ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Έκκληση να δεχθεί το Αριστερό Κόμμα μια νεα πολιτική για την πορνεία (2020)

Προτάθηκε από την Heike Haensel
Μετάφραση από τα αγγλικά Σίσσυ Βωβού

Στη Γερμανία η πορνεία θεωρείται επάγγελμα και πολύ κερδοφόρος κλάδος, με μεγάλες επιχειρήσεις και διεθνείς ατραξιόν, από το 2002. Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια έκκληση που διαμόρφωσαν στελέχη του Αριστερού Κόμματος, μετά από χρόνια συζητήσεων, και ζητά την δίωξη των πελατών και την αποδοχή του σουηδικού μοντέλου.Σ.Β.

Αυτή η έκκληση συμφωνήθηκε από το Δίκτυο Αριστερά για έναν κόσμο χωρίς πορνεία, τον Απρίλη του 2020 και δημοσιοποιήθηκε ως κείμενο υπογραφών τον Ιούνιο. Παρακαλούμε να υπογράψετε!

Η Γερμανία έχει γίνει το μπουρδέλο της Ευρώπης. Ενώ οι γειτονικές χώρες δουλεύουν για την μείωση της πορνείας και του τράφικινγκ ανθρώπων, η χώρα μας προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες στους κερδοσκόπους. Τα περισσότερα από τα έσοδα της πορνείας τα τσεπώνουν οι ιδιοκτήτες των πορνείων, οι νταβατζήδες και οι διακινητές ανθρώπων (τράφικερς).

Οι ελπίδες για “καθαρή” πορνεία με δουλειές που θα είχαν κοινωνική ασφάλιση και με συνδικαλισμένες εργαζόμενες στο σεξ – δηλαδή οι υποσχέσεις που έγιναν για να πουληθεί η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση της πορνείας το 2002 – τελικά καταρρίφθηκαν. Η πορνεία είναι και παραμένει ένας θεσμός που βασίζεται σε κτηνώδη εκμετάλλευση.

Ο έλεγχος των ανδρών πάνω στα σώματα των γυναικών έχει αποτελέσει ένα εγγενές στοιχείο του πατριαρχικού συστήματος προ αμνημονεύτων χρόνων – και με μια έννοια, η πορνεία είναι ο τελευταίος πυλώνας του. Το μπουρδέλο είναι τώρα ο μόνος τόπος όπου οι άντρες εξακολουθούν να έχουν ένα μονομερές “δικαίωμα” να απαιτούν σεξ με ατιμωρησία και να χρησιμοποιούν τα σώματα των γυναικών με όποιον τρόπο επιλέγουν.
Η πορνεία ως θεσμός είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (Άρθρο 1 του Βασικού Νόμου).

Ως μέλη, στελέχη και οργανώσεις του Αριστερού Κόμματος, βλέπουμε ότι η πορνεία ενσωματώνει την πατριαρχική βία και τις σχέσεις εξουσίας, τις οποίες είμαστε αποφασισμένες και αποφασισμένοι να τερματίσουμε. Το όραμά μας είναι να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς πορνεία.

Στο προοίμιό του, το πρόγραμμα του Αριστερού Κόμματος δηλώνει: “Δεσμευόμαστε στο όραμα της ανθρωπότητας, ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. (…) αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου κανένα παιδί δεν θα μεγαλώνει φτωχό, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να ζουν με αυτο-διάθεση και ειρήνη, με αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλεια και θα μπορούν να διαμορφώνουν δημοκρατικά τις κοινωνικές σχέσεις”. Στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, όπως ορίζεται εδώ, δεν υπάρχει θέση για πορνεία.

“Τα περισσότερα από τα κόμματα που μετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εμπνέονται από το σκανδιναβικό μοντέλο. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η συζήτηση σ’ αυτό το ζήτημα δυναμώνει τώρα και στην Γερμανία”. 
Ο Heinz Bierbaum, είναι πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο πρώτος που υπογράφει την έκκληση.

Το Αριστερό Κόμμα έχει ανάγκη μια πολιτική για την πορνεία που αντανακλά επαρκώς τους στόχους του για την ισότητα των γυναικών, το σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Συνεπώς παροτρύνουμε το Αριστερό κόμμα να δεσμευτεί αταλάντευτα για τον τερματισμό της πορνείας.

Ο σκοπός πρέπει να είναι η προστασία των εκδιδομένων και η παροχή ατομικής υποστήριξης ενώ συνάμα θα περιορίζουμε την αγορά για την πορνεία και θα μειώνουμε της ευκαιρίες για την κερδοσκοπία. Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε την αποδοχή των πληττομένων προσώπων με μια κριτική στάση προς την ίδια την πορνεία.

Το αριστερό κόμμα πρέπει συνεπώς να υποβάλει τα ακόλουθα αιτήματα προς τις βουλεύτριες και τους βουλευτές:

♦ Καμιά ποινικοποίηση και εκμετάλλευση των εκδιδομένων: όχι πρόστιμα, καταπιεστικά μέτρα εναντίον των εκδιδομένων. Οι δημοτικοί φόροι από το σεξ πρέπει να καταργηθούν.

♦ Να απαγορευθούν οι οίκοι ανοχής και η μαστροπία: κάθε κέρδος που εκπορεύεται από την μαστροπία άλλων πρέπει να διώκεται. Αποτελεσματική δράση πρέπει να ληφθεί εναντίον της διακίνησης προσώπων (τράφικινγκ).

♦ Να εισαχθεί απαγόρευση της αγοράς σεξ με βάση το σουηδικό μοντέλο: οι πελάτες ασκούν σεξουαλική βία. Απαιτείται να επιβάλλονται πρόστιμα και, για για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, να προβλέπονται ποινές φυλάκισης.

♦ Να βελτιωθεί η συμβουλευτική και η υποστήριξη στην υπάρχουσα πορνεία.

♦ Να εισαχθεί δωρεάν και εθελοντική νομική συμβουλευτική από τις υγειονομικές αρχές: όταν ζητούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πρέπει να παρέχονται χωρίς αποδείξεις ταυτότητας ή ασφάλισης υγείας.

♦ Να προβλέπονται φθηνά προγράμματα ασφάλισης (χωρίς επιβαρυντικό κόστος για τα άτομα που δουλεύουν στην πορνεία).

♦ Να δίδεται βοήθεια για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας (με ειδικότητες/εκπαίδευση δεύτερης ευκαιρίας ή κατάρτιση, ή άλλες υπηρεσίες που να αντιμετωπίζουν τις ατομικές ανάγκες).

♦ Παροχή ασφαλούς κατοικίας και, όπου είναι απαραίτητο, πρόσβαση σε καταφύγια γυναικών για άτομα που πλήττονται από την πορνεία.

♦ Να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για τραύμα και μαθήματα γλώσσας.

♦ Μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για κάθε πρόσωπο που πλήττεται από την πορνεία για να παραμείνει στη Γερμανία ανεξάρτητα αν είναι διατεθειμένο να καταθέσει στο δικαστήριο. Όχι απελάσεις.

♦ Εκπαίδευση του δημόσιου τομέα – όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την πορνεία (π.χ. αστυνομία, οι υγειονομικές αρχές, οι φορολογικές αρχές) χρειάζονται εκπαίδευση για να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των όρων διαβίωσης των προσώπων που δουλεύουν στην πορνεία και στο τράφικινγκ και οι επιπτώσεις του τραύματος.

♦ Οι δημοτικές αρχές απαιτείται να διαθέτουν διερμηνείες με κατάλληλη εκπαίδευση. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με την πορνεία λόγω της εργασίας τους, πρέπει να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους ώστε να εμποδίζεται η παρενόχληση των εκπορνευομένων προσώπων.

♦ Καμπάνιες δημόσιας πληροφόρησης και ανάπτυξης της συνειδητοποίησης του θέματος στα σχολεία: οι νέοι πρέπει να μάθουν τις αιτίες και τα αποτελέσματα της πορνείας ώστε να μειωθεί η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες.

♦ Παροτρύνουμε τις οργανώσεις και τα στελέχη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο και τα κρατικά σώματα, να πάρουν επιτέλους σοβαρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία είναι διακομματική και την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία υιοθετεί το σουηδικό μοντέλο και να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο ως πολιτική του κόμματος.

Καλούμε όλα τα μέλη του Αριστερού Κόμματος να εγκολπωθούν αυτή τη θέση, να υπογράψουν το αίτημα και να οργανώσουν εκδηλώσεις πληροφόρησης στις τοπικές και περιφερειακές ομάδες έτσι ώστε να υπάρξει κινητοποίηση της υποστήριξης.