Γυναίκα φυσικός και αστρονόμος τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής μαζί με δύο άντρες επιστήμονες

Αλιεύει η Δώρα Στυλιανίδου

Ήδη βραβευμένη πολλές φορές από διεθνή πανεπιστήμια, η Αντρέα Γκεζ (Andrea Ghez), ειναι πια “βετεράνα” στην έρευνα σχετικά με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος και δικαιωματικά με την πρωτοπόρα σκέψη της και τεχνική της, της έρευνας της ανίχνευσης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νικητές του Νόμπελ Φυσικής που απονεμήθηκαν φέτος.

Εκτός απο την αμερικανίδα φυσικό και αστρονόμο, τιμήθηκαν ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ και ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντελ. Ο Πένροουζ ανακάλυψε ότι ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι θεωρητικά η φυσική κατάληξη της θεωρίας της σχετικότητας, ενώ η Γκεζ και ο Γκέντελ ανακάλυψαν ένα συμπαγές, υπερμεγέθους διαστάσεων αντικείμενο στο κέντρο του γαλαξία μας, όπως εξήγησε η σουηδική επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

Πρόκειται για κορυφαίες ανακαλύψεις που σπρώχνουν τη φυσική και την αστρονομία ακόμα πιο πέρα. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν που είναι αναμφισβήτητα αυτός που άνοιξε τον δρόμο στην αστροφυσική με την θεωρία της σχετικότητας, πίστευε ότι οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του σύμπαντος όπου τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει.

Η Αντρέα Γκέζ γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1965 στη Νέα Υόρκη και διδάσκει αστρονομία στο τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του UCLA. Είναι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Φυσικής, με πρώτη την Μαρί Κιουρί το 1903 και δεύτερη την Μαρία Γκέμπερτ Μάγιερ το 1963. Εμπνευσμένη σαν έφηβη από την καθηγήτρια της φυσικής στο γυμνάσιο, ονειρεύτηκε να γίνει αστροναύτης και φυσικός και να εξερευνήσει το διάστημα.

Το Νόμπελ την τίμησε μεταξύ άλλων και για την μέθοδο της προσαρμοστικής οπτικής στις μελέτες του γαλαξιακού κέντρου.Η συνεισφορά της στην κατανόηση σχετικά με τις μαύρες τρύπες είναι τεράστια και ανυπολόγιστης σημασίας για την επιστήμη.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη γυναίκα επίσης , η Αφρο-αμερικανίδα δρ. Reva Kay Williams ήταν η πρώτη που επέλυσε τον μηχανισμό του Πένροουζ για την εξαγωγή ενέργειας από τις μαύρες τρύπες.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 1.1 εκατομ.δολλαρίων το οποίο θα μοιραστούν οι τρεις νικητές για να συνεχίσουν την επιστημονική τους έρευνα.

Πηγές : ΑΜΠΕ

Στη φωτογραφία, από αριστερά προς τα δεξιά: Roger Penrose, Reinhard Genzel, Andrea Ghez