ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΚΠΟΜΠΕΣ: Πώς να εξευτελίζονται οι γυναίκες

Γράφει η Θωμαΐς Κάββουρα

Η φετινή τηλεοπτική χρονιά ήρθε να ταράξει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και να τον κάνει να σκεφτεί «γιατί;». Γιατί πρέπει να ακούμε δημόσια δικαιολογίες για το βιασμό, γιατί πρέπει εν έτει 2020 να πιστεύουμε ότι ένα gay άτομο, επιλέγει αυτή τη σεξουαλική ταυτότητα επειδή η μαμά του το έντυνε με ροζ; Αλλά η μεγαλύτερη απορία είναι γιατί πρέπει να δείχνουν αυτή την εικόνα για τις γυναίκες.

Γνωστό κανάλι επέλεξε φέτος να παντρέψει ένα νέο όμορφο μοντέλο/ ποδοσφαιριστή/ μεσίτη και τον έβαλε να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές κοπέλες που όλες ψάχνουν την αγάπη. Καλά μέχρι στιγμής…, αλλά, για να κερδίσουν τον πολυπόθητο γαμπρό πρέπει να «παίζουν» κάποια παιχνίδια ώστε να προκύψει ποια θα βγει ραντεβού μαζί του.

Όποιος ή όποια, λοιπόν, είδε το τελευταίο επεισόδιο ή θα γέλασε ή θα αηδίασε. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού και ακολουθώντας την τύχη και το ζάρι, έπρεπε ή να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις ή να πετάξουν η μία στην άλλη τούρτα!

Το μίσος που ξεδιπλώθηκε δεν είχε προηγούμενο. Οι δικαιολογίες απίστευτες «της πετάω την τούρτα για να σταματήσει να είναι ευαίσθητη! ή για να μάθει να σέβεται!». Για να μάθει να σέβεται λοιπόν η συμπαίχτρια πρέπει να προσβληθεί με τέτοιο τρόπο; Και επίσης από πότε η ευαισθησία είναι ελάττωμα το οποίο πρέπει να πάψει και να διορθωθεί με τη βία; Μήπως η βία είμαι μέσο συμμόρφωσης και δεν το ξέρουμε; Μάλλον κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά αυτά τα κορίτσια, τα οποία τη στιγμή που δείχνουν τέτοιες συμπεριφορές δίνουν λαβές για κάθε είδους σχόλιο και κυρίως προσβάλλουν τις υπόλοιπες γυναίκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος βεβαίως κινήθηκε και ο γαμπρός λέγοντας ότι είναι ανταγωνιστικές οι κοπέλες αλλά του αρέσει που είναι «αυθόρμητες, παρορμητικές και ειλικρινείς». Αν δεν του είχαν γράψει το κείμενο που θα πει, δυστυχώς αυτή η απάντηση δεν δικαιολογείται.

Είναι απίστευτο ότι στο πλαίσιο της τηλεθέασης δημιουργούνται τέτοιες εικόνες που δίνουν τροφή σε όλα αυτά τα στερεότυπα και τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που προσπαθούμε καθημερινά να διώξουμε από τη ζωή μας για να επιδιώκουμε το αυτονόητο, την ισότητα. Η βία δεν είναι αυθόρμητη αντίδραση ούτε δείχνει ειλικρίνεια, είναι μία πράξη που πραγματοποιείται με σκοπό να προκαλέσει σωματικό πόνο και βλάβη σε κάποιον άλλο.

Δεν είναι μέσο συμμόρφωσης και δεν δείχνει αγάπη.