«Στη ΜΕΘ φοβάμαι λιγότερο απ’ ό,τι έξω» – H μαρτυρία μιας εντατικολόγου του «Σωτηρία» στο Sputnik

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

07:01 28.09.2020
Από Δήμητρα Τριανταφύλλου

Η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μία από τις δύο ΜΕΘ COVID-19 του «Σωτηρία», περιγράφει τους επτά μήνες της μάχης απέναντι στον κορονοϊό αλλά και τι γίνεται τώρα, στο δεύτερο κύμα.

Μια παθιασμένη γιατρός, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, η Σοφία Πουρίκη, τους τελευταίους επτά μήνες εργάζεται, μετά από δική της πρωτοβουλία, σε μια από τις δύο ΜΕΘ COVID-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία». Είναι επίσης μητέρα δύο παιδιών ενώ ο σύζυγός της είναι κι αυτός υγειονομικός στο επάγγελμα, καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Θήβας.

Στο Sputnik μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε αυτή τη νέα, μεγάλη υγειονομική μάχη που δίνει η ανθρωπότητα, για τις χαρές και τις απογοητεύσεις σε αυτόν τον αγώνα, για το πώς κύλησε ο καιρός ως τώρα αλλά και για τη δύσκολη φετινή χρονιά που ήδη τρέχει.

Η Σοφία Πουρίκη είναι μητέρα δύο παιδιών και ο σύζυγός της είναι καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Θήβας
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΡΙΚΗ
Η Σοφία Πουρίκη είναι μητέρα δύο παιδιών και ο σύζυγός της είναι καρδιολόγος στο νοσοκομείο της Θήβας

«Στο “Σωτηρία” πήγα τον περασμένο Μάρτη. Ως τότε δούλευα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κορίνθου, αλλά έκανα αίτηση να έρθω εδώ. Ήθελα από μόνη μου να ριχτώ σε αυτή τη μάχη. Τώρα έχουμε επτά ασθενείς στη μονάδα μου και είναι κι οι επτά διασωληνωμένοι, όλοι με αναπνευστική ανεπάρκεια. Μόνο ένα κρεβάτι μας περισσεύει σε αυτή τη φάση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε τρία με τέσσερα άτομα μέσα στη ΜΕΘ. Προς τα τέλη Αυγούστου άρχισαν να αυξάνονται δραματικά τα νούμερα κι επιστρέψαμε σε αυτά του περασμένου Μαρτίου, ίσως και παραπάνω».

Οι μεγάλοι σύμμαχοι στη ΜΕΘ: Οι νοσηλευτές και η εμπειρία

«Το πιο σημαντικό μας “εργαλείο” είναι οι νοσηλευτές. Αυτοί είναι τα μάτια μας. Εμείς κάνουμε την πρωινή επίσκεψη, δίνουμε τις οδηγίες, κάνουμε τα πρακτικά-ιατρικά ζητήματα, όπως να αλλάζουμε τραχιοσωλήνα κτλ. Το υπόλοιπο βάρος είναι πάνω τους και πάνω απ’ όλα σε αυτή την έγκαιρη παρέμβασή τους, σε αυτό το καμπανάκι που χτυπούν όταν μας λένε: “Γιατρέ, τρέξε, επείγον, ο ασθενής χάνεται“.

Αυτό που κάνει τη διαφορά τώρα, μετά από επτά μήνες μάχης απέναντι στο κορονοϊό, είναι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει. Δεν είναι όπως τον περασμένο Μάρτιο που μας έρχονταν τα περιστατικά και ανά φάσεις τρομάζαμε κι εμείς με το άγνωστο. Πηγαίναμε βήμα-βήμα.

Πια, έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε από την αρχή πώς θα εξελιχθεί ένας ασθενής. Έχουμε πια και φάρμακα που χρησιμοποιούμε, φυσικά υπό αυστηρές οδηγίες. Φάρμακα όπως η κορτιζόνη, η ρεμδεσιβίρη, ουσίες που ανάλογα με τον ασθενή και την περίπτωση βοηθούν. Δεν έχουμε ακόμη μελέτες να μιλούν για τη δράση τους, αλλά εμείς βλέπουμε τις αποσωληνώσεις να αυξάνονται.

Η Σοφία Πουρίκη με τη «στολή αστροναύτη» στη ΜΕΘ COVID του «Σωτηρία»
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΡΙΚΗ
Η Σοφία Πουρίκη με τη «στολή αστροναύτη» στη ΜΕΘ COVID του «Σωτηρία»

Στις επιπλοκές επίσης, είμαστε πιο alert. Υπάρχουν τρεις-τέσσερις συχνές επιπλοκές που τις ταυτοποιούμε με έναν ασθενή οπότε και ενεργούμε πολύ πιο γρήγορα. Οι επιπλοκές της COVID-19 είναι πολλές – σε πνεύμονα, καρδιά, νεφρά. Είναι ένας ιός που χτυπάει παντού και γρήγορα.

Νιώθουμε ότι με όλα αυτά τα παραπάνω εργαλεία, είμαστε πιο ετοιμοπόλεμοι απέναντι στον θάνατο. Αποσωληνώνονται πολλοί ασθενείς πια, αυτό είναι πραγματικότητα. Προχθές μάλιστα αποσωληνώσαμε δύο».

Εγώ κι η οικογένειά μου την ώρα που παλεύω με τον κορονοϊό

«Επτά μήνες μετά, δεν έχει χαλαρώσει στο ελάχιστο ο τρόπος που προστατεύομαι και προστατεύω και την οικογένειά μου όταν επιστρέφω σπίτι. Θα γδυθώ εκτός σπιτιού, θα κάνω αμέσως ένα μπάνιο και δεν θα αφήσω τα παιδιά μου, τον άντρα μου ή τη μητέρα μου να με πλησιάσουν αν δεν τα έχω κάνει αυτά.

Στη ΜΕΘ συνεχίζουμε να μπαίνουμε με αυτή τη στολή που εμείς αποκαλούμε “στολή του αστροναύτη”. Και κάθε φορά, που μπαίνω και βγαίνω από τη ΜΕΘ, επτά μήνες τώρα η ρουτίνα είναι: σχολαστική αφαίρεση ρούχων-πλύσιμο-απολύμανση και πάλι από την αρχή.

Ποτέ δεν σταμάτησα να φοβάμαι όλους αυτούς τους επτά μήνες για τον αν θα προσβληθώ από τον ιό. Τώρα, φοβάμαι περισσότερο με όλη αυτή την αύξηση των κρουσμάτων γιατί τελικά, δεν ξέρεις… από πού θα σου έρθει. Μπορεί στη δουλειά να παίρνω όλες τις προφυλάξεις, αλλά έξω όταν κυκλοφορώ; Στο σούπερ μάρκετ; Στη ΜΕΘ είμαι καλύτερα, είμαι καλά προφυλαγμένη.

Η μαμά μου, η οποία με βοηθάει πολύ με τα παιδιά μου, επτά και εννέα χρονών αντίστοιχα, είναι πολύ περήφανη για εμένα, αλλά προσπαθώ να την κάνω να καταλάβει ότι αυτό που κάνω έχει ευθύνη και μεγάλο βάρος για αυτό κι έχει επωμιστεί το βάρος της οικογένειάς μου».

Η μεγάλη μάχη και τα πολλά μπρος-πίσω όταν σώζεις ασθενείς

«Τον Απρίλιο νοσηλεύσαμε έναν άνθρωπο 40 χρόνων, αυτός είναι ο πιο νέος που έχει περάσει από τα χέρια μου. Είμαι ακόμα τόσο χαρούμενη που τα κατάφερε! Ασθενείς πάντως που μπορείς να τους χάσεις σε λεπτά ή ώρες δεν υπάρχουν. Η διαδικασία της απώλειας της ζωής μπορεί να κρατήσει από πέντε ημέρες ως και μήνες. Έχω δει πάνω από 10 θανάτους από κορονοϊό στη μονάδα. Δεν μου έκανε διαφορά ο θάνατος από COVID-19. Έχουμε συνηθίσει τον θάνατο. Οποιαδήποτε και να είναι η αίτια, για εμένα είναι πάντα ένας ασθενής που χάνεται.

Υπήρξε ασθενής γύρω στα 60 που πιστεύαμε ότι δεν θα τον χάσουμε, πήγαινε καλά και τελικά δεν τα κατάφερε κι άλλος που λέγαμε εξαρχής “αυτός δεν θα τα καταφέρει”, 85 χρονών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τον υποστηρίξαμε πολύ και τα κατάφερε. Αυτός είναι ο κορονοϊός. Απρόβλεπτος. O δε παππούς βγήκε σχεδόν περιπατητικός από το νοσοκομείο! Ήταν αυτό που λέμε: “το θαύμα τα ζωής”.

Πολλές φορές τυχαίνει να αποσωληνώσουμε έναν ασθενή, να πηγαίνει για κάποιο καιρό καλά και ξαφνικά να παρουσιαστεί επιδείνωση, από μικρόβιο στη μονάδα, π.χ., και να τον διασωληνώνουμε ξανά και στο τέλος να “φύγει”. Νιώθω πολύ άσχημα σε αυτές τις περιπτώσεις. Λέω “γαμώτο…”

Η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μία από τις δύο ΜΕΘ COVID-19 του «Σωτηρία»
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΡΙΚΗ
Η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος σε μία από τις δύο ΜΕΘ COVID-19 του «Σωτηρία»

Όταν ξυπνούν οι ασθενείς και με βλέπουν χαίρομαι γιατί συνδέομαι μαζί τους αυτόματα. Τους μιλάω αμέσως, πρώτο πράγμα που τους λέω για να πάρουν κουράγιο είναι: “θα πας καλύτερα”. Μετά λέω: “θα βγεις έξω”, “θα σε δει η οικογένειά σου”, θα , θα , θα…..  Θέλεις δεν θέλεις, συνδέεσαι. Αν τους διασωληνώσεις ξανά, απογοητεύεσαι».

Η δύσκολη ανακοίνωση της απώλειας κι η μεγάλη αγάπη για τη δουλειά

Τους θανάτους τους ανακοινώνουμε εμείς στην οικογένεια. Παίρνουμε τηλέφωνο και λέμε: “Είμαι η γιατρός που εφημερεύει, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε”. Οι περισσότεροι συγγενείς γνωρίζουν από πριν ότι ο άνθρωπός τους δεν θα τα πάει καλά, είναι συνειδητοποιημένοι. Σπάνια ζούμε δραματικές στιγμές.

Αντιθέτως, όταν λες: “Τα καταφέραμε, θα βγει από τη ΜΕΘ” συναντάς τέτοια χαρά, πρωτοφανή. Πολλές φορές, οι συγγενείς κλαίνε από τη χαρά τους στο τηλέφωνο. Είναι δώρο Θεού να τους το πεις ενώ έχουν αφήσει τον άνθρωπό τους στην πύλη και δεν ξέρουν αν αυτός ο αποχωρισμός θα είναι οριστικός.

Κάνω αυτό που έχω μάθει να κάνω, κι αυτό που έχω μάθει είναι αυτό που αγαπώ. Χαίρομαι πολύ όταν τα καταφέρνει κάποιος. Πάντα θέλεις περισσότερα χέρια στη δουλειά, περισσότερες προσλήψεις, πιο πολλά κρεβάτια, είναι μια αλήθεια αυτό, δεν αλλάζει κι ειδικά τώρα που η δουλειά αυξάνεται. Αλλά δεν θέλω να γκρινιάζω πολύ, πορεύομαι με ό,τι έχω.

Οι προηγούμενοι επτά μήνες για εμένα αλλά κι όλη η χρονιά που θα έρθει είναι εμπειρία ζωής. Ξέρω ότι σε όλη μου την επαγγελματική πορεία δεν θα ζήσω ξανά αυτό που έζησα και θα ζήσω μέχρι να ξεμπερδέψουμε οριστικά με τον κορονοϊό. Ξεκινάω τη μάχη της νέας χρονιάς προετοιμασμένη και με επίγνωση του τι θα επακολουθήσει. Είμαι προετοιμασμένη για δύσκολα πράγματα».

Πηγή: https://sputniknews.gr/ellada/202009288365583-sti-meth-fovamai-ligotero-apo-oti-exo-H-martyria-mias-entatikologou-sto-sotiria/?fbclid=IwAR0Zu1wsDkRpZvczW5j-vAy3eOr7PKIRA91dOCs0_qQvg6f0MxlLpjdk5HM