Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του

Της Λεϊλά Αλπ

Ευχαριστούμε τον Μουσταφά Τσολάκ Αλή που μας έστειλε αυτό το άρθρο για δημοσίευση

Πριν λίγες μέρες, άλλαξε απότομα η επικαιρότητα στα μίντια μ’ ένα tweet μιας χρήστριας που έλεγε «Ο άντρας μου αν επιθυμεί μπορεί να δουλέψει». Έγιναν χιλιάδες αναρτήσεις με το χάσταγκ «Ο άντρας να έχει την επίγνωση της θέσης του». Στην ουσία, βγήκαν στην φόρα τα «βρώμικα» ρούχα των αντρών. Το πώς αναδείχθηκαν μ’ αυτό το τρόπο οι απόψεις και οι φράσεις των αντρών προς τις γυναίκες, ελπίζω να τους επιστρέψει σαν λίγη ντροπή, λίγη αιδημοσύνη, λίγη μετάνοια.

Στο ρεύμα αυτό που κράτησε δυο-τρεις μέρες, κάποιοι είπαν «έλεος». Κάποιοι γέλασαν και δεν έδωσαν σημασία. Κάποιοι το θεώρησαν «αχρείαστο». Ενώ κάποιοι αντιστάθηκαν! Ένας απ’ τους που αντιστάθηκαν ήταν ο Σύλλογος Γυναίκας και Δημοκρατίας (KADEM). Η ανακοίνωση απ’ το λογαριασμό του KADEM στο διαδίκτυο αναφέρει: «Στα μέτρα του δικαίου, η συνύπαρξη των γυναικών και αντρών μέσα στην κοινωνία, περνάει από τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Το ρεύμα #erkekleryerinibilsin (ΣτΜ: «Οι άντρες να έχουν την επίγνωση της θέσης τους») που ξεκίνησε ως ενσυναίσθηση, έχει φτάσει στο σημείο να βλάψει τις αξίες μας. Την κατάσταση αυτή την καταδικάζουμε και την απορρίπτουμε.»

Μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν πολλά για μια τέτοια ανακοίνωση μιας συλλογικότητας που στο όνομα της φέρει της λέξεις «γυναίκα» και «δημοκρατία», εγώ απλά θα έλεγα «θλιβερή».

«Ε είμαστε άντρες… φεύγει το μάτι μας», «Δε ταιριάζει καθόλου η βρισιά στο στόμα μιας γυναίκας», «Οι γυναίκες είναι λουλούδια», «Να φοβάσαι τη γυναίκα που ο κώλος της είναι κοντά στο έδαφος»… Δε ξέρω αν υπάρχει άντρας που μπορεί να πει «Ποτέ στη ζωή μου δε χρησιμοποίησα ούτε μια (ή κάποιες) απ’ αυτές τις εκφράσεις», αλλά είναι περίεργη η αντίδραση όταν αντικαθιστάς τη λέξη γυναίκα με άντρα. Μη μου πείτε τώρα «Έλα ρε ψυχή μου, τι έχουν αυτές οι εκφράσεις», ακριβώς γι’ αυτό «δεν ευγνωμονεί ο άντρας τη θέση του». Μόνο τα μηνύματα στα σόσιαλ μίντια μέσα σε ένα 48ωρο κατάφεραν να ενοχλήσουν μια μεγάλη μάζα. Όμως οι γυναίκες τέτοιες φράσεις ακούν και τις ζουν καθημερινά, χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μάζεψε η ιστοσελίδα bianet από τοπικά, εθνικά και διαδικτυακά Μέσα στην Τουρκία, από τη 1η Μάη του 2020 μέχρι τη 1η Ιούνη του 2020 οι άντρες σκότωσαν τουλάχιστον 19 γυναίκες και ένα παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση της «Πλατφόρμας Θα Σταματήσουμε της Γυναικοκτονίες» οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν είναι 21. Πάλι σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Πλατφόρμας Θα Σταματήσουμε της Γυναικοκτονίες» μέσα σε 8 μέρες δολοφονήθηκαν 8 γυναίκες…

Μέσα σε 8 μέρες δολοφονήθηκαν 8 γυναίκες… Και εννοείται πως αυτές είναι όσες καταγράφηκαν. Οι άντρες που ήταν έγκλειστοι στα σπίτια λόγω κοροναϊού άσκησαν βία στις συζύγους και στα παιδιά τους. Ο αριθμός των αντρών που όποτε βαριούνται ασκούν βία στη σύζυγο και στα παιδιά τους, ενώ έξω φαίνονται πολύ «κύριοι» και «καλοσυνάτοι», και μάλιστα είναι και μορφωμένοι, είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο νομίζουμε. Η ψυχολογική και η σωματική βία που ασκούν στις συζύγους και στις κοπέλες τους οι άντρες που είναι τόσο «κατατοπισμένοι» ώστε να κάνουν μαθήματα σ’ άλλους πάνω στη βία κατά των γυναικών, κάνει αυτούς που αποκαλούμε «αγράμματους» να ζηλεύουν. Το σημαντικό κομμάτι των αντρών που στα σόσιαλ μίντια είναι κατά «τις βίας και της παρενόχλησης» είναι οι ίδιοι που ασκούν βία και παρενοχλούν.

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του!

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι εμείς επιμένουμε να θεωρούμε «αθώες» τις ατάκες των συζύγων μας, των αγοριών μας, των παιδιών μας. Νομίζουμε πως το να εμπλέκονται στο τι θα φοράμε είναι «από αγάπη».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι η αστυνομία δε τους το θυμίζει. Ο άντρας που ασκεί βία στη γυναίκα, αφήνεται απ’ το Τμήμα με χάιδεμα στην πλάτη. Ενώ τη γυναίκα την στέλνουν στο σπίτι λέγοντας πως «Σ’ όλες τις οικογένειες συμβαίνουν αυτά».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι οι γονείς, οι γείτονες υπερασπίζονται τον άντρα που ασκεί βία. Ενώ στη γυναίκα που υπέστη βία λένε «Γίνονται τέτοια, άντρας σου είναι, άντεξε».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι τα δικαστήρια δε τιμωρούν τον άντρα. «Είχε συναίνεση» λέει για ένα 12χρονο κοριτσάκι. Γραβατομένος, κουστουμαρισμένος, και παίρνει «ελαφρυντικό πρότερου έντιμου βίου».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι οι φίλοι σε κάποια περίπτωση παρενόχλησης ή βίας διαλέγουν να μείνουν «σιωπηλοί».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι υπάρχουν πολιτικοί που ενοχλούνται απ’ το ύψος του σορτς και από δυνατό γέλιο. Υπάρχουν γλώσσες που λένε «Είναι γυναίκα ή κορίτσι; [ΣτΜ: Είναι παρθένα ή όχι]».

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι σε κάθε παρενόχληση συζητιέται ο τρόπος ζωής της γυναίκας, ο δρόμος που περπατούσε ή το τι ώρα ήταν, και όχι ο άντρας.

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του, διότι επικρατεί ένα σύστημα που δικαιώνει τον βιαστή και θεωρεί λογική τη βία.

Ο άντρας δεν έχει την επίγνωση της θέσης του και οι γυναίκες ζουν στην άκρη του θανάτου.

Όχι 48 ώρες αλλά και 480 μέρες να κάνουμε αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, ο άντρας δεν θα έχει την επίγνωση της θέσης του. Πάλι θα έχουμε δολοφονίες, πάλι θα ‘χουμε παρενοχλήσεις και βιασμούς. Και πάλι τα δικαστήρια, οι γείτονες, οι φίλοι, οι πολιτικοί θα είναι στη πλευρά του άντρα…

Η μόνη μου ελπίδα σ’ ό,τι αφορά αυτά τα ρεύματα και τις αντιστάσεις είναι το να ενοχληθούν κάποιοι. Διότι όταν ένας άνθρωπος ενοχλείται από κάτι, μπορεί ν’ αρχίζει να σκέφτεται πάνω σ’ αυτό. Μικρό, αλλά σημαντικό βήμα… Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ο άντρας έχει «λίγη» επίγνωση της θέσης του, ή το κράτος του θυμίσει αυτήν την επίγνωση της θέσεις, θα πεθάνουμε λιγότερες…

*Το κείμενο αυτό της Λεϊλά Αλπ γράφτηκε με αφορμή τη διαδικτυακή καμπάνια «Ο άντρας να έχει την επίγνωση της θέσης του» που προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ευαισθησία στα ζητήματα του σεξισμού, της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο T24 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Μουσταφά Τσολάκ Αλή.

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/