25 Νοέμβρη: Όχι στην αστυνομική βία κατά των γυναικών

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μια διαφορετική 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Οι μικρές συγκεντρώσεις-συναθροίσεις που είχαμε προετοιμάσει κάποιες γυναικείες-φεμινιστικές οργανώσεις μετατράπηκαν σε ομαδικές συλλήψεις μετά από μεγάλη αναμονή στους προθαλάμους του Αστυνομικού Τμήματος Συντάγματος.
14 άτομα προσήχθησαν στο συγκεκριμένο Α.Τ., από τις 4.30 έως τις 6 μ.μ., μεταξύ των οποίων δύο άντρες αλληλέγγυοι. Οι 5 από αυτές/αυτούς μετήχθησαν περί τις 7 μ.μ. Σε άλλο αστυνομικό τμήμα, όπου και έγιναν 2 συλλήψεις (μια γυναίκα και ένας αλληλέγγυος άντρας) και 3 απελευθερώθηκαν. Όσες ήμασταν στο Α.Τ. Συντάγματος συλληφθήκαμε όλες, και παραπεμπόμαστε σε τακτική δικάσιμο που θα μας ανακοινωθεί πότε. Ο μόνος λόγος που δεν έγινε αυτόφωρη διαδικασία είναι η υπολειτουργία των δικαστηρίων και ο υγειονομικός κίνδυνος από την παραμονή στα τμήματα. Σύνολο συλληφθεισών 11.

Εδώ το εξαιρετικό βιντεάκι που δημιούργησε η Αλεξία Τσούνη

Γιατί προσαχθήκαμε κατ’ αρχάς; Δεν μας είπαν. Μετά από ώρες μας έκαναν έκθεση σύλληψης σύμφωνα με την οποία συλλαμβανόμαστε  με βάση το άρθρο 285 του ΠΚ για δημιουργία υγειονομικού κινδύνου.

Έβαλαν πρόστιμα 300 ευρώ σε όλες και όλους, και στα άτομα που ήταν στο ΑΤ Ακρόπολης. Το πρόστιμο ήταν μεταχρονολογημένο, προφανώς για να μην φανεί η μακρόχρονη κράτησή μας στο τμήμα. Δηλαδή είναι παράνομο. Μόνο μια υπέγραψε, οι άλλες αρνηθήκαμε, με βάση σοφές συμβουλές.

Συγκινητική η παρουσία επτά δικηγορίνων που έκαναν το καλύτερο για εμάς, ενώ μια από τις συλληφθείσες δεν την άφησαν να έχει δικηγόρο κατά την ανάκρισή της μέσα στο τμήμα, πράγμα το οποίο καταγγέλλουμε, και την πίεσαν πολύ να υπογράψει.Η συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντί της έχει καταγραφεί ως προπηλακισμός.

Συγκινητική και η παρουσία αλληλέγγυων, έξω από το Τμήμα, που δεν μας χωρούσε μέσα, γι’ αυτό και ήμασταν “ελεύθερες πολιορκημένες” με τις δύο εξόδους του δρόμου να είναι κλεισμένες από πάνοπλους αστυνομικούς.
Μπροστά στο τμήμα φωνάξαμε συνθήματα, ανοίξαμε πανό (η αρχική εικόνα) ενώ προς τις 7 το βράδυ ήρθαν και ΜΑΤ και παρατάχθηκαν κατά μήκος του στενού δρόμου με τις ασπίδες, τα γκλομπ και όλα, έτσι για να ισχυροποιηθεί η εικόνα της παντοδυναμίας της αστυνομίας απέναντι στην πολίτιδα που έχει συλληφθεί και έχει για όπλο της ένα πλακάτ ή ένα πανό. Η επικεφαλής αστυνομικός του Συντάγματος, που στο μεταξύ είχε έρθει στο Α.Τ., ανέφερε ότι κάλεσε ενισχύσεις γιατί της ασκήθηκε ψυχολογική πίεση.

Συμπαράσταση στην πολύωρη παραμονή μας στο Α.Τ. έκαναν ακόμα η βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και ο βουλευτής του Γιώργος Λογιάδης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Κριθαρίδης, ενώ μέσα στη Βουλή κατήγγειλαν τις συλλήψεις μας το ΜΕΡΑ 25, και το ΚΚΕ. Εδώ να πούμε ότι είχαμε ειδοποιήσει και τα τρία αυτά κόμματα να έρθουν στην κινητοποίησή μας, για να αποτρέψουν τυχόν συλλήψεις μας όπως προβλέπαμε, αλλά δεν ήρθαν. Μόνο η Ειρήνη Αγαθοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για λίγο.

Πολύτιμη όπως πάντα η φωτογράφηση στο Σύνταγμα από την Τατιάνα Μπόλαρη και τον Μάριο Λώλο, που μας περίμεναν την ώρα που τους είχαμε ειδοποιήσει και κατέγραψαν τις εικόνες.

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Το χρονικό των συλλήψεων:

Στις 4 το απόγευμα ΤΟ ΜΩΒ είχε καλέσει στην Πλατεία Συντάγματος για παράσταση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας. Εκείνη την ώρα ήμασταν 4 γυναίκες. Ανοίξαμε δύο πανό και αμέσως ήρθε η ομάδα της αστυνομίας με επικεφαλής μια γυναίκα με πέντε αστέρια, και μας είπε να φύγουμε γιατί παραβιάζουμε τα υγειονομικά μέτρα και δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις. Μάταια της εξηγούσαμε για τη βία κατά των γυναικών και την παγκόσμια ημέρα, ναι το ήξερε, ναι συμφωνούσε με τα αιτήματά μας, αλλά ο νόμος δεν μας επιτρέπει να συναθροιζόμαστε. Πήρε τηλέφωνο ανώτερό της για να μεταφέρει την αντίρρησή μας να κλείσουμε τα πανό, της ζητήσαμε να μιλήσουμε εμείς στον ανώτερο, αλλά δεν μας επέτρεψε.

Μας ζήτησε στοιχεία. Η υπογράφουσα αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, γιατί αποτελεί πράξη τρομοκρατίας μπροστά σε μια δημόσια διαμαρτυρία. Επίσης ζήτησε το SMS για τη μετακίνηση και η απάντηση ήταν ότι ναι μεν το έχω, αλλά αρνούμαι να το δώσω, στο ίδιο πνεύμα. Αμέσως διέταξε τη σύλληψή μου και με οδήγησαν σε περιπολικό περί τις 4.25 το απόγευμα. Στο επάνω μέρος της Πλατείας, πλησίαζαν περισσότερο από 10 ΜΑΤ με τα όλα τους, κατευθυνόμενοι προς την πλατεία. Οι άλλες δύο έδωσαν στοιχεία, αφού έκλεισαν τα πανό, ενώ στην τέταρτη δεν ζήτησαν.

Η επικαφαλής αστυνομικός είπε να φύγουν, οι φίλες του Μωβ είπαν ότι θα απλώσουν τα πανό στο γρασίδι, ούτε αυτό επιτράπηκε. Επίσης δεν επιτράπηκε να μοιράζεται το φυλλάδιό μας.

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Σε μισή ώρα άρχισαν να μαζεύονται γυναίκες με βάση το κάλεσμα της Συνέλευσης 8ης Μάρτη για διαμαρτυρία για τις 5, άρχισαν να ανοίγουν πανό, και αμέσως τις περικύκλωσαν οι αστυνομικοί, τους είπαν ότι προσάγονται και τους ζήτησαν να μπουν σε βανάκι που είχε ήδη φτάσει. Εκείνες είπαν ότι αρνούνται να συνωστιστούν, οπότε ήρθαν και άλλα βανάκια τα οποία πήραν 8 γυναίκες.

Πιο κάτω, μπροστά από τον πολυχώρο PUBLIC ήταν μαζεμένα λίγα ακόμα άτομα, που είδαν στην πλατεία τις συλλήψεις και δεν πλησίασαν. Ήταν ένας συντονισμός οργανώσεων, και η κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό. Τα πλησίασε όμως η αστυνομία και προσήγαγε πέντε. Μοίραζαν και τρικάκια για την ημέρα, οποίο έγκλημα!

Όλη αυτή η επιχείρηση διάλυσης της ολιγάριθμης παράστασης διαμαρτυρίας για τη βία κατά των γυναικών ήταν απολύτως παράνομη και τρομοκρατική.

Μας ρώτησαν πού είναι το sms που έχουμε στείλει, και όσα επιδείχθηκαν είπαν ότι είναι παράνομα. Υπάρχει άραγε πρόνοια για μετάβαση σε εκδηλώσεις; Όχι. Οι έξι αριθμοί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μετακίνηση δεν το προβλέπουν.

Επιτρέπονται οι δημόσιες εκδηλώσεις; Τις μέρες του Πολυτεχνείου είχαν ανακοινώσει μέχρι τέσσερα άτομα. Εμείς που ήμασταν τέσσερις στην αρχή, μας είπαν να διαλυθούμε, με απειλή σύλληψης σε περίπτωση απείθειας. Άρα, δεν επιτρέπονται, στην πράξη, ούτε οι συναθροίσεις τεσσάρων ατόμων.

Και όμως, ο κ. Χρυσοχοίδης σε συνέντευξή του στον σταθμό Σκάι στις 17 Νοεμβρίου, είχε πει ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, αλλά επιτρέπονται οι πολιτικές εκδηλώσεις, με σεβασμό στο Πολυτεχνείο. Επέτρεψαν λοιπόν στα κόμματα πολιτικές εκδηλώσεις 50 και 200 ατόμων στο ΕΑΤ-ΕΣΑ για να καταθέσουν στεφάνια, αλλά οι γυναικείες οργανώσεις δεν δικαιούνται ούτε τέσσερα άτομα, πολύ περισσότερο μάλιστα λίγες δεκάδες. Επίσης είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν καταλογίζουμε πρόστιμο. Η συνέντευξη Χρυσοχοίδη εδώ:

Να ακυρωθούν συλλήψεις και πρόστιμα

Η όλη επιχείρηση συλλήψεων των γυναικών ήταν μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού εκ μέρους της κυβέρνησης, και ακόμα περισσότερο επίδειξη μισογυνισμού, αφού οι γυναίκες μπορεί να καταπιέζονται, αλλά δεν πρέπει να διαμαρτύρονται.

Απαιτούμε από όλες τις γυναικείες οργανώσεις που δεν συμμετείχαν στις δράσεις μας να καταγγείλουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και να στηρίξουν τα αιτήματά μας για ακύρωση των μηνύσεων και των προστίμων.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Απαιτούμε από διεθνείς οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, η Επιτροπή Grevio για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης την οποία έχει κυρώσει η Ελλάδα να καταγγείλουν τις μισογύνικες ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής κυβέρνησης. Απαιτούμε να ακυρωθούν οι συλλήψεις όλων, να ακυρωθούν τα πρόστιμα, και να συνεχίσουν οι γυναικείες οργανώσεις να πραγματοποιούν ανεμπόδιστα τις εκδηλώσεις τους.

Το Μωβ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι οργανισμοί αυτοί και να λάβουν θέση.

Τέλος απαιτούμε από την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να καταδικάσει τις ακραίες αυταρχικές πράξεις της κυβέρνησής της.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, που έχουν τον ίδιο covid, έγιναν εκδηλώσεις γυναικών για τις 25 Νοέμβρη, αλλά δεν υπήρξε αστυνομική καταστολή. Η ελληνική κυβέρνηση φέτος μας θύμισε τον Ερντογάν, που τα τελευταία χρόνια στέλνει τις δυνάμεις για βίαιη διάλυση των σχετικών συγκεντρώσεων.

(φωτογραφία αρχής: Δημήτρης Αγγελίδης / ΕΦ.ΣΥΝ.)