33χρονη ιθαγενής του Αμαζονίου κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης

Κέρδισε το “πράσινο Νόμπελ” 33χρονη ιθαγενής ηγέτιδα για την υπεράσπιση του Αμαζονίου ενάντια στις εξορύξεις.

Παρουσιάζει η Δώρα Στυλιανίδου

Η 33χρονη ιθαγενής ηγέτιδα της φυλής Γουαρανί του Αμαζονίου του Εκουαντόρ, τιμήθηκε με το “πράσινο Νόμπελ”που απονέμεται στις αγωνίστριες και του αγωνιστές που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Νεμόντε Νενκίμο αγωνίζεται ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου από τις πολυεθνικές εταιρείες από το 2012, βάζοντας συνέχεια εμπόδια με τη δράση της στην εκμετάλλευση του Αμαζονίου, του “πνεύμονα” του πλανήτη, από τους ασυνείδητους κερδοσκόπους που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο.

Η “Νέμο” όπως την αποκαλούν κατάφερε να “παγώσει”η παραχώρηση αδειών εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, σε μια έκταση 200.000 εκταρίων τροπικού δάσους.

“Η γη των προγόνων μας στον Αμαζόνιο δεν είναι για πώληση”δήλωσε η νικήτρια.”Καταγόμαστε από εδώ, αυτό είναι το σπίτι μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας το υπερασπίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτή είναι μια νίκη όχι μόνο για την φυλή των Γουαρανί, αλλά και για όλους τους ιθαγενείς του Αμαζονίου του Εκουαντόρ. Μια νίκη για την ζωή.”

Η Νεμόντε Νενκίμο μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες από τις/τους γηραιότερους της φυλής της για τους αγώνες τους για αυτονομία, για τις αρρώστιες και τις επιδημίες που τους έφεραν οι ξένοι εισβολείς, για όλα τα δεινά που άντεξαν και αντέχουν και τέλος για την ομορφιά και ζωντάνια του Αμαζόνιου, της γης τους για το πώς παλεύουν να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους για αυτούς/αυτές αλλά και για τις επόμενες γενιές ιθαγενών.

Τιμήθηκαν ακόμη με το “πράσινο Νόμπελ” η Kristal Ambrose απο τις Μπαχάμες, για το κίνημα νεολαίας ενάντια στα πλαστικά, ο Chibeze Ezekiel από την Γκάνα που ακύρωσε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου γαιανθράκων, η Leydy Pech απο το Μεξικό, μια Μάγια μελισσοκόμος που εμπόδισε την Μονσάντο να καλλιεργήσει μεταλλαγμένη σόγια, η Γαλλίδα Lucie Pinson που πίεσε τις τράπεζες να σταματήσουν την ανάπτυξη γαιανθράκων και τέλος ο Paul Sein Twa απο το Myanmar που δημιούργησε ένα πάρκο ειρήνης για να διασφαλίσει την βιο-ποικιλότητα της περιοχής.