Εις μνήμην – Καλλιγά-Κανονίδου Έφη

Ανακοίνωση του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

Ο ΣΔΓ εκφράζει τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της αγαπητής σε όλους Έφης Καλλιγά που έφυγε από κοντά μας αλλά θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας και να μας εμπνέει με το παράδειγμα της. Οι αξίες, το ήθος, το έργο, η δυναμική της προσωπικότητα αλλά και η ανθρωπιά, η καλοσύνη και η ευγένεια που τη χαρακτήριζαν, θα κοσμούν πάντα τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Ο ΣΔΓ είχε τη χαρά να της απονείμει το Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς ‘Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου’ το 2019 στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τιμώντας τη μνήμη της, παραθέτουμε το βιογραφικό της, όπως παρουσιάστηκε στην τιμητική αυτή εκδήλωση.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος
Ειρήνη Φερέτη

19 Νοεμβρίου 2020

Βιογραφικό της θανούσας που απεστάλη από τον ΣΔΓ

ΚΑΛΛΙΓΑ – ΚΑΝΟΝΙΔΟΥ ΕΦΗ – 1931- 2020

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Απόφοιτος του Γυμνασιακού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce (1949) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ανώτατες σπουδές, με διακρίσεις, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (απόφοιτος 1956). Μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ως υπότροφος του ΙΚΥ (1962-64).

Εργάστηκε στο Τεχνικό Γραφείο Δοξιάδη (1956-62) για την εκπόνηση οικιστικών προγραμμάτων και πολεοδομικών μελετών σε χώρες της Ασίας και της Μ. Ανατολής. Στέλεχος του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών) από το 1965. Επιστημονική συνεργάτις (1965-73) στην έρευνα και προγραμματισμό σε θέματα χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης και Επιστημονική Ερευνήτρια (1974-94) σε θέματα χωροταξικού και περιφερειακού σχεδιασμού, πολιτιστικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού και αντίστοιχης Κοινοτικής πολιτικής.

Ενεργό μέλος του ΤΕΕ & του Σ.Α.Δ.Α.Σ. (με συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας) και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων και συλλόγων και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών ( Σ.Ε.ΠΟ.Χ.).

Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμη με δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.
Άλλες δραστηριότητες: Απλό ή/και ιδρυτικό μέλος πολλών κοινωφελών/μη κερδοσκοπικών οργανώσεων . Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 1972-81 και Πρόεδρος 1986-2003), το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών (μέλος της Γ.Σ. από το 1975, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. 1984-88 και Πρόεδρος 1997-2001), το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (ιδρυτικό μέλος του καθώς και του Ελλ. Τμήματος και μέλος του Δ.Σ. από το 1990-96), και άλλα σωματεία, όπως το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας, η Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Ελληνική Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, των οποίων είναι και ιδρυτικό μέλος.

Μέλος των ελληνικών Εθνικών Επιτροπών Συνεργασίας με την UNICEF (1981-82) και με την UNESCO (1981-86).

Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Αντιπροσωπείας στην 30η και 31η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1975 και 1976), καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο για το Έτος της Γυναίκας (1975) στην Δεύτερη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού (1978), στην Τέταρτη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της UNESCO (1982), και στη Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ (Beijing +5) το 2000 στην Ν. Υόρκη, ως εκπρόσωπος των ΜΚΟ (μη κυβερνητικών οργανώσεων).

Η φωτογραφία από την παράδοση αρχείου της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, το 2019, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που το παραλαμβάνει για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από τη γενική γραμματέα της Επιτροπής Άννα Φιλίνη και την ταμία της Έφη Καλλιγά.