Στα πούπουλα κατηγορούμενος για 18 απόπειρες βιασμού

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Από το Facebook Της Πέλλας Καλογήρου, 2-10-20

Σήμερα στα δικαστήρια Πρέβεζας εκδικάστηκε η υπόθεση, αποπειρών βιασμού, 18 τουλάχιστον κοριτσιών στην πόλη των Ιωαννίνων μεταξύ Απρίλη ως και Σεπτέμβρη του 2017 όπου και συνελήφθη ο δράστης.

Κατάφερα να παρακολουθήσω τη διαδικασία και τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των νεαρών κοριτσιών που με αξιοπρέπεια κατέθεσαν τις τραυματικές τους εμπειρίες καθώς και την απολογία – παραδοχή των πράξεων του κατηγορούμενου.

Δεν ξέρω αν η απώλεια συνείδησης αποτελεί ασθένεια ή μόδα*. Πάντως ο νεαρός Κ. Στεφάνου, φάνηκε να θεωρεί τελείως φυσιολογικές τις πράξεις του και σε αρκετές από μας δημιουργήθηκε η αίσθηση πως υπάρχουν πολύ περισσότερα θύματα από τα 18 κορίτσια που κατάφεραν να συντονιστούν και να καταθέσουν μήνυση.

Κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις του, αλλά…

Λίγο τα δικονομικά, λίγο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, το δικαστήριο κατέληξε σε 5,5 χρόνια με αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Τουτέστιν… αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την υποχρεωτική παρουσία του στο Α.Τ της περιοχής του κάθε 5 του μήνα.

Καμία ανακούφιση δεν ένοιωσαν τα θύματα του Στεφάνου από αυτό το αποτέλεσμα και καμία δικαίωση επίσης. Όπως και καμία από εμάς που βρεθήκαμε εκεί για ηθική συμπαράσταση.

Ούτε όμως και απογοήτευση διότι τα κορίτσια κατάφεραν κάτι πολύ σπουδαίο όλο αυτό τον καιρό που προετοιμάζονταν για τη δίκη, να φτιάξουν μια δυνατή συλλογικότητα η οποία είναι προαποφασισμένο να συνεχίσει την δράση της κατά της έμφυλης βίας*.

Η ορατότητα λοιπόν της υπόθεσης αυτής είναι το σημαντικότερο όλων και η αποφασιστικότητα των γυναικών που υπέστησαν βία να εξωτερικεύσουν με αξιοπρέπεια, χειραφετημένα το βίωμά τους, καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Μπράβο τους!!!!!!

Θα γράψω και δυο λόγια για τη διαδικασία. Η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου αποπειράθηκε να του δώσει ελαφρυντικά, αμφισβητώντας καταρχήν τις μάρτυρες κατηγορίας με άκομψο τρόπο λες και ο κατηγορούμενος τους είχε κλέψει το ποδήλατο. Εκείνο όμως που μας τάραξε ήταν η αγόρευση του συνηγόρου. Μας κατέβασε καμιά δεκαριά δικαστικές υποθέσεις από το 2008 μέχρι το 2017 ΒΙΑΣΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ τις οποίες περιέγραψε δίχως καμία αναστολή με συγκλονιστικές σεξιστικές λεπτομέρειες, υποθέσεις από όλη τη χώρα που… το αδίκημα της απόπειρας βιασμού μετατράπηκε σε εκείνο της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όλες/οι όσες/οι παρακολουθήσαμε τη διαδικασία εκτός από το σοκ των περιγραφών, έπρεπε να υποστούμε και το σοκ της διαπίστωσης πως όλες αυτές οι υποθέσεις έπεσαν “στα μαλακά” από την ελληνική δικαιοσύνη, αφήνοντας πίσω τους ανυπεράσπιστα τα θύματα που υπέστησαν βιασμούς.

Επίσης δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο τον υπερβάλλοντα ζήλο των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας που μας ελέγξανε και μας σκανάρανε κατ’ επανάληψη κι όχι μόνο κατά την είσοδο στα δικαστήρια. Αλλά και κατά την είσοδο στην αίθουσα, τι θα μπορούσε άρα κάποιος να βρει και να βάλει στην τσάντα του ανεβαίνοντας τη σκάλα του δικαστικού μεγάρου;

Θα μπορούσε η στάση τους άνετα να χαρακτηριστεί προκλητική. Εντολές εκτελούν τα όργανα, είναι γνωστό. Πήρανε και καινούρια παιχνιδάκια σκάνερ και πρέπει να τσεκάρουν αν δουλεύουν καλά με κάθε ευκαιρία, σωστά, αλλά… σε χωριό βρισκόμαστε και γνωριζόμαστε.
Η υπόθεση αυτή πάντως δεν έχει τελειώσει.
Δεν είμαι η κατάλληλη να κρίνω αν η δίκη ήταν δίκαιη.
*Η έμφυλη βία παρότι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών είναι μικρό, γι’ αυτό γράφω και παραπάνω πως ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ, ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών (FRA, 2014) με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ:
1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της
1 στις 8 γυναίκες έχουν υποστεί οικονομική βία από το σύντροφό τους
1 στις 10 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω
1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού
1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο χώρο εργασίας
1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο
1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking
50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας, στην Ε.Ε. (τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της οργάνωσης Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ)
Η μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία είναι η μόνη λύση.
Η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη.
Αφορά όλους μας!
“Χέρι που απλώνεται, θα κόβεται”!!!