Περίοδος: Έθιμα και συνήθειες που συναντάει μια γυναίκα σε διάφορες χώρες του κόσμου

8/9/2020

Αλιεύει η Αλέκα Μακρή

Η περίοδος αποτελεί ένα θέμα ταμπού μέχρι και σήμερα ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «μιαρές», «βρώμικες» και απολύτως «ανισόρροπες» κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Πώς, όμως, βιώνουμε όλες μας την πρώτη φορά περιόδου στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες; Ποιό είναι το εθιμοτυπικό γύρω από την έμμηνο ρύση που εξαναγκάζονται οι γυναίκες να υποστούν από την κατεξοχήν πατριαρχική κοινωνία, στην οποία επιβιώνουν; Ας δούμε μερικά παράξενα, ανεξήγητα και σε κάποιες περιπτώσεις αρρωστημένα έθιμα παγκοσμίως.

Η περίοδος στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία

Πηγή εικόνας: healthline.com

Τα κορίτσια στις Φιλιππίνες περνούν μια περίεργη τελετουργία όταν τους έρθει για πρώτη φορά περίοδος: Οι μητέρες τους παίρνουν το λερωμένο εσώρουχο τους, το ξεπλένουν με λίγο νερό και κυριολεκτικά τους το τρίβουν στο πρόσωπο με την αιτιολογία της αποφυγής εμφάνισης ακμής στο μέλλον! Αρκετά επιστημονικό, δε συμφωνείτε;

Από την άλλη, στην Ιαπωνία δεν προβαίνουν σε τόσο επιστημονικές διαδικασίες, αλλά περιορίζονται σε απλά, καθημερινά πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα της οικογένειας μαγειρεύει ένα παραδοσιακό φαγητό, το sekihan, ένα είδος ρυζιού με φασόλια, και το σερβίρει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δεν γίνεται καμία νύξη για την περίοδο, λες και πρόκειται για κάποιο φοβερό και τρομερό μυστικό, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει, λόγω του συγκεκριμένου φαγητού. Καλή όρεξη!

Ο «χαρούμενος» εγκλεισμός στην Νότια Αφρική και το βραστό αυγό στην Γκάνα

Στην Νότια Αφρική τα πράγματα βαίνουν λίγο διαφορετικά. Τα κορίτσια που έχουν για πρώτη φορά έμμηνο ρύση εξαναγκάζονται να μείνουν σπίτι τους για τρεις μέρες, χωρίς να πλησιάζουν άντρες και μικρά παιδιά. Για να «ωραιοποιήσουν» τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, διοργανώνουν για το κορίτσι ένα πάρτυ με δώρα πριν, αλλά και μετά τον ακούσιο περιορισμό τους.

Πηγή εικόνας: helppost.gr

Στην Γκάνα πάλι υποχρεώνουν τα κορίτσια να φάνε – άκουσον άκουσον – ένα ολόκληρο βραστό αυγό! Εάν το δαγκώσουν, τότε λένε στα μικρά αυτά κορίτσια πως είναι σαν να σκοτώνουν τα παιδιά τους. Αυτό λέγεται μεγάλη φαντασία!

Το μέλι στο Ισραήλ και το ωμό (!) αυγό στην Μαλαισία

Στο Ισραήλ η οικογένεια της εκάστοτε κοπέλας της προσφέρει ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, ούτως ώστε να είναι «πιο γλυκός» ο πόνος της επόμενης περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, τα κορίτσια στην Μαλαισία υποχρεώνονται να παραμείνουν στο σπίτι τους για μια ολόκληρη εβδομάδα και τους απαγορεύεται η είσοδος σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού, πέραν της τουαλέτας, ούτως ώστε να πλυθούν για να ξεπλύνουν το «μίασμα» ανάμεσα στα πόδια τους και να αλλάξουν την σερβιέτα τους.

Λόγω διαφόρων δοξασιών, τοποθετείται μια σκούπα μπροστά στην πόρτα τους και κάθε φορά που βγαίνουν από το δωμάτιο τους οφείλουν να κρατάνε ένα καρφί για τα κακά πνεύματα που αγαπούν το φρέσκο αίμα. Πέρα από αυτό, υποχρεώνονται να φάνε ωμό αυγό με λάδι, για να ενδυναμωθούν. Τέλος, τα κορίτσια, μετά το πέρας της πρώτης περιόδου τους, πρέπει να πετάξουν οτιδήποτε φορούσαν την εβδομάδα της εξαναγκαστικής τους κράτησης και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποίησαν (πιάτα, ποτήρια, πιρούνια κ.ό.κ), για να μην θεωρούνται πια «βρώμικες» και για να μην εξαπλώσουν την αρρώστια τους σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας. Τραγικό!

Πηγή εικόνας: truelife.gr

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενυπάρχουν διάφορες και ποικίλες μεταξύ τους κουλτούρες. Μια Φιλιπιννοαμερικάνα εξομολογήθηκε πως η μητέρα της τής είπε πως την πρώτη ημέρα της περιόδου της έπρεπε να την κάνει κάποιος μπάνιο, ούτως ώστε να ξεπλυθούν το αίμα, οι ακαθαρσίες και η κακή τύχη.

Από την άλλη πλευρά, μια Αμερικανίδα με ινδική καταγωγή ανέφερε πως με το που της ήρθε περίοδος έπρεπε να μην κοιτάει κανέναν άνδρα ή αγόρι και πως για μια βδομάδα δεν έπρεπε να πάει σχολείο, για να προστατευθεί από το άλλο φύλο! Μετά την ολοκλήρωση της εβδομάδας, η οικογένεια έκανε ένα μεγάλο πάρτυ, κατά το οποίο φάγανε κέικ, φρούτα και ρύζι.

Η περίοδος στην Ελλάδα

Πηγή εικόνας: vice.gr

Τώρα ακολουθούν περιπτώσεις σωματικής βίας, τα πιο αρρωστημένα έθιμα που αναβιώνονται δυστυχώς σε πολλές χώρες του κόσμου.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συναντάται το εθιμοτυπικό του χαστουκιού. Όταν, δηλαδή, η έφηβη κοπέλα ανακοινώσει στους γονείς της ότι της ήρθε περίοδος, αντί να της δώσουν πολύτιμες συμβουλές γύρω από την καινούργια φάση της ζωής της, ο πατέρας συνήθως της ρίχνει ένα χαστούκι για να είναι «γλυκός ο πόνος».

Τα κορίτσια, μάλιστα, πρέπει να χαστουκίζονται πάραυτα, για να κοκκινίσουν τα μάγουλα τους και να έχουν για πάντα αυτή την αίσθηση ντροπής να τους συντροφεύει για όλη τους τη ζωή. Εδώ βλέπουμε πόσο εύκολα μπορεί να αποτυπωθεί στο μυαλό ενός μικρού κοριτσιού ότι αυτό που της συμβαίνει είναι κακό και ντροπιαστικό και πως καλύτερα να μην αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα για να μην την κακοποιήσουν ξανά.

Το έθιμο αυτό δεν είναι προνόμιο μόνο της χώρας μας, αλλά και πολλών ακόμα. (Τουρκία, Αφγανιστάν, Γαλλία)

Το Νεπάλ και η απομόνωση

Αν και η παρακάτω τακτική έχει απαγορευτεί δια νόμου το 2005, υπάρχουν ακόμα αρκετές περιοχές που την αναβιώνουν παράνομα.

Στο Νεπάλ, λοιπόν, όταν μια κοπέλα έχει περίοδο, και για πρώτη φορά, αλλά και σε ολόκληρη την ζωή της, κλειδώνεται με την βία σε κάποιες σκοτεινές καλύβες στην φύση, χωρίς καμία σχεδόν επαφή με τον έξω κόσμο. Δεν έχει καμία προστασία από τους κινδύνους του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μολυνθεί – καθώς δεν χρησιμοποιεί κανένα μέσο υγιεινής – και να χάσει και την ζωή της.

Πηγή εικόνας: medium.com

Ενημέρωση. Οργάνωση. Δράση. Ναι είναι αίμα. Και όχι, δεν είναι «βρώμικο».

 

  • Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

https://www.buzzfeed.com/ (Τελευταία προσπέλαση την 1/9)

 

Πηγή: https://metaksigynaikon.com/proti-fora-periodos-ethima-kai-synitheies-pou-synantaei-mia-gynaika-se-diafores-chores-tou-kosmou/?fbclid=IwAR1hK6MQQ4KaXRz-OkQcB6t8y53IpwaQFCGr5J_-E_lV_nWbB6DpWLxz5dY