χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η μαρτυρία της αδελφής της παθούσας, που κράτησε για 4 ολόκληρες ώρες, με την κοπέλα να βγαίνει εξουθενωμένη από την αίθουσα στις 6 το απόγευμα. Σήμερα Πέμπτη, η αντιπροσωπεία του Μωβ, που δεν είχε τη δυνατότητα να παρευρίσκεται στην αίθουσα λόγω των υγειονομικών μέτρων, όπως γράψαμε από την αρχή, είχε αποχωρήσει.  Η αλληλεγγύη και τα πανό ήταν πάντα έξω από το δικαστήριο. Παρακάτω παραθέτουε το ρεπορτάζ της Πίτσας Βερβέρογλου, ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Ρόδου-Δωδεκάννησα, η οποία, ως δημοσιογράφος, παρακολουθεί τη δίκη.

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ προέδρου έδρας, συνηγόρων υπεράσπισης και μαρτύρων συνεχίστηκε χθες (Πέμπτη) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω η εκδίκαση της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού της 21χρονης, την 1η του Δεκέμβρη του 2018 στη Ρόδο.
Σημεία της κατάθεσης της κοινωνικής λειτουργού Κ.Βουρεινάκη, που παρακολουθούσε την Ειρήνη  και η οποία συνέταξε την κοινωνική έκθεση για την οικογένεια της καθώς και  απαντήσεις της, που θεωρήθηκαν πρωτόγνωρες, προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου Αντώνη Κουρτόγλου.

Η μάρτυρας υποστήριξε την άποψη πως το συμβάν έγινε τη προηγούμενη μέρα Παρασκευή 30 Νοέμβρη καθώς την επόμενη το κρύο και η παγωνιά ήταν απαγορευτικό για όποια έξοδο.

‘’Δεκαπέντε καταθέσεις υποστηρίζουν ότι ο βιασμός  που καταγγέλθηκε έγινε το Σάββατο 1η Δεκέμβρη‘’ αντέτεινε ο πρόεδρος χαρακτηρίζοντας επιεικώς άστοχο τον ισχυρισμό, διερωτώμενος  πως άραγε το σημείο αυτό της κατάθεσης, για την 30ή  του Δεκέμβρη δηλαδή,  συνδέεται με τον καιρό. ‘’Γιατί να μην βγαίνουν τα παιδιά με το κρύο’’ αναρωτήθηκε  ο πρόεδρος ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί η οικογένεια της Ειρήνης είναι εναντίον της, η κοινωνική λειτουργός απάντησε πως τη θεωρούσαν ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στον πρώτο κατηγορούμενο, τον 24χρονο, τον οποίο επίσης παρακολουθούσε λόγω ιστορικού παραβατικότητας.

Νέα ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ προέδρου και συνηγόρων υπεράσπισης, στη διάρκεια της κατάθεσης του ψυχιάτρου κ. Κουτούζη ο οποίος   εξέτασε την καταγγέλλουσα μετά το συμβάν, όταν ο πρόεδρος υπέδειξε στη συνήγορο του πρώτου κατηγορούμενου, του 24χρονου, να μην επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις, σε σχέση με το βιασμό, επικαλούμενος την εμπειρία της αλλά και των δικαστών της έδρας.

Τότε η υπεράσπιση υπεραμύνθηκε το ορθό των  ερωτημάτων της λόγω και της πληθώρας, όπως είπε, των υποθέσεων αφού έχουν να κάνουν με την Περιφέρεια Αττικής και όχι μόνο με μια Ρόδο.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις από πλευράς των δυο συνηγόρων του 21χρονου, καταδικασθέντα ήδη για την αποτρόπαια  δολοφονία της Ελένης προκαλώντας και εδώ νέο πεδίο αντιπαράθεσης, με τον μάρτυρα  αυτή τη φορά.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση της εισαγγελέως στην παρατήρηση του συνηγόρου σε σχετική με το βιασμό ερώτηση ότι ’δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ βιασμού και σεξ’’. ’’Ε όχι και δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές’’ ακούστηκε από έδρας να αναφωνεί  η εισαγγελέας.

Εντωμεταξύ την άποψη ότι η Ειρήνη έχει διαγνωστεί από τον ίδιο τον μάρτυρα, με μη οργανική ψύχωση, και  ότι  ο βιασμός είναι αληθινό γεγονός, ήρθε να αμφισβητήσει στη συνέχεια ο συνήγορος του 21χρονου, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο διαφορετική διάγνωση από τη δική του, η οποία συντάχθηκε από ψυχίατρο Νοσοκομείου, πριν από το συμβάν.

Την ίδια διάγνωση που ανέφερε και η 21χρονη στην κατάθεσή της τη πρώτη μέρα της δίκης.

Μάλιστα ο συνήγορος του 21χρονου, σε υψηλούς τόνους κάλεσε τον μάρτυρα να πει την αλήθεια γιατί δυο άνθρωποι κινδυνεύουν,  αμφισβητώντας παράλληλα τις γνώσεις του και απαξιώνοντας το Πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε. ‘’Αυτή η υπόθεση “ συνέχισε ο συνήγορος, δεν έχει σχέση με εκείνη της Ελένης Τοπαλούδη παρότι κάποιοι προσπαθούν να τη δέσουν.’’

’’Δεχθήκαμε δυο μήνες μπούλινγκ, είδαμε και λουλούδια στην έδρα προς την εισαγγελέα, ανέφερε ο συνήγορος”, παραπέμποντας προφανώς στην απόφαση της δίκης για την στυγερή  δολοφονία της φοιτήτριας.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έκκληση είναι για οικονομική υποστήριξη και για τα δικαστικά έξοδα.

Παρακαλούμε για τις δωρεές σας στον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου ΤΟ ΜΩΒ: Εθνική Τράπεζα, ΙΒΑΝ GR4301101470000014700253215, ETHNGRAA.