Δύο γυναίκες επιστήμονες τιμώνται μαζί για πρώτη φορά με το Νόμπελ Χημείας

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

Δύο γυναίκες επιστήμονες τιμώνται μαζί για πρώτη φορά -δίχως άντρες συναδέλφους- με το Νόμπελ Χημείας

Σημαντική πρωτιά για δύο γυναίκες μαζί η απονομή των φετινών Νόμπελ.Πρόκειται για την Αμερικανίδα Jennifer Doudna, 56 χρονών και την Γαλλίδα Emmanuelle Charpentier, 51 χρονών, οι οποίες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για σημαντικές ανακαλύψεις στο χώρο της γενετικής.

Η J. Doudna γεννήθηκε το 1964 στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια και είναι ερευνήτρια στο Howard Hughes Ιατρικό Ινστιτούτο. Η E.Charpentier γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία και είναι διευθύντρια της μονάδας Max Planck για τις επιστήμες παθογόνων στο Βερολίνο.

Οι δύο κορυφαίες γενετήστριες βραβεύονται για τον μηχανισμό μοριακό ψαλίδι και τη θεραπεία γενετικών ασθενειών. Βάσει των ανακαλύψεών τους, οποιοδήποτε γονιδίωμα τώρα μπορεί να δεχτεί επεξεργασία, για να διορθώνει τη γενετική βλάβη σύμφωνα με τον Κλάες Γκούσταφσον, πρέδρο της επιτροπής βραβείου Νόμπελ Χημείας.

Οι δύο γυναίκες είναι αντίστοιχα η έκτη και η έβδομη στη σειρά, που βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας, απο το 1901. Τον Ιούνιο του 2012 οι δύο γενετίστριες περιέγραψαν στην επιθεώρηση Science ένα νέο εργαλείο που έχει την δυνατότητα να απλοποιήσει την τροποποίηση του γονιδίου.

Ο μηχανισμός αυτός Crispr/Cas 9 ονομάζεται και μοριακά ψαλίδια. Η επαναστατική αυτή μέθοδος Crispr αντί να εισάγει ένα κανονικό γονίδιο στα κύτταρα που έχουν ένα ελλατωματικό γονίδιο, τροποποιεί εργαλειακά το ελλατωματικό γονίδιο.

Η ανακάλυψη του Crispr θεωρήται απο τον περσινό νομπελίστα ιατρικής William Kaelin κορυφαία ανάμεσα στις ανακαλύψεις αυτής της δεκαετίας.

Πηγή:  ΕΦ.ΣΥΝ 7/10/20