Ομόφωνη καταδίκη του Κων. Λαλαούνη

23/12/20
Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού
28 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή στον πρώην πρόεδρο, από τα οποία υποχρεούται να εκτίσει τα 20. ● Η διατήρηση των μεγάλων ποινών -για κάθε θύμα πέντε χρόνια για την αποπλάνηση και την ασέλγεια και τέσσερα για την ενδοοικογενειακή βία- δείχνει τη βαρύτητα που αποδίδει το δικαστήριο στις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης.

Μήνυμα αυστηρής τιμωρίας των εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης και δικαίωσης των θυμάτων που βρήκαν το σθένος να μιλήσουν για όσα συνέβαιναν έστειλε χτες το Μικτό Εφετείο της Αθήνας. Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον Κωνσταντίνο Λαλαούνη, άλλοτε κραταιό και προβεβλημένο πρόεδρο και διευθυντή του ιδρύματος Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά για πενήντα χρόνια, σε 28 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, από τα οποία υποχρεούται να εκτίσει τα 20.

Η απόφαση επιβεβαιώνει πλήρως την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου, την οποία είχε ακυρώσει ο Αρειος Πάγος μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η διατήρηση των μεγάλων ποινών -για κάθε θύμα πέντε χρόνια για την αποπλάνηση και την ασέλγεια και τέσσερα για την ενδοοικογενειακή βία- δείχνει τη βαρύτητα που αποδίδει το δικαστήριο στις υποθέσεις παιδικής κακοποίησης και τη βαριά τιμωρία των κακουργηματικής φύσης αδικημάτων κατά ανηλίκων, παρά την προσπάθεια της υπεράσπισης να επικαλεστεί επιεικέστερες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο και δείχνει τον δρόμο για την εκδίκαση υποθέσεων παιδικής κακοποίησης με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Κανένα ελαφρυντικό

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και το αίτημα να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Οπως υπογράμμισε η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Καρκαμπούνα, ο κατηγορούμενος δεν έδειξε καμιά μεταμέλεια, αντιθέτως συνέχισε να κατηγορεί τα θύματά του ότι λένε ψέματα. «Για εκείνον όλα ήταν ψέματα, μεθοδευμένα μυθεύματα.

Διέψευσε ακόμη και τους μάρτυρες υπεράσπισης. Είπε για τα παιδιά πως τα δάκρυά τους ήταν μόνο για να συγκινήσουν το δικαστήριο. Πως ο πρώην συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος έβγαζε τις κατηγορίες σε βάρος του από το πουθενά. Κανένα πειστήριο δεν υπάρχει για βελτίωση της συμπεριφοράς του. Η άρνησή του ήταν στείρα μέχρι το τέλος», σημείωσε.

Η απόφαση δικαιώνει τα τρία αδέλφια, παλιούς τρόφιμους του ιδρύματος, που βρήκαν το σθένος να μιλήσουν για όσα συνέβαιναν στο ίδρυμα, ξεπερνώντας τα αισθήματα ενοχής και ντροπής που γεννιούνται στα θύματα παιδικής κακοποίησης, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά σε εκφοβισμούς και απόπειρες δωροδοκίας από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ή από το περιβάλλον του, υπομένοντας την μέχρι το τέλος εμφανώς μεθοδευμένη εκστρατεία του Δ.Σ. του ιδρύματος να πλήξει την αξιοπιστία τους και να τους αποδώσει άλλα κίνητρα.

Είχαν επίσης να αντιπαλέψουν την καλή φήμη του ιδρύματος στην τοπική κοινωνία και την πρόσβαση του κατηγορούμενου στα μέσα ενημέρωσης, στην Εκκλησία, στις αρχές και στο δικαστικό σύστημα του Πειραιά. Μάλιστα, το ίδρυμα είχε βραβευτεί το 1985 με έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, γεγονός που αξιοποίησε η υπεράσπιση στη δίκη για να αμφισβητήσει τα βιώματα που κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας. Η πρόεδρος της Ακαδημίας, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, με επιστολή-απάντησή της στην «Εφ.Συν.» έχει δηλώσει ότι η Ακαδημία θα εξετάσει το ζήτημα του επαίνου όταν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τον κατηγορούμενο.

Εγγραφη καταγγελία

Τα τρία αδέλφια, όπως και άλλοι τρόφιμοι του ιδρύματος, έσπασαν τη σιωπή όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στην προανακριτική διαδικασία που ξεκίνησε η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, ύστερα από έγγραφη καταγγελία εκπαιδευτικού γι’ αυτά που της εκμυστηρεύτηκε μαθητής-τρόφιμος του ιδρύματος.

Κωνσταντίνος Λαλαούνης

Ανθρωποι από τον χώρο της παιδικής προστασίας είχαν μεταφέρει προφορικά τις ανησυχίες τους για το ίδρυμα στον τότε συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, ήδη από το 2006, αλλά αδράνησε να τις διερευνήσει λόγω και της οικογενειακής γνωριμίας του με τον κατηγορούμενο, αναλαμβάνοντας δράση μετά την έγγραφη καταγγελία το 2011.

Καθοριστικός για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ο ρόλος του τότε εισαγγελέα Ανηλίκων της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, που έδρασε με ταχύτητα, μεθοδικότητα και επιμονή, όπως αναγνωρίζουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παιδικής προστασίας.

Τα τρία αδέλφια, που ήταν παρόντα στη δικαστική αίθουσα όταν διάβασε την απόφαση η πρόεδρος Σοφία Μιχαλοπούλου, χρειάστηκε να αναβιώσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο τέσσερις φορές.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό επαναλήφθηκε μετά από το αίτημα ακύρωσης που έκανε δεκτό ο Αρειος Πάγος, αλλά χρειάστηκε να διακοπεί το περασμένο καλοκαίρι λόγω αιφνίδιου και σοβαρού προβλήματος υγείας της έδρας και να ξεκινήσει από την αρχή με νέα σύνθεση.

Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Σοφία Αλεξία Βέννη σχολίασε στην «Εφ.Συν.» την απόφαση που δικαιώνει απολύτως τα τρία αδέλφια: «Συγχαρητήρια στα παιδιά αυτά που βρήκαν την τεράστια ψυχική δύναμη και το θάρρος να ξεπεράσουν τον φόβο και τον πόνο για όσα άσχημα είχαν βιώσει και να τα καταθέσουν στο δικαστήριο. Είναι πραγματικά άξια θαυμασμού και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλα τα θύματα κακοποίησης.

Η ελληνική Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της ακόμη μια φορά και απενεμήθη το δίκαιο σύμφωνα με τον νόμο και την κοινωνική ηθική. Η σημερινή απόφαση είναι οδηγός για τη νομική προστασία των θυμάτων κακοποίησης και την ποινική αντιμετώπιση των δραστών. Τα παιδιά αισθάνονται ηθικά δικαιωμένα με τη δικαστική απόφαση και ευχαριστούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά για τη συμπαράσταση σε αυτό τον δύσκολο αγώνα τους».

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/274187_omofoni-katadiki-toy-kon-lalaoyni